Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Artık daha bilinçliyiz

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasını Koruma Merkezinden İstanbul’a gelen heyetin temasları sürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosunda (KUDEB) düzenlenen toplantının ardından, UNESCO Dünya Mirasını Koruma Merkezi Avrupa ve Kuzey Amerika Bölümü Başkanı Mechtild Rossler, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Rossler, 3 günlük bir görev için burada olduklarını belirterek, 2006 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi tarafından İstanbul’daki kültür mirasının korunması konusunda endişelerin dile getirildiğini belirterek, endişe meydana getiren bu konularda İstanbul’da yapılan çalışmaları, elde edilen gelişmeleri incelemek üzere burada bulunduklarını söyledi.

İstanbul’daki tarihî ahşap evler hakkında incelemeler yaptıklarını ve mevcut mimarinin korunması konusunu çok önemsediklerini ifade eden Rossler, “Bu konuda bazı gelişmeler kaydedildiğini görüyoruz” dedi.

İzlenimlerini, Temmuz ayında yapılacak UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi toplantısında sunacaklarını belirten Rossler, “İstanbul’un listeden çıkarılması en önemli sorun değil, ana görevimiz tarihî ve kültürel mirasın korunması için öneriler sunmak ve asistanlık vermek” diye konuştu.

MUHTEŞEM BİR ŞEHİR, AMA...

Rossler, bir gazetecinin, “Dünya kültür mirası listesinden çıkarılmanın esas sorun olmadığını söylediniz. Peki tehlike arz eden alanlar listesine geçirilmesi ne demek?” şeklindeki sorusuna, “Tehlike alanı listesi bir kara liste değil, yardım ve destek için uluslar arası topluma bir ikaz. Kültürel mirasın korunması için hepimizin birlikte çalışması gerekiyor” cevabını verdi.

İstanbul’un, dünyanın en muhteşem şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Rossler, şehirde bununla pek çok sorun bulunduğunu söyledi.

Süleymaniye’deki ahşap evlerin restorasyonu konusunda bilgi aldıkları ve alanda inceleme yaptıkları hatırlatılarak, bu konuda bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine de Rossler, şunları kaydetti:

“Bazı gelişmeler var. Ahşap evlerin korunmasına yönelik yerel bilinç 2 yıl önceye göre artmış, bu bizim için önemli. Çünkü bu olmadan çalışamayız. Bu bilinç, tarihi ahşap evlerin içerisinde yaşayan insanlara da yansımış. Ayrıca, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmak bizim için önemli.”

Rossler ve beraberindeki Junaid Sorosh Wali ile ICOMOS Uluslararası Ahşap Bilimsel Komitesi Onursal Başkanı David Michelmore, KUDEB’de yapılan bilgilendirme toplantısında, Fatih ve Eminönü’nde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm, rehabilitasyon ve restorasyon uygulamaları hakkında bilgi aldı.

/ İstanbul

11.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Artık daha bilinçliyiz

  Marmara depremi film oluyor

  Basın Müzesi 20 yaşında

  Müzisyenlerden yeni rekor denemesi