Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

ABD çöküşün eşiğinden dönmüş

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Amerikan ekonomisinin büyük bir çöküş tehlikesi atlatmış olabileceğini söyledi. Bernanke, işsizlikte görülen artışa rağmen, ekonomide büyük bir çöküş tehlikesinin geçen ay azalmış göründüğünü belirtti.

BD Merkez Bankası Başkanı (FED) Ben Bernanke, Amerikan ekonomisinin büyük bir çöküş tehlikesini atlatmış olabileceğini söyledi. Bernanke, Massachusetts eyaletinde bankacılarla yaptığı toplantıda, işsizlikte görülen artışa rağmen, ekonomide büyük bir çöküş tehlikesinin geçen ay azalmış göründüğünü belirtti. ABD’de işsizlik oranı geçen ay son yirmi yılın en büyük artışını göstermişti. Bernanke, faiz hadlerinin bir kaç kez indirilmesi ve vergi indirimlerinin sıkıntıyı aşmada rolü olduğunu ama akaryakıt fiyatlarındaki artışların enflasyonu yükseltme tehlikesinin hala bulunduğunu kaydetti. BBC’nin haberine göre, Bernanke’nin açıklamaları piyasaların derin bir nefes almasını sağlayabilir. Enflasyonun yükselmesi ve doların zayıflaması durumunda Amerikan Merkez Bankası’nın bu yıl içinde ya da gelecek yıl faiz hadlerini artırmak zorunda kalabileceği belirtiliyor. Washington, konut piyasasındaki krizi aşmak ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla toplam 168 milyar dolarlık vergi iadesi yapmıştı. Ben Bernanke, enerji fiyatlarının enflasyon riskini arttırdığını söyledi. Bernanke, yaptığı açıklamada, yüksek enerji fiyatları konusuna dikkat çekerek, FED’in, enflasyonist psikolojiye karşı güçlü direnç göstereceğini ifade etti. Ben Bernanke, geçen hafta ABD’de işsizlik oranlarının Mayıs ayında yüzde 5,5’e çıkmasına karşın ekonominin büyük bir düşüşten uzak durabileceğine işaret etti. Enerji fiyatlarındaki en son dalga artışların, enflasyona yukarı yönlü riskler ve enflasyon beklentisi eklediğini ifade eden Bernanke, Federal Açık Piyasa Komitesinin, uzun dönem enflasyon beklentilerinin aşınması için güçle direneceğini belirtti.

/ Washington

11.06.2008


 

Şeker sektörü ilk kez İstanbul’da toplanacak

KISA adı “WABCG” olan “Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği” 29. Konsey Toplantısını bu yıl PANKOBİRLİK ve Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapacak.

WABCG 1981 yılında kurulmuş olup, 33 ülkeden 21 şeker pancarı yetiştiricisi organizasyonu ile 17 şeker kamışı yetiştiricisi organizasyonda temsil edilmekte. Birlik, WABCG’ya 2005 yılında üye olmuş ve Yönetim Kurulunda 1 üyeyle temsil ediliyor. WABCG'nın 29. Olağan Konsey Toplantısı 30 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. WABCG Konsey toplantısı İstanbul’da düzenlenecek ve dünyanın önde gelen şeker üreticilerinin katıldığı ilk kongre olmasından dolayı yoğun ilgi görmesi bekleniyor. Toplantının 3. gününde katılımcılar Türkiye'nin modern entegre tesislerinden olan Konya ve Çumra Şeker Fabrikalarını ziyaret edecekler.

Yeni Asya / İstanbul

11.06.2008


 

Memur maaşları eridi

Zorunlu tüketim harcamalarındaki artışın memur maaşlarını geçmesi ile yılın ilk 5 aylık döneminde 344 bin memurun maaşının daha açlık sınırının altına düştüğü ileri sürüldü.

Türkiye Kamu-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, geçen yılın Aralık ayında 895 YTL olan açlık sınırının altında maaş alan 693 bin memurun bulunduğu ifade edildi. Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, 2008 yılının ilk 5 ayında açlık sınırının yüzde 9,2 artarak 977 YTL’ye ulaştığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’Ancak bu dönemde memur maaşlarına yüzde 2,1 ile yüzde 4 arasında artış yapıldı. Açlık sınırında görülen yüzde 9,2’lik artış memur maaşlarının yüzde 5 ile yüzde 7 arasında erimesine sebep oldu. Bu da 344 bin memuru daha açlık sınırının altına itti. 2007 yılının aralık ayında memurların yüzde 28,4’ü açlık sınırının altında maaş alırken bu oran 2008 yılının Mayıs ayında yüzde 42,5’e çıktı. Araştırma sonucunda 1 milyon 37 bin 343 memurun açlık sınırı altında maaş aldığı tesbit edildi. Daha önce açlık ve yoksulluk sınırı arasında maaş alan 1 milyon 610 bin 943 memur sayısı ise bu dönemde açlık sınırın altına düşenler sebebiyle 1 milyon 386 bin 380’e geriledi.

Araştırmaya göre, refah ücreti seviyesinde maaş alan memur sayısı yalnızca 17 bin 86’da kaldı. Refah ücreti seviyesinde maaş alan memurların oranı binde 72 olarak tesbit edildi.’’ Açıklamada, gıda fiyatları başta olmak üzere zorunlu harcama kalemlerinde görülen artışların, ‘’memurları açlığa mahkûm ettiği’’ öne sürülerek, ‘’Hükümet, bir an önce memurlara Ocak ayından itibaren enflasyon farkı ödeyerek, memurun mutfağında çıkan yangını söndürmelidir’’ denildi.

/ Ankara

11.06.2008


 

Hedef istihdam odaklı büyüme

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldıran düzenlemenin, Türkiye’de yeni ve daha özgürlükçü bir dönemin başlangıcı olacağını belirtti.

Çelik, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen 97. ILO Çalışma Konferansı’nda yaptığı konuşmada, son bir yılda sosyal güvenlik, örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık hakkı, iş gücü piyasası, mesleki eğitim, istihdam ve endüstriyel ilişkiler alanlarında reform niteliğinde çok sayıda yasal düzenleme başlattıklarını veya uygulamaya koyduklarını söyledi. Bu çalışmaları gerçekleştirirken ILO sözleşmelerinde yer alan standartlar ile AB, BM ve Avrupa Komisyonu belgelerinin kendileri için dayanak olduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti: ‘’Örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık hakkına ilişkin mevzuatımızı ILO standartlarına uygun hale getirmek amacıyla, sosyal taraflarla hazırlanan son derece önemli ve kapsamlı bir kanun teklifi geçtiğimiz ay Meclis’e sunulmuş ve ihtisas komisyonunda kabul edilerek Genel Kurul gündemine alınmıştır. Sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldıran bu düzenleme Türkiye’de yeni ve daha özgürlükçü bir dönemin başlangıcı olacaktır.’’

İstihdam odaklı büyüme ve insan kaynaklarını geliştirme hedefi doğrultusunda Hükümet’in yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu ifade eden Çelik, geçen ay yasalaşan istihdam piyasasına yönelik reform paketiyle işverenler üzerindeki idari ve mali yükleri hafiflettiklerini, iş gücü maliyetleri üzerindeki vergi ve prim yükünü azalttıklarını, özellikle kadınların, gençlerin ve engellilerin istihdamını artırıcı teşvikleri uygulamaya koyduklarını kaydetti. Mesleki eğitim hizmetlerine önemli miktarda kaynak ayırarak işverenlerin ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli iş gücü yetişmesine yönelik düzenleme yaptıklarını anlatan Çelik, bu çerçevede, Bakanlığın, İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, il istihdam kurulları, işçi-işveren konfederasyonları ve meslek kuruluşları ile işbirliği halinde, iş gücünün ihtiyaç duyulan mesleklerde eğitilerek istihdam edilebilirliklerinin artırılması amacıyla bir dizi program ve projeyi uygulamaya koyduğunu belirtti. Bir yandan istihdamın artırılması amaçlanırken diğer taraftan ‘’saygın iş’’ ilkeleri çerçevesinde alınan tedbirler ile çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve çalışanların korunmasının amaçlandığını dile getiren Çelik, bu çerçevede, istihdam paketinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin koruyucu hükümlere yer verildiğini ve sosyal güvenlik reformunun da saygın iş hedefi ile uyum içinde olduğunu ifade etti. Çelik, Türkiye ile ILO arasındaki işbirliği faaliyetlerinin çeşitli projeler çerçevesinde yoğun biçimde devam etmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, ILO ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Kuruluşları Birliği’nin öncülüğünde 3 yılda bir gerçekleştirilen ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği alanında düzenlenen en büyük uluslar arası faaliyet olma özelliğine sahip Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin 19’uncusunun Türkiye’de yapılması için girişimde bulunduklarını bildirdi. Çelik, 2011 yılında Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nde konferans delegelerini İstanbul’da ağırlamayı ümit ettiklerini kaydetti.

/ Cenevre

11.06.2008


 

CHIP&PIN uygulaması sahtekârlığı düşürdü

BANKALARARASI Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, Türkiye’de Chip&PIN geçişi ile dolandırıcılık ve sahtekârlık giderlerinde yüzde 73’lük düşüş sağlandığını bildirdi.

Özinal, BKM, VISA ve MasterCard ana sponsorluğunda düzenlenen 2. Cardist Kart Teknolojileri Fuarı ve Zirvesinin açılışında, geçen yıl ilk kez düzenlenen fuar ve zirveyi 5 bin 200 kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl faaliyete 60 firmanın katıldığını ve 6 bin katılımcı beklediklerini kaydetti. Türkiye’nin kartlı ödeme sistemlerinde Avrupa’da önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Özinal, AB-15 ülkeleri arasında kartlı ödeme sistemleri cirosunun yüzde 9’unun Türk kartlı ödeme sistemlerinden geldiğini, büyümede ise Türkiye’nin 1. sırada bulunduğunu kaydetti. Türkiye’de alış verişlerin yüzde 61’inin kartlı ödeme sistemleri ile gerçekleştiğini belirten Özinal, 39 milyon adet kredi kartı ile Türkiye’nin Avrupa’da 4. sırada yer aldığını, 57 milyon banka kartı ile de 3. sırada bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin 1,5 milyon POS cihazı ile Avrupa ikincisi olduğunu ifade eden Özinal, 19 bin ATM ile Türkiye’nin Avrupa’da 6. sırada yer aldığını, bu sayının 3-4 yıl içinde 36 binlere çıkmasının öngörüldüğünü kaydetti. Türkiye’nin kartlı ödeme sistemlerinde 3. büyük pazar konumunda bulunduğunu hatırlatan Özinal, Chip&PIN uygulamasını hatırlatarak, Türkiye’nin Avrupa’da bu uygulamaya geçişi tamamlayan 3. ülke konumunda bulunduğunu söyledi. Bu uygulamanın olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını anlatan Özinal, dolandırıcılık ve sahtekarlık giderlerinde yüzde 73 düşüş sağlandığını bildirdi.

/ İstanbul

11.06.2008


 

İstanbul, ticarette 75 şehir arasında 64’üncü

MASTERCARD Worldwide tarafından yapılan araştırmada, Londra dünya ticaretinin merkezi olurken, Doğu Avrupa kentleri arasında sayılan İstanbul 75 şehir arasında 64. sırada yer aldı.

MasterCard’dan, Global Ekonominin Merkezleri Araştırmasına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Londra’nın küresel ekonominin en önemli şehri olduğu, dünya çapında 75 ülke baz alınarak gerçekleştirilen araştırmada ilk 25’e giren şehirlerin yüzde 40’ının Avrupa bölgesinde olduğu kaydedildi. Araştırma sonuçlarına göre, ilk 25’e giren Avrupa şehirleri Londra 1., Paris 7., Frankfurt 8., Amsterdam 10., Madrid 11., Kopenhag 14., Zürih 15., Stokholm 16., Milano 20. ve Berlin 23. oldu. Araştırmaya göre, Londra, Ticaretin Merkezi olarak yerini koruyor. Güçlü ve güvenli ekonomisi, hareketli malî pazarları ve uluslar arası ticaretteki yüksek standartlarını destekleyen yasal ve politik yapısıyla Londra, 2008 yılında da Global Ekonominin Merkezleri Araştırmasında en üst sıradaki yerini aldı. Şehir üst sıradaki diğer şehirlerle kıyaslandığında, gelişme açısından en önemli bölge olarak birçok boyutta rakiplerine belirgin bir fark atıyor. Madrid finansal liderliğini sürdürürken, Avrupa’daki Ticaret Merkezleri arasında konumunu ilk beşe yükseltti. Kilit bir Avrupa şehri olarak Madrid, 2007 yılında dünyada 16. sırada iken 11. sıraya, Avrupa’da ise 6. sıradan 5. sıraya yükseldi. İstikrarlı gayri safi millî hasılası, kambiyo rayici ve güçlü tahvil piyasası ile birleşen yüksek hayat standartları ile Madrid, Londra, Paris, Frankfurt ve Amsterdam’dan sonra Avrupa’nın en önemli şehirleri arasına girdi. Global Ekonominin Merkezlerinde ilk 25’in içinde sekiz Asya şehri yer aldı. Tokyo, Singapur, Seul, Sidney, Hong Kong, Osaka, Taipei ve Şangay Global Ekonominin Merkezleri sıralamasında ilk 25 içinde yer alarak, Asya’nın küresel ekonomideki önemli rolünü teyit ediyor. Lâtin Amerika küreselleşmeye ve daha rekabetçi olmaya devam ediyor. Lâtin Amerika’daki 7 şehir, Global Ekonominin Merkezleri olan 75 şehir arasında yer aldı. Bu şehirler arasında Santiago güçlü iş ortamı, istikrarlı yasal ve ekonomik sistemiyle başı çekiyor. Sau Paulo ise finansal pazar hacmi ile, küresel bazda ilk 20 içinde yerini alarak iyi bir skor elde ediyor. Güçlü iş ortamı ile Dubai Orta Doğu’nun lideri konumunda. Bölgedeki hava ve kargo trafiğinin merkezi olması ve esnek iş ortamı Dubai’yi gelişmekte olan firmalar için ideal bir konuma taşıyor. Ayrıca, Dubai’nin politik ve yasal yapısı, Orta Doğu’da küresel iş yapmak isteyenleri kendine çekiyor. New York ve Şikago bölgesel üstünlüklerini koruyor. Küresel olarak ilk 10 içinde sadece iki Kuzey Amerika şehri yer aldı. New York ve Şikago, güçlü malî pazarların ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iş ortamının avantajını sağlıyorlar. Vancouver dünyada en yaşanılır şehir. Vancouver’a ek olarak iki Kanada şehri, Toronto ve Montreal de yaşanabilirlik açısından dünyanın ilk 20 şehri arasında yer alıyor. Araştırma içerisinde yer alan 28 Avrupa şehrinin sadece 6’sı Doğu Avrupa şehirleri arasında yer alıyor. Araştırma içerisinde yer alan Doğu Avrupa şehirleri sırasıyla; Prag (49.), Moskova (51.), Budapeşte (52.), Varşova (59.), İstanbul (64.) ve Saint Petersburg (67.) olarak belirlendi.

/ İstanbul

11.06.2008


 

İMKB’de senetler değer kaybetti

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, dünkü 2. seans kapanışına göre 500,22 puan düşerek günün ilk yarısını 38.561,49 puandan tamamladı.

Birinci seansta, hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde ,28 oldu. Önceki gün 39.061,71 puandan kapanan İMKB Ulusal 100 Endeksi, ilk seansa 319,20 puan düşerek 38.745,51 puandan başladı. İlk yarıyı 38.358,71 puandan geçen endeks, en düşük 38.262,17 puana kadar gerilerken, en yüksek olarak 38.929,21 puanı gördü. Seans sonunda malî endeks 857,13 puan düşerek 51.633,65 puana, sanayi endeksi 366,24 puan düşerek 34.331,76 puana, hizmetler endeksi 261,73 puan düşerek 27.895,14 puana geriledi. Böylece, önceki kapanışa göre malî grup hisseler ortalama yüzde 1,63, sanayi grubu hisseler ortalama yüzde 1,06 oranında, hizmetler grubu hisseler ortalama yüzde 0,93 oranında değer kaybetti. Birinci seansta işlem gören toplam 313 hisse senedinden 39’u değer kazandı, 239’u değer kaybetti, 35 hissenin fiyatında ise değişiklik olmadı. Birinci seansta 577 milyon 734 bin 446 YTL’lik işlem hacmi oluştu.

/ İstanbul

11.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır