Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İLÂCA SİGARADAN DAHA AZ PARA HARCANIYOR

Yeşilay Gebze Şubesi Başkan Yardımcısı Bilâl Başkonuş, 31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkemizde sigaraya bir günde verilen parayla 30 derslikli 10 okul yaptırılabileceğini söyledi. Başkonuş, “Ülkemizin yıllık ilâca verdiği para 8 milyar dolar, sigaraya harcanan para ise 9 milyar dolar” dedi.

30 DERSLİKLİ 10 OKUL DUMAN OLUP GİDİYOR

30 derslikli bir ilkokulun maliyetinin yaklaşık 2.5 milyon dolar olduğunu belirten Başkonuş, “Basit bir hesapla 9 milyarı 365 güne bölersek, her gün 24.5 milyon dolar sigaraya vermiş oluruz. Bunu da 2.5 milyona bölersek, bundan çıkan sonuç 10 rakamıdır. Yani bir gün sigara içmesek ülkemizin 10 okulu olacak” diye konuştu.

Her gün on okul yakıyorlar

Yeşİlay Gebze Şubesi Başkan Yardımcısı Bilal Baskonuş 31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü nedeniyle yapmış olduğu basın açıklamasında ülkemizde bir günlük sigaraya verilen para ile 3000 okul yaptırılabileceğini söyledi.

Baskonuş, “Ülkemizin yıllık ilaca verdiği para 8 milyar dolardır. Yıllık sigaraya harcanan para ise 9 milyar dolardır. Bu ise çok kafa karıştıran bir istatistiktir. Yaklaşık olarak 30 derslikli bir ilk okulun maliyeti ise 2,5 milyon dolardır. Basit bir hesapla 9 milyarı 365 güne bölersek her gün 24,5 milyon dolar sigaraya vermiş oluruz bunu da 2,5 milyona bölersek buradan çıkan sonuç 10 rakamıdır. Yani bir gün sigara içmesek ülkemizin 10 okulu olacak” dedi.

Her gün parasını sigaraya veren 25 milyon tiryakinin, karşılığında olum ve hastalık aldığına dikkat çeken Bilal Baskonuş şunları söyledi: “Sigara şirketleri kârına kâr katarken, her yıl 100 binden fazla insan sigaranın yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Yüz binlercesi de astım, kronik bronşit ve kalp damar rahatsızlıklarına yakalanıyor. Türkiye’nin yıllık ilaç harcaması yaklaşık 8 milyar dolar olarak gerçekleşirken sigaraya 9 milyar dolar ödenmesi dikkat çekiyor. Araştırmalara göre Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 44’u sigara bağımlısı. Ancak bu oran 23-35 yaş aralığındaki gençlerde yüzde 60’a çıkıyor. İlginç bir sonuç da kadınlar arasında gözleniyor. 10 yıl öncesine kadar her 11 erkeğe karşılık 1 kadın sigara içerken bu rakam şimdilerde 7’de 1’e kadar cıktı. Ülkede sigaraya başlama yaşı 10’a düştü. Bu durumlara karşın yeni çıkan sigara yasağı bizlerin tek umudu ve yerinde verilmiş bir karardır. Emeği gecen herkese sonsuz teşekkür ederim.”

31 Mayıs Dünya Sigarasızlık günü ile ilgili bir çağrı yapan Baskonuş, “Gelin bu gün şu maddeyi içmeyin, ne kendinize zarar verin ne de başkasına. Bırakamıyorsanız da en azından bu gün içmeyin. Sigaraya vereceğiniz parayı ise bugün farklı bir yere verin, mesela eğitime harcayın. Hep birlikte 31 Mayıs’ta sigarayı protesto edelim en azından bir gün” dedi.

Yeni Asya / Gebze

31.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Haydi sigarayla savaşalım!

  İLÂCA SİGARADAN DAHA AZ PARA HARCANIYOR

  Piknik alanlarına ilâçlama

  ‘Kene’ye yanlış yapılıyor

  AB değerleriyle yarışacaklar

  Yeni Asya'dan kermes

  17 milyon tiryaki var

  Başsavcı Yalçınkaya mütalâasını verdi

  AB için din belirleyici değil

  Deniz Baykal: Din hepimizin

  Gidilecek çok yolumuz var

  TRT'ye Kürtçe yayın izni

  Hristofyas: Kıbrıs’ta yeni ortak devleti kabul etmeyiz

  Soylu: Birlik siyaseti arıyorum

  Türk-Alman Üniversitesi 2009’da İzmir’de açılacak

  Silifke DP’ye taze kan

  Kirazlı, yıllar sonra yeniden kirazlandı

  Çölleşme kapımıza dayandı

  Çevre gününde öğrenciler temizlik yapacak

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır