Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çölleşme kapımıza dayandı

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Türkeş, insanın hoyrat arazi kullanımı, uzun süreli kuraklık gibi olumsuz iklim şartlarının, çölleşmeye yol açtığını söyledi.

Prof. Dr. Türkeş, yaptığı açıklamada, kuraklık ve çölleşmenin, insan kaynaklı iklim değişikliğiyle birlikte, sonuçları açısından mutlaka ciddiye alınması gerekli en önemli küresel ve bölgesel değişiklik konumunda olduğunu belirtti.

Çölleşmenin, ekonomik ve biyolojik olarak üretken bir arazinin daha az üretir hale gelmesi sonucunda ortaya çıkan ekolojik bozulma süreci olduğunu ifade eden Türkeş, çölleşmenin ileri aşamalarında fiziksel bozulmaların ya da yeni jeomorfolojik oluşumların görülebildiğini vurguladı. Türkeş, şunları kaydetti:

‘’Gerçekte çölleşme, hem insanın hoyrat arazi kullanımından hem de uzun süreli kuraklıklar gibi olumsuz iklim şartlarından kaynaklanır. Kurak ve yarı kurak arazilerin çölleşmesinden insan etkilerinin mi yoksa iklimsel etmenlerin mi birinci derecede sorumlu olduğu konusunda ise tam bir bilimsel uzlaşma yoktur. Bazı çalışmalarda, çölleşmenin birçok tesirin karmaşık etkileşimlerinin bir sonucu olduğu ve doğrudan sebeplerin nüfus yoğunluğunun, geleneklerin, arazi ayrıcalıklarının ve başka sosyoekonomik ve politik etmenlerin bir işlevi olan insan faaliyetleri ile bağlantılı olduğu ileri sürülmüştür. İklim ve toprak tipi çölleşmenin hızını ve şiddetini belirlemede önemli olmasına rağmen, bu etmenler toprak ve toprağın taşınmasını yönlendiren iklim açısından arazi kullanımı yönetimi ilkelerinin belirlenmesini ve uygulanmasında dikkate alınmamaktadır.’’

KURAKLIK VE

ÇÖLLEŞMENİN ETKİLERİ

Prof. Dr. Türkeş, kuraklık ve çölleşmenin çok sayıda olumsuz sonucu bulunduğunu belirtti.

Kuraklık ve çölleşme sebebiyle, arazinin biyolojik üretkenliğinin kaybolduğunu, tarımsal üretimin azaldığını, tabiî bitki örtüsünün zayıfladığını ifade eden Türkeş, ayrıca biyolojik çeşitliliğin tükendiğini, yer altı su düzeylerinin düştüğünü, rüzgârın yol açtığı erozyonun arttığını, etkilenen alanlardaki toplumlarda fakirliğin ve açlığın yaşandığını, insanların göç ettiğini, hayatın niteliğinin doğrudan ya da dolaylı olarak bozulduğunu sözlerine ekledi.

/ Çanakkale

31.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Haydi sigarayla savaşalım!

  İLÂCA SİGARADAN DAHA AZ PARA HARCANIYOR

  Piknik alanlarına ilâçlama

  ‘Kene’ye yanlış yapılıyor

  AB değerleriyle yarışacaklar

  Yeni Asya'dan kermes

  17 milyon tiryaki var

  Başsavcı Yalçınkaya mütalâasını verdi

  AB için din belirleyici değil

  Deniz Baykal: Din hepimizin

  Gidilecek çok yolumuz var

  TRT'ye Kürtçe yayın izni

  Hristofyas: Kıbrıs’ta yeni ortak devleti kabul etmeyiz

  Soylu: Birlik siyaseti arıyorum

  Türk-Alman Üniversitesi 2009’da İzmir’de açılacak

  Silifke DP’ye taze kan

  Kirazlı, yıllar sonra yeniden kirazlandı

  Çölleşme kapımıza dayandı

  Çevre gününde öğrenciler temizlik yapacak

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır