Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Topkapı porselenleri Stockholm’de

Topkapı Sarayı’nın götürülen porselenler, İsveç’in başşehri Stockholm’deki Akdeniz Müzesi’nde sergileniyor. Sergi 15 Ağustos’a kadar sürecek.

Topkapı Sarayı’ndan getirilen porselenler, Stockholm’deki Akdeniz Müzesi’nde “Mavi-Beyaz” teması ile sergileniyor. İsveç’te yaşayan Türklerin ve İsveçlilerin ilgi gören sergi Stockholm Akdeniz Müzesi ve Topkapı Sarayı İslâm Sanatları Bölümü’nün girişimiyle açıldı. Uzman tarihçilerin belirttiğine göre; Topkapı Sarayı’na ilk Çin porselenler Yavuz Sultan Selim zamanında girdi ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında daha çok popüler hale geldi. Dünyanın sayılı koleksiyonlarından birini oluşturan bu porselenler Kanuni Sultan Süleyman’ın sofrasında kullanıldı ve Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan bu eserlerin tamamı Kanuni döneminden miras kaldı. Bugün Topkapı Sarayı’nda 12 bin parça Çin porseleni bulunuyor.

Sergiyi ziyaret eden İsveçli san'at meraklılarına eserler ve sergi hakkındaki görüş ve düşünceleri sorulduğunda; eserler karşısında hayran kaldıklarını ve Osmanlı döneminin ihtişamına şahit olduklarını dile getirdiler. İsveç Dışişleri Bakanlığı yanında sergilenmesinden dolayı, sergi yeri ülkeye gelen yabancı temsilcilerin de uğrak yeri haline geldi.

BAKANLIKTAN BAŞLATILAN

KÜLTÜR ATAĞININ DEVAMI

Kültür ve Turizm Bakanlığı; Türkiye’nin zengin tarihî ve kültürel mirasını, 6 ülkede görücüye çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl ABD, Avustralya, Almanya, Şili, İsveç ve Katar’da, porselenler, gladyatör, harem, hamam ve düğün konulu eserler sergilemeye başladı. İsveç’ten gelen talep üzerine başşehir Stockholm’de açılan “Topkapı Sarayı ile Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nden Porselenler” başlıklı sergiye, Akdeniz Müzesi ev sahipliği yapıyor. Sergide, Topkapı Sarayı ile Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nden ibrik, vazo, kâse, tabak, kavanoz, matara gibi 25 porselen eser teşhir ediliyor.

/ Stockholm

23.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Topkapı porselenleri Stockholm’de

  Fikir olmadan medeniyet olmaz

  Dil dersanesi ilk mezunlarını verdi

  Gölgede 8. buluşma

  Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar sergilendi

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır