Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Discovery'in kalkışında 5 parça koptu

Discovery uzay mekiğinin kalkışı sırasında buz veya izolasyon maddesi olduğu sanılan 5 parçanın, mekiğin ısı kalkanına çarptığı belirlendi. NASA yetkilileri, bunun ciddi bir sorun oluşturacağı düşünmüyorlar.

7 kişilik mürettebatıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gitmek üzere uzaya fırlatılan Discovery’nin devasa yakıt tankından 5 adet, buza veya köpük yalıtım maddesine benzer parça koptu. Ancak olay kalkışın kritik kabul edilen ilk 2 dakikasında meydana gelmedi.

NASA’nın uzay operasyonlarından sorumlu yetkilisi Bill Gerstenmeier, kopan ve mekiğin ısı kalkanına çarpan parçaların önemli bir sorun doğurmayacağını düşünmediklerini belirterek, “Parçalar kalkışın kritik noktasında kopmadı. Kopan parçaların mekiğe hasar verecek derecede hız kazandığını sanmıyoruz” dedi.

Amerikan uzay mekiklerinin 15 kat yüksekliğinde ve 2 tona yakın çok soğuk sıvı hidrojen ile oksijen taşıyan dev yakıt tankları, her kalkışta sürekli parçalar kopan köpük yalıtım maddesiyle kaplı bulunuyor. Bu köpük parçalarından bir tanesi Columbia mekiğinin termal kalkanına kalkışta çarparak hasar vermiş ve mekiğin 1 Şubat 2003’te Dünya’ya dönüşü sırasında atmosferde parçalanarak 7 astronotun ölümüne neden olmuştu. Kazadan bu yana NASA, sorunu çözmek için çok çaba sarfederken, mekik yörüngedeyken, Dünya’ya dönmeden önce gerekli onarımın yapılması amacıyla tüm ısı kalkanını astronotlara ayrıntılı şekilde kontrol ettiriyor.

/ ANKARA

02.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail, AB-Suriye ilişkilerinden rahatsız

  Türkiye’nin Müslüman olması AB’ye zarar vermez

  Clinton, mücadeleyi bırakmıyor

  Hizbullah, İsrail askerlerinin kalıntılarını teslim etti

  Çin'de ölü sayısı 69 bini aştı

  Avustralya, Irak'tan çekilmeye başladı

  İsrail, Ahmedinejad'a karşı kampanya başlatıyor

  Irak'ta kayıplar azaldı

  Discovery'in kalkışında 5 parça koptu

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır