Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Kaşgarlı Mahmut 1000 yaşında

2008 UNESCO Kaşgarlı Mahmud Yılı etkinlikleri kapsamında Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünce 28-30 Mayıs tarihleri arasında, ‘’Kaşgarlı Mahmud ve Dönemi’’ konulu 2. Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu düzenlenecek.

‘’Kaşgarlı Mahmud ve Dönemi’’ konulu sempozyumla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ülkü Çelik Şavk, UNESCO’nun ‘’Kaşgarlı Mahmud’un doğumunun 1000 yılı olması nedeniyle’’ 2008’i Kaşgarlı Mahmud Yılı ilan ettiğini hatırlattı. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da bir dizi etkinlik planlandığını belirten Şavk, düzenledikleri sempozyumun da bu etkinlikler arasına alındığını söyledi. Şavk, çeşitli ülkelerden 67 bilim adamının katılacağı sempozyumda Kaşgarlı Mahmud, Divanı Lügat-it Türk ve 11. yüzyıl Türk dünyasının inceleneceğini, ayrıca Kaşgarlı Mahmud’un türbesinin fotoğraflarından oluşan sergi açılacağını belirtti.

DİĞER ETKİNLİKLER

Toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşenur İslam da Bakanlığının düzenleyeceği etkinlikler hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda hatıra pulu ve ilk gün zarfı basılarak koleksiyoncuların ilgisine sunulduğunu ifade eden İslam, Divanı Lügat-it Türk’ün yeni bir tıpkı basımının planlandığını belirtti. İslam, Kaşgarlı Mahmud için internet sitesi hazırlanacağını ve bibliyografya çalışmaları da yapıldığını kaydetti. İslam, Kaşgarlı Mahmud hakkında belgesel hazırlanması için TRT ile görüşüldüğünü, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından türbesinin restorasyonu için inceleme yapılacağını da belirtti. Türk devletlerinin tamamını kapsayacak hikaye yarışması planladıklarını da anlatan İslam, Paris’te Türk dünyasından kültür bakanlarının katılımıyla etkinlikler için kapanış paneli, sergi veya müzik ve dans gösterisi planlandığını bildirdi. Etkinliğe destek veren kurumlardan TÜRKSOY’un Genel Müdür Vekili Yrd. Doç. Dr. Fırat Purtaş ise bu yıl 27-28 Nisan’da üye ülkelerin Kültür Bakanlarının katılımıyla toplanacak Bakanlar Konseyi’nde, Kaşgarlı Mahmud yılı ile ilgili değerlendirmeler yapılacağını söyledi. Purtaş, Kaşgarlı Mahmud’un, sadece Türkiye’deki Türklerin değil, diğer Türk toplulukları tarafından da sahiplenilen bir değer olduğunu belirterek, etkinliklere Türk dünyasından yoğun katılımın sağlanacağına inandığını kaydetti.

22.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Patlamış mısır değil, sinema!

  Mevlânâ’ya rekor ilgi

  Kaşgarlı Mahmut 1000 yaşında

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır