Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Enerji tasarrufu için 10 dakika karanlık

TEMA Vakfı ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen faaliyet kapsamında enerji tasarrufuna dikkati çekmek amacıyla, Miniatürk’te, Adana Sabancı Camii’nde ışıklar 10 dakika süreyle kapatıldı.

İzmir Saat Kulesindeki faaliyet ise gerçekleştirilemedi.

MİNİATÜRK KARARDI

Miniatürk’teki bazı eserlerin ışıkları, enerji tasarrufuna dikkati çekmek amacıyla 10 dakika süreyle kapatıldı. TEMA Vakfı ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen faaliyete, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ve ünlü çevre analisti Lester R. Brown da katıldı. Faaliyette Güler, Karaca ve Brown, birlikte düğmeye basarak, Miniatürk’te yer alan Boğaziçi Köprüsü, TBMM Binası, İzmir Saat Kulesi, Adana Taş Köprü, Konya Mevlânâ Müzesi ve Kocaeli Saat Kulesinin minyatürlerinin ışıklarını 10 dakikalığına kapattı. Bakan Güler, 10 dakikalık karanlığın ardından, kapatılan ışıkları tekrar açtı. Gecede, ışığı kapatılan eserlerin aydınlatılması için bundan sonra 50 wattlık halojen ampuller yerine, 3 wattlık enerji harcayan ‘’tabiat dostu’’ ampullerin kullanılacağı kaydedildi. Öte yandan, faaliyet kapsamında Boğaziçi Köprüsünün ışıklarının da 10 dakikalığına kapatılmasının planlandığı, ancak güvenlik sebebiyle izin alınamadığı için uygulanamadığı öğrenildi.

ADANA SABANCI CAMİİ

Faaliyet kapsamında, Adana’da Sabancı Merkez Camisi ve bir otelin ışıkları da 10 dakika süreyle kapatıldı. TEMA Vakfı üyeleri ‘’Yarın ‘keşke’ dememek için bugün önlem almak zorundayız’’, ‘’Az aydınlık karanlıktan daha iyidir’’ sloganlarıyla gerçekleştirilen faaliyet kapsamında, dünyanın şehir içinde kalan ve ulaşım amaçlı değerlendirilen en eski köprüsü olan Taşköprü üzerinde buluştu.

Üyeler, enerji tasarrufuna ve verimliliğine dikkat çekmek üzere Orta Doğu ve Balkanların en büyük camisi Sabancı Merkez Camisi’nin ışıklarının kapatılmasını, alkışlayarak kutladı. Şehrin önemli simgelerinden Sabancı Merkez Camisi’nin bütün aydınlatma ışıkları, saat 21.00’de 10 dakika süreyle söndürüldü. Tema Adana İl Temsilcisi Halil Akyürek, faaliyette yaptığı açıklamada, enerjinin, hayatı kolaylaştıran olmazsa olmaz unsurlar arasında yer aldığını belirtti. İnsanlığın geldiği bugünkü noktadan sonra enerjiden yoksun kalmanın büyük sıkıntılara sebep olacağını ifade eden Akyürek, şunları kaydetti: ‘’Her geçen gün artan enerji ihtiyacımıza karşılık yeni enerji kaynakları oluşturmak zorundayız. Ancak yeni arayışlara girerken temiz ve yenilenebilir kaynaklara yönelmeye mecburuz. Aksi halde kazandıklarımızdan çok kaybetmek zorunda kalacağız. Temiz kaynaklardan üretilen enerjinin israf edilmesi halinde atom santralleri ve termik santrallere yönelmemiz geleceğimiz adına kaygı vericidir. İklim değişikliği ve küresel ısınma hayatı olumsuz etkiliyor. Enerji tasarrufu gelecek için büyük önem taşıyor. Bu nedenle, enerji tasarrufuna dikkati çekmek için bu tür bir etkinlik düzenledik. ‘Işıkları kapatalım’ çağrımıza duyarlı davrananlara teşekkür ediyoruz.’’

Şehrin ilk 5 yıldızlı oteli olan Seyhan Oteli’nin resepsiyon ve lobi bölümündeki ışıklar da saat 21.30’da 10 dakikalığına söndürülerek faaliyete destek verildi.

İZMİR EYLEME KATILAMADI

TEMA Vakfı ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen ‘’Enerji Tasarrufuna Çağrı’’ faaliyeti kapsamında planlanan İzmir Saat Kulesi’nin ışıklarının kapatılması eylemi gerçekleştirilemedi.

TEMA Vakfı İzmir Temsilciliği ile faaliyete destek vermek isteyen İzmir Bisiklet Derneği üyeleri tarihi saat kulesi önünde buluştu. Işıkların planlanan saatte kapatılmaması üzerine gazetecilere bir açıklama yapan TEMA Vakfı İzmir İl Temsilcisi Alaettin Hacımüezzin, Vakfın Genel Merkezi’nden kendilerine ‘’etkinliğin duyurulması amacıyla Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği’nin Ege TV’yi görevlendirdiği, ışıkların kapatılmasının Ege TV’den canlı olarak yayınlanacağı, gerekli organizasyonun da bu kurumlar tarafından sağlanacağı’’ bilgisinin verildiğini anlattı. Hacımüezzin, kurumlar arasındaki iletişim sorunu dolayısıyla ışıkların kapatılamamış olabileceğini ifade etti.

/ İstanbul - İzmir - Adana

22.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Eruygur: Atatürkçülük referans olmaktan çıktı

  HİYERARŞİ DIŞINDA KİM YAPTI?

  EMLAK FİYATLARI SENEYE PATLAR

  Tuzla’da eğitim seferberliği

  Elektriğe otomatik zam

  Mahkemeye karışmayız

  Başörtüsü mücadelemiz ilk günkü gibi sürüyor

  Her böcek ısıran hastaneye koşuyor

  SBS sonuçları 31 Temmuz’da

  Demokrasi, her zaman çarenin olduğu rejimdir

  Vakit’e STK’lardan destek

  Gümüşhane’de çatışma: 3 asker yaralı

  Bakan Eker: GAP, sulama sorununu bitirecek

  Bankalardan bir vurgun daha

  Şehitliklere bakım yapılacak

  Muş'ta, 4.1’lik deprem

  Dere sularına kapılan çocuk boğuldu

  Yaşam Hastanesi, ‘yılın sağlık kurumu’

  Zaferin bilânçosu ağır oldu

  Lise öğrencisi lazerli dinleme cihazı geliştirdi

  Dünyanın nazar boncuğu can çekişiyor

  Enerji tasarrufu için 10 dakika karanlık

  Dünyanın en büyük çiçeği ABD'li bir Türke ait

  Hasankeyf yok olmasın

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır