Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Her böcek ısıran hastaneye koşuyor

Kene tarafından bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığı, vatandaşı tedirgin etti. Her böcek ısırmasını kene olarak algılayan vatandaşlar hastaneye başvuruyor.

Kene tarafından bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA), vatandaşı tedirgin etti. Her böcek ısırmasını kene olarak algılayan vatandaşlar hastaneye başvuruyor. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine 3 ay içinde 94 kişi kene ısırması şikâyetiyle başvuruda bulundu. Yaz ayları ile birlikte bu sayı artmaya başladı.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Avşaroğulları, kene ısırması şikâyeti ile gelen 94 kişiden 14 hastanın KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi altına alındığını ve 9 kişide bu hastalığın teşhis edildiğini belirtti. Yozgat’tan gelen bir hastanın vefat ettiğine işaret eden Doç. Dr. Levent Avşaroğulları, vatandaşın yapılan haberler üzerine kene ısırmasına aşırı duyarlılık gösterdiğini ifade ediyor. Avşaroğulları, bu duyarlılığın biraz daha ileri gittiğini ve böcek ısırmasını kene olarak algılayan insanların hastaneye başvurduğunu anlattı. Şüpheli durumlarda hastaneye müracaatların yerinde olduğuna da dikkat çekerek, insanların daha dikkatli olmalarını ve her böcek ısırmasının kene vak'ası olmayacağını duyurdu.

Doç. Dr. Levent Avşaroğulları, KKKA hastalığının belirtilerinin 1- 3 gün arasında ortaya çıktığını hatırlatarak, belirtilerin bazen 9 güne kadar uzadığına işaret etti. Bu virüsün bütün kenelerden değil bazı türlerinden geçtiğine dikkat çekti. Avşaroğulları, hastalığın bulaşma şekillerinin farklılıklar gösterdiğini ifade ederek, “Virüs taşıyan insana ya da hayvana ait kana, vücut sıvılarına veya diğer dokularına doğrudan temas sonucu oluşan bulaşmalarda belirtilerin ortaya çıkma süresi 5-6 gündür. Bu süre 13 güne kadar uzamaktadır” dedi.

KKKA virüsü taşıyan kene türleri ile ilgili bilgiler veren Avşaroğulları, bozkır iklimi ile diğer iklim kuşaklarının kesiştiği, bol yaban hayvanı barındıran, meşelik ormanların yoğun olduğu kırsal alanlar başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde görüldüğünü ifade etti. Hastalıklı kene türlerinin şehir merkezleri ile nemli iklim kuşağında yaşama şansı olmadığına dikkat çekti.

Vücuda yapışan kenelerin mutlaka uzman sağlık personeli tarafından çıkartılması gerektiğini anlatan Avşaroğulları, kene vücuttan çıkartılırken, kopartılmaması ve vücuda tutunduğu en yakın kısımdan tutularak alınması gerektiğini söyledi. Avşaroğulları, halk arasında yanlış bilgilerinde olduğunu dile getirerek, “İnsanlarımız, vücuda yapışan keneyi çıkartırken veya uzaklaştırmak isterken üzerine sigara basmak, gazyağı, zeytinyağı, kolonya dökmek gibi yöntemlere başvuruyor. Bu uygulamalar zararlıdır” ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Levent Avşaroğulları, hastanelerine çoğunluğu çevre illerden olmak üzere Nisan ayında 5, Mayıs ayında 38, Haziran ayında da 51 kişinin kene ısırması şikâyetiyle ya da kene ısırması şüphesiyle geldiğini açıkladı. Yapılan inceleme ve tedavi sonrasında durumları şüpheli olan 14 hasta yatırıldı. Yatırılan bu kişilerden 9’una KKKA teşhisi konuldu. Bunlardan sadece Yozgat’tan gelen ve hastaneye müracaatta geç kaldığı belirtilen 1 hasta vefat etti. Diğer 8 hastanın ise iyileşerek taburcu edildiği öğrenildi.

Doç. Dr. Levent Avşaroğulları, kuş gribi vak'alarında kullandıkları özel oda ve diğer koruyucu malzemeleri kene vak'alarına müdahalede de sağlık personelinin kullandığını hatırlattı. Bakanlığın, kene vak'alarına müdahalede sağlık personelinin kendisini koruması yönünde yayınlayacağını öğrendikleri tedbirlerin hastanelerinde uygulandığını anlattı. Avşaroğulları, kene ısırması ve hastalık şüphesiyle acil servise başvuran bütün vak'alara müdahalede, sağlık personelinin koruyucu ameliyathanede kullanılan önlük, eldiven, gözlük ve maske taktığını açıkladı. Bütün personelin bu tür vak'alara müdahale sırasında kendilerini korumaları yönünde de başlattıkları eğitim seminerlerinin bu yılda devam ettiğine dikkat çekti.

Bakanlığın, sağlık personelin kene vak'alarına müdahalede kendilerini korumaları ile ilgili yayınlamaya hazırladığı genelge öncesinde bazı sağlık kuruluşları gözlük, maske alımı ile ilgili çalışma başlattı.

Biokan Sağlık Ürünleri Genel Müdürü Veli Dirmen, kene vak'alarına müdahalede kullanılan, daha önce kuş gribi sebebiyle sağlık kuruluşlarına temin ettikleri maske, gözlük, önlük gibi malzemelerden numune talep eden sağlık kuruluşları sayısının arttığını dile getirdi.

22.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Eruygur: Atatürkçülük referans olmaktan çıktı

  HİYERARŞİ DIŞINDA KİM YAPTI?

  EMLAK FİYATLARI SENEYE PATLAR

  Tuzla’da eğitim seferberliği

  Elektriğe otomatik zam

  Mahkemeye karışmayız

  Başörtüsü mücadelemiz ilk günkü gibi sürüyor

  Her böcek ısıran hastaneye koşuyor

  SBS sonuçları 31 Temmuz’da

  Demokrasi, her zaman çarenin olduğu rejimdir

  Vakit’e STK’lardan destek

  Gümüşhane’de çatışma: 3 asker yaralı

  Bakan Eker: GAP, sulama sorununu bitirecek

  Bankalardan bir vurgun daha

  Şehitliklere bakım yapılacak

  Muş'ta, 4.1’lik deprem

  Dere sularına kapılan çocuk boğuldu

  Yaşam Hastanesi, ‘yılın sağlık kurumu’

  Zaferin bilânçosu ağır oldu

  Lise öğrencisi lazerli dinleme cihazı geliştirdi

  Dünyanın nazar boncuğu can çekişiyor

  Enerji tasarrufu için 10 dakika karanlık

  Dünyanın en büyük çiçeği ABD'li bir Türke ait

  Hasankeyf yok olmasın

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır