"Gerçekten" haber verir 18 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Cârî açık 80 kat arttı

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, ülke ekonomisindeki temel sorunların, 2002’de 626 milyon dolar olan cârî açığın, 2008’de yaklaşık 80 kat artarak 51 milyar dolara ulaşmasından kaynaklandığını belirterek, âcilen önlem alınması gerektiğini söyledi.

adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, ‘’ülke ekonomisindeki temel sorunların, 2002’de 626 milyon dolar olan cari açığın, 2008’de yaklaşık 80 kat artarak 51 milyar dolara ulaşmasından kaynaklandığını’’ belirterek, acilen tedbir alınması gerektiğini savundu.

Baş, yazılı açıklamasında, ‘’dünyadaki küresel kriz ve Türkiye’de yaşanan sorunlar sebebiyle, yabancı sermaye girişinde büyük bir durgunluk yaşandığını, 2007 yılının ilk beş ayında 11,1 milyar dolar olan yabancı sermaye girişinin 2008 yılının ilk beş ayında yüzde 45,5 gerileyerek, 6,1 milyar dolara düştüğünü’’ kaydetti. ABD’nin konut piyasasının önde gelen mortgage şirketlerinden Fannie Mae ve Freddie Mac’i 5,3 trilyon dolarlık borçlarından kurtarma planı açıklanmasının Türkiye gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde geçici bir rahatlık yaşanmasını sağladığını da belirten Baş, buna rağmen ülke ekonomisinde çözüm bekleyen sorunların giderek büyüdüğünü kaydetti.

Türk ekonomisinin 1988’den bu yana 3 yıldan fazla cari açık vermemesine rağmen, son 7 yıldır sürekli açık veren bir duruma geldiğini, açığın boyutlarının da yıldan yıla büyük oranlarda arttığını belirten Baş, şöyle devam etti: ‘’AKP’nin iktidara geldiği 2002’de 626 milyon dolar olan cari açığın, 2008 yılında 80 kat artarak 51 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu rakam gerçekleşirse, 2002-2008 dönemindeki cari açığın boyutları 165 milyar dolara ulaşacaktır. Cari açığın önemli nedeni ise durmadan artışıyla ilgili gurur duyduğumuz ihracatın yanında ters orantılı bir seyir izleyerek, dış ticaret açığı yaratan ithalatımızla ilgilidir. Yani dışarıya mal satıyoruz ama bundan elde ettiğimiz miktardan çok daha fazlasını dışardan mal alırken ödediğimizden, elimizde avucumuzda bir şey kalmıyor. Öte yandan ülkemize sıcak para girişinde de gerileme var. Bir zamanlar 107 milyar dolara kadar çıkan sıcak para tutarı, halen 76 milyar dolara gerilemiş durumdadır. Devlet Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı, yılbaşından bu yana Türkiye’ye net sıcak para girişinin eksi tutarda olduğuna ilişkin açıklamasıyla sorunu dile getirmiştir. Tüm bunların ötesinde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında ise, özellikle 2008’de ciddi bir gerileme söz konusu. Rakamlarla ortaya konulması gerekirse 2007 yılının tamamında 47 milyar dolar olan dış ticaret açığının, 2008 yılı sonunda 65 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Türkiye her ne kadar enflasyon illetini geride bırakma başarısına en azından şimdilik imza atmış olsa bile, cari açık, işsizlik ve kayıt dışı ekonomi üçlüsünün oluşturduğu yüksek risk ortamı devam etmektedir.’’

18.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Cârî açık 80 kat arttı

  Helâl gıda pazar 2.1 trilyon $

  Esnaf mercek altında

  Bizim Toptan, 85. mağazasını Adana’da açtı

  Satılan her 3 otomobilden 2’si ithal

  Nükleer santral ihalesi için 8 firma şartname aldı

  TİSK: Elektrikte otomatik zam yapılmasın

  Borçluların KEY alacakları haczedilecek

  50 milyar dolar dış borç risk oluşturuyor

  OECD: Yapısal reformları ve malî disiplini sürdürün

  SGK, kayıtdışıyla mücadeleye başladı

  Kayıtlı işçilerin yarıdan fazlası sendikalı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör