Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Gurbetçi borç alarak geliyor

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, baba ocağı Türkiye’ye, çalıştıkları ülkelerdeki bankalardan kredi alarak geliyor. Gurbetçiler, Avrupa’da yaşayan Türklerin birçoğunun ekonomik durumunun iyi olmadığını söylediler.

AVRUPA'NIN çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, baba ocağı Türkiye’ye, çalıştıkları ülkelerdeki bankalardan kredi alarak geliyor. Almanya’nın Frankfurt şehrinde yaşayan Ramazan Özdemir, yıllık iznini memleketi Ankara’da geçirmek üzere Kapıkule Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yaptı. Özdemir, yaptığı açıklamada, Avrupa’da yaşayan Türklerin birçoğunun ekonomik durumunun iyi olmadığını söyledi. Almanya’da avro’ya geçilmesinin ardından yaşanan ekonomik sıkıntıların, orada yaşayan bütün vatandaşları etkilediğini ifade eden Özdemir, ‘’Almanya’nın tadı tuzu kalmadı. Kazandığımız kira ve yeme içmeye gidiyor. Borç harç da olsa memleket özlemi ağır basıyor. Aldığımız krediyle anamızı babamızı, sevdiklerimizi görmeye geliyoruz’’ dedi.

Tuncelili Hıdır Savran da, yaşadığı Bonn’da memleket arzusunu içinde taşıyan binlerce Türk’ten biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: ‘’Gurbette hepimiz Türkiye sevgisi ve özlemiyle yaşıyoruz. Almanya’nın değişik bölgelerindeki vatandaşlarımızın büyük bir kısmı ekonomik güçlük içerisinde hayatlarını sürdürüyor. Bir çoğu Türkiye’deki yakınlarını ziyarete gelemiyor. Biz de bankalardan kredi alarak gelebiliyoruz. Vatana borçla geliyoruz.’’

Bir başka gurbetçi Erol Cömert de, gurbetçilerin kredi aldığının en güzel delilinin yurda geldikleri arabalardan anlaşıldığını söyledi. Cömert, ‘’Gurbetçilerin bir çoğunun kullandığı otomobiller krediyle alınmış durumda. Bu da Avrupa’da yaşayan insanlarımızın krediyle yaşamaya alıştıklarının da bir göstergesi. Türkiye bizim hayatımız, her şeyimiz. Kapıkule’den her girişte başka bir heyecan yaşıyoruz’’ diye konuştu.

Fransa’dan gelen Sebahattin Türk ise, Türkiye’ye gelmek için ekonomik sıkıntıların yanı sıra yolculukları esnasında Sırp ve Bulgar tarafındaki çektikleri sıkıntıların da kendilerini üzdüğünü ve bezdirdiğini söyledi. Türk, Sırp ve Bulgar görevlilerinin sık sık kendilerini durdurarak, ‘’bahşiş’’ adı altında para istediğini dile getirdi. Erzurumlu Celal Çaktı, 24 yıldır yaşadığı Almanya’nın ‘’tadı tuzu kalmadığı’’nı ve ekonomik şartların gün geçtikçe kötüye gittiğini söyledi. Çaktı, çalışma ücretlerinin yüzde 50 azaldığını anlatarak, şunları kaydetti: ’’Eskiden çalışma şartlarımız iyiydi. Önceleri saati 15 avro’ya bulan ücretimiz, 6-7 avro’ya indi. Böyle olunca da insanlar memleketlerine kredi alarak geliyorlar.’’ Kapıkule Sınır Kapısından hafta sonları günde ortalama 3 bin gurbetçi yıllık izinlerini geçirmek için yurda giriş yapıyor.

/ Edirne

25.06.2008


 

‘Alelacele sigorta’ya gözaltı

ESKİŞEHİR'DE Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın uygulamaya girdiği 1 Mayıstan bir ay önce, Nisan ayında 15 bin 668 kişinin sigortalı olduğu, yasanın uygulandığı Mayıs ayında ise bu sayının 1553’e kadar gerilediği bildirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Eskişehir’de 1 Ocak-20 Haziran 2008 tarihleri arasında 20 bin 617 kişi sigortalı oldu. Geçen yılın ilk ayında yeni sigortalı olanların sayısı 5 bin 568 kişiydi. 2008’in Ocak ayında yeni sigortalı olanların sayısı 829 iken 2007’nin aynı ayında 844 kişi sigortalı oldu. Şubat 2008’de de 805 kişi, 2007’nin Şubat ayında da 949 kişi sigortalı oldu. 2008’in Mart ayında 1197 kişi sigorta yaptırdı. Geçen yılın aynı ayında da 950 kişi sosyal güvence altına girdi. SGK Eskişehir İl Müdürü Nurettin Kotuk, Nisan 2008’de sigortalı olanları incelediklerini, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Mayıstan önce, Nisan 2008’de 15 yaşın altında yaklaşık 500 çocuğun sigortasının yaptırıldığını kaydetti. İncelemelerinin sürdüğünü anlatan Kotuk, ‘O sıralar kentte iki reklâm ajansı açıldığı iddia ediliyor. Bunu inceliyoruz.'

/ Eskişehir

25.06.2008


 

Şekerdeki enflasyon ürküttü

SELÇUK Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’nun yaptığı araştırmaya göre, toplam enflasyonun yüzde 313 olarak gerçekleştiği son 10 yılda, şeker pancarı alım fiyatları yüzde 209, şeker fiyatları yüzde 384 artış gösterdi.

Milyonlarca kişinin geçimini sağladığı pancar üretiminin özellikle son yıllardaki gelişmeler sebebiyle kârlı olmaktan çıktığını ifade eden Babaoğlu, hububat fiyatlarındaki dünya genelinde artışa bakıldığında önümüzdeki yıllarda pancar ekecek kimsenin belki de kalmayacağını öne sürdü. Babaoğlu, şunları kaydetti: ‘’10 yıllık toplam enflasyon yüzde 313 civarında oldu. Aynı dönemde şeker pancarı alım bedeli artış oranı toplamı ancak yüzde 209 olarak gerçekleşti. Buna karşılık toptan şeker fiyatları ise toplamda yüzde 384 arttı. Bu artış 10 yıllık toplam enflasyondan 71 puan, pancar fiyatlarından ise 175 puan daha fazladır. Son 10 yılda mazot fiyatı yüzde 415, azotlu gübre fiyatı yüzde 404 ve fosforlu gübre fiyatı ise yüzde 667 arttı.’’ Petrol ve gübre fiyatlarının artışının dünyadaki artışla izah edildiğini belirten Babaoğlu, Türkiye’deki şeker fiyatlarının bu şekilde artışını izahın kolay olmadığını bildirdi. Babaoğlu, ‘’10 yılda dünya şeker fiyatlarının seyri düşünüldüğünde Türkiye’de oldukça mantıksız bir artış yaşanmıştır’’ dedi.

/ Konya

25.06.2008


 

Koçtaş, 4 mağaza daha açacak

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yıl sonuna kadar İzmir, İstanbul ve diğer illerde 4 tane daha Koçtaş mağazası açmayı planladıklarını ve böylece 2008 yılını 22 mağaza ile tamamlayacaklarını bildirerek, “Koçtaş’ın 2008 yılı toplam yatırım bütçesi ise 60 milyon dolar civarında olacaktır” dedi.

Koçtaş’ın Edirnekapı mağazasının açılışında konuşan Koç, mağazanın, Koçtaş’ın Türkiye genelindeki 18. mağazası olduğunu belirterek, “Edirnekapı Koçtaş mağazası, eve geliştirme perakendeciliği sektörünün lideri olan Koçtaş’ın hızlı büyüme hamlesine en iyi örneklerden birini teşkil ediyor. İstanbul’daki dördüncü mağazamızı bu tarihî ve güzel semtimizde açmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

/ İstanbul

25.06.2008


 

Tekel'in sigara bölümü de özelleştirildi

TEKEL'İN sigara bölümü, dün imzalanan sözleşmeyle birlikte British American Tobacco’ya (BAT) devredildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, özelleştirmeyle birlikte, Telekom’dan sonra tek seferde en büyük yabancı sermayenin Türkiye’ye geldiğini söyledi. Ankara Swiss Otel’de düzenlenen imza töreninde konuşan Kilci, Tekel özelleştirmesinin sıradan bir satış işlemi olmadığını bildirdi. Tüpraş ve Petkim’den sonra Tekel’in de özelleştirilmesinin, 2003 yılında açıklanan programın kararlı bir şekilde uygulandığını hatırlattı. BAT Türkiye Genel Müdürü Johan Vandermuelen de, Tekel’in sigara bölümüne 1 milyar 720 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdikleri 22 Şubat’ın BAT için dönüm noktası olduğunu belirtti. Tekel’in sigara işletmeleri, halen pazarda yüzde 3839 civarında bir paya sahip bulunuyor.

/ Ankara

25.06.2008


 

İhracatçılar Birliği başkan seçti

ANTALYA Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği (AYMSİB) Başkanlığına Mustafa Satıcı yeniden seçildi. AYMSİB Genel Kurulu, birlik toplantı salonunda 29 üyenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Divan Başkanlığı’na Hamdi Güneş’in getirildiği genel kurulda, AYMSİB ve Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) Başkanı Mustafa Satıcı, ihracatçı üyelere çalışmalar hakkında bilgi verdi. Genel kurulda yapılan seçim sonucunda AYMSİB Yönetim Kurulu Başkanlığına Mustafa Satıcı yeniden seçilerek, güven tazeledi. AYSİB yönetim kurulu, Hazan Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi, Atlas Tarım Ürünleri İhracat AŞ, Erdoğan Ekinci Yaş Sebze Meyve Gıda İthalat ve İhracat Limited Şirketi, Maspak Tarım Ürünleri İhracat Limited Şirketi, Lara Dış Ticaret Limited Şirketi, Özkul Tarım Ürünleri İnşaat Sanayi ticaret limited Şirketi, Birleşik Gülyağı ve Uçucu Yağlar Üretim, Pazarlama, Sanayi ve Ticaret AŞ, Antalya Dış Ticaret Sanayi limited Şirketi ile Haspak Tarım Gıda ve Paketleme Hizmet Sanayi Ticaret Limited Şirketi temsilcilerinden oluştu.

/ Antalya

25.06.2008


 

KESK'ten tepki

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 4688 sayılı yasanın bazı maddelerinin değiştirilmesine yönelik hazırladığı 19 maddelik taslağa, KESK’ten eleştiri geldi.

KESK Genel Başkanı İsmail H. Tombul, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında hazırlanan taslağın muhalif sendikaları kısıtlamaya yönelik olduğunu belirterek, “Bakanlığın hazırladığı “4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarısı Taslağı”nın gerekçesinde “güçlü sendikacılığın” oluşturulmasından bahsedilmektedir. Güçlü sendikal hareketin olmazsa olmaz koşulu, toplu sözleşme hakkının kullanılmasıdır. Aynı işyerinde farklı statülerde çalışanların ortak örgütlenebildiği bir sendikal zeminin oluşturulması gerekmektedir. Öte yandan çalışanların iş güvencesine sahip olmadığı, her Hükümet değişikliğinde en alttan en üste kadrolaşmanın yaşandığı bir ortamda hangi güçlü sendikacılıktan bahsedeceksiniz? Dolayısıyla “güçlü sendikacılık” oluşturmaktan ziyade, muhalif sendika ve konfederasyonları ise kısıtlamaya, engellemeye dönük bir taslak hazırlandığı görülmektedir” diye konuştu.

/ Ankara

25.06.2008


 

Memur sendikacılığında değişim hazırlığı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun uygulanmasında kaynaklanan sıkıntıların aşılması amacıyla memur sendikacılığında bir dizi değişimi içeren taslak hazırladı.

Alınan bilgiye göre, bakanlık, son şeklini verdiği Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’nı memur konfederasyonlarına gönderdi. Taslağa göre, adaylık ve deneme süresini tamamlamamış kamu görevlilerine, diğer kamu görevlileri ile aralarında idare hukuku açısından hiçbir fark bulunmaması dolayısıyla sendikalara üye olma imkânı sağlanacak. Yeni toplu görüşme tanımıyla, malî haklarla ilgili konularla sınırlı olan toplu görüşmenin kapsamı genişletilecek. Yeni düzenlemeyle, malî hakların yanı sıra kamu görevlilerinin sosyal, meslekî ve özlük hakları da toplu görüşmelere konu olacak. Bazı hizmet kolları, kapsamlarındaki kamu kurumlarında çalışan kamu görevlisi sayısının az olması ve birbirleriyle yakın ilişkide olmaları sebebiyle ‘’güçlü sendikacılığı teşvik’’ amacıyla birleştirilecek. Bu düzenlemeyle ‘’büro, bankacılık, sigortacılık’’ hizmet kolu ‘’kültür ve san'at hizmetleri’’ ile ‘’yerel yönetim’’, hizmet kolu da ‘’bayındırlık ve inşaat hizmetleri’’ ile birleşti-rilecek. Böylece halen 11 olan hizmet kolu sayısı 9’a düşecek. Sendika ve konfe-derasyonların 3 yılda bir toplanan olağan genel kurulları 4 yılda bir toplanacak. Böylelikle Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile 2821 sayılı Sendikalar Kanunu arasında paralellik sağlanacak. Sendika ve konfederasyonların genel kurulları, ilgili makamlarca yasaya aykırı görülerek düzeltilmesi istenilen tüzük değişiklikleri için yönetim kuruluna yetki verebilecek.

Taslakla sendikalara üye olamayacak kamu görevlilerinin kapsamı kısmen daraltılacak. Özel güvenlik personeline, ceza infaz kurumlarında çalışanlara, 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı iş yerlerinin en üst amirleri ile yardımcılarına sendikalara üye olma imkânı sağlanacak. Ancak kanun kapsamındaki kurum ve kuruluşların müsteşarları, başkanları, genel müdürleri, daire başkanları ve bunların yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, merkez teşkilâtlarının denetim birimi yöneticileri ve kurul başkanları, hukuk müşavirleri, bölge, il ve ilçe teşkilâtlarının en üst amirleri ile bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlileri, belediye başkanları ve yardımcıları önceden olduğu gibi sendikalara üye olamayacak. Silâhlı kuvvetler, emniyet, MİT mensuplarının da aralarında bulunduğu bazı kamu görevlilerinin sendikalara üye olma yasağı da korunacak. Sendika kurucusu olabilmek için 2 yıl çalışma şartı kaldırılacak. Kırtasiyeciliğin azaltılması amacıyla sendika ve konfederasyonların tüzüklerini ve faaliyetlerine ilişkin çeşitli bilgileri Devlet Personel Başkanlığına göndermesi uygulamasına son verilecek. Sendika ve konfederasyonlar, üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak, bu konuda üyelerini temsil etmek üzere kamu görevlilerini ilgilendiren komisyon ve kurullara temsilci gönderebilecek.

/ Ankara

25.06.2008


 

ASO, artık ‘akıllı’ binasında

ANKARA Sanayi Odasının (ASO), yaklaşık 8 milyon dolara mal olan ‘’akıllı’’ hizmet binası tamamlandı.

ASO, yeni binasında hizmet vermeye başlarken, resmî açılışın Temmuz ayı ortalarında yapılması planlanıyor. ASO Başkanı Nurettin Özdebir’den alınan bilgiye göre, ‘’akıllı’’ teknoloji ile donatılan binanın özellikleri saymakla bitmiyor. Binada kullanılan teknoloji sebebiyle ziyaretçiler girişten alacakları kart ile sadece işlerinin olduğu kat veya katlara çıkabilecek ve bu kart söz konusu katlarda belli kapıları açaçak. Ziyaretçiler aldıkları kart ile başka katlara çıkamayacak, çıkmayı başarsalar bile bu kez de o kattaki kapıları açamayacaklar. ASO’nun zamanından önce bitirilen binasında ilk meclis toplantısı ise 27 Haziran Cuma günü gerçekleştirilecek. Bu ilk toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılması bekleniyor.

/ Ankara

25.06.2008


 

İstanbul'un tanıtımına vergi indirimi

İSTANBUL'UN 2010 yılı Avrupa Kültür Başşehri olarak hazırlanmasına yönelik proje ve faaliyetlere destek amacıyla 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yapılacak bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamalarının tamamı, yıllık gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilebilecek.

Maliye Bakanlığı’nın Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin vergilendirilmesinde uygulanacak vergi oranları ve beyan da belirlendi. Tebliğe göre, 1 Ocak 2008 tarihinden geçici 72. maddenin yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2008 tarihine kadar sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemeler üzerinden, geçici 64. maddedeki hükümler çerçevesinde yüzde 15 oranında tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilecek.

/ Ankara

25.06.2008


 

En iyi 100 otel arasında 17 Türk oteli var

DÜNYANIN büyük tur operatörlerinden TUI’nin yaptığı misafir memnuniyeti anket çalışması sonucu, dünyanın en iyi 100 oteli arasında 17 Türk oteli yer aldı.

TUI Türkiye Ürün ve Kontratlar Müdürü Melih Yetiş, bir önceki yıl bu ödülü almaya hak kazanan Türk oteli sayısının 13 olduğunu hatırlatarak, ‘’Bu sayının 17’ye çıkması, ülkemizin kaliteli turizm ve misafir memnuniyetinin artması anlamına gelmektedir’’ dedi.

/ Antalya

25.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır