Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Değiştirilmesi teklif dahi edilemez...

Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce 411 oyla kabul edilen iki maddelik Anayasa değişikliği için iptal kararı alması, kararın belli olduğu andan itibaren tartışılıyor.

Kararı eleştirenlerin bir bölümü, Anayasa Mahkemesi’nin ‘kaynağını Anayasadan almayan bir yetki kullandığını’ ve dolayısıyla ‘Anayasayı çiğneyip suç işlediğini’ söylüyorlar.

Bu kategorideki eleştirilerin kökeninde yatan mesele, bizim Anayasamızın ‘değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ maddeler içermesidir.

Bir Anayasada ‘değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ maddeler bulunabilir mi, bulunamaz mı? Son mahkeme kararı, Anayasa hukukçuları ve siyaset bilimcilerin uzunca bir süredir tartıştı bu konunun felsefi veya uçuk bir teori tartışması olmadığını, gerçek hayatta yeri bulunduğunu gösterdi. ‘Değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeler bulunabilir mi, bulunamaz mı’ tartışması yapıladursun, biliyorsunuz bizim Anayasamızda bu maddeler var.

(...)

Bence bizim Anayasa Mahkemesi’nin son kararını tartışmaya verdiğimiz enerji kadar enerjiyi bu ‘değiştirilmesi teklif dahi edilememezlik’ meselesine vermemiz lazım.

Bana göre bir Anayasada değiştirilmez, değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükümler bulunması, demokrasi fikriyle bire bir uyuşan şeyler değil.

Bir rejimin temel ilkelerinin gücü, onların geniş bir uzlaşmanın ürünü olmasından, yokluklarının zaten düşünülemiyor olmasından kaynaklanmalıdır, Anayasadaki bir başka maddenin bu ilkeleri değiştirmez kılmasından değil.

Radikal, 10.6.2008

İsmet Berkan

11.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Kemalist Cumhuriyet demokrasiyle aşılır

  Darbeler, hukuk ve idamı bile yeterli görmeyen yargıçlar…

  Milletin parasını yurtdışına çıkarmak ne zamandır vatanseverlik oldu!

  Değiştirilmesi teklif dahi edilemez...

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır