"Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bayrampaşa tarih oldu

41 yıl hizmet verdikten sonra önceki gün kapısına kilit vurulan Bayrampaşa Cezaevi, geçmiş yıllarda isyan, rehin alma, yangın, firar, ölüm orucu, silâhlı çatışma, cinayet ve gerginliklerle hep kamuoyunun gündeminde kaldı.

1967 yılında yaklaşık 120 dönüm arazi üzerinde 1210 kişilik kapasiteyle açılan Bayrampaşa Cezaevine, özellikle kapatılmasına yakın dönemlerde kapasitesi zorlanarak yaklaşık 5 bin 500 tutuklu ve hükümlü konulmuştu.

Bayrampaşa tarih oldu

TÜRK adalet sistemine 41 yıl hizmet verdikten sonra dün kapısına kilit vurulan Bayrampaşa Cezaevi, geçmiş yıllarda isyan, rehin alma, yangın, firar, ölüm orucu, silahlı çatışma, cinayet ve gerginliklerle hep kamuoyunun gündeminde kaldı. Derlenen bilgilere göre, 1967 yılında yaklaşık 120 dönüm arazi üzerinde 1210 kişilik kapasiteyle açılan Bayrampaşa Cezaevi, bir süre sonra bazı atölyelerin koğuşa döndürülmesiyle 1760 kişilik kapasiteye sahip oldu. Her geçen gün artan talep üzerine kapasitesi arttırılan cezaevine, özellikle kapatılmasına yakın dönemlerde kapasitesi zorlanarak yaklaşık 5 bin 500 tutuklu ve hükümlü konuldu.

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin tutuklu ve hükümlülerinin konulduğu bu cezaevi, Adalet Bakanlığı’nın, ‘’çağdaş standartlara uymayan kötü bir imaja sahip olan eski cezaevlerini kapatarak, tutuklu ve hükümlülerin yeni inşa edilen modern cezaevlerine taşınmasını’’ amaçlayan çalışmaları kapsamında, son tutuklu ve hükümlüleri uluslar arası standartlara uygun inşaa edilen Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu Kompleksi ile şehir içindeki bazı cezaevlerine nakledilerek boşaltıldı.

Son 6-7 yıldır bu kötü imajından sıyralma çabası gösteren, birçok san'at, kültür ve eğitim çalışmasına sahne olan Bayrampaşa Cezaevi, dün Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in de katılımıyla gerçekleştirilen törende kapısına kilit vurularak kapatıldı.

Bayrampaşa Cezaevine ilişkin hafızalarda kalan olaylar arasında, firar ve firar girişimleri de yer alıyor. Koğuş sisteminde ve ‘özel tip’’, ‘’terör’’ ve ‘’adlî’’ olmak üzere 3 bölümden oluşan Bayrampaşa Cezaevinde, isyan ve sayım vermeme gibi olaylar da yaşandı. Bayrampaşa Cezaevinde iki suç grubu arasında çıkan çatışmalara da sahne olmuştu. Cezaevinde bir çok mahkûm şişlenerek öldürüldü. Bayrampaşa Cezaevinin tutuklu ve hükümlülerden sorumlu müdürü Hafit Kaya, 1998 yılında, cezaevi önünde kimliği belirsiz bir kişi tarafından tabancayla ayağından vurularak yaralandı. Aynı yıl, cezaevindeki makamında beyin kanaması geçiren Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Ahmet Sıtkı Alkan, kaldırıldığı hastanede öldü. Çıkan yangınlar yüzünden de zaman zaman hasar gören cezaevinde, bu süreçten sonra yaşanan en büyük olaylardan biri de ‘’Hayata Dönüş Operasyonu’’ oldu. ‘’Ölüm orucu’’ eylemine son vermek amacıyla Bayrampaşa Cezaevine 19 Aralık 2000 tarihinde operasyon yapıldı. Tutuklu ve hükümlülerin direndiği operasyonda, 12 kişi öldü.

Bu olayın bir yıl sonrasında infaz koruma memurları, jandarmalar ve cezaevi yetkililerinden oluşan kamu görevlileri hakkında, ‘’kişiye kötü muamele yapmak’’, ‘’görevi kötüye kullanmak’’ ve ‘’görevi ihmal’’ suçlarından 1 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dâvâ açıldı.

Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesindeki yargılama sırasında bu kişilerden 155 infaz koruma memurunun dâvâ dosyası ayrıldı. Aynı mahkemede, ‘’tutuklulara kötü muamele yaptıkları’’ ve ‘’görevlerini kötüye kullandıkları’’ iddiasıyla yargılanan 1460 kamu görevlisi hakkındaki dâvâ ise geçen ay zaman aşımından düştü. Operasyon sonrası 167 tutuklu ve hükümlü hakkında, ‘’cezaevi idaresine karşı silâhla toplu ayaklanma’’ suçundan açılan dâvâ ise aynı mahkemede sürüyor. Operasyonun ardından bu tür olaylarla fazla gündeme gelmeyen Bayrampaşa Cezaevinde yapılan aramalarda da birçok kez çok miktarda uyuşturucu madde, tabanca, fişek, kesici ve delici aletler, cep telefonu gibi cezaevine sokulması yasak olan malzemeler ele geçirildi. Bayrampaşa Cezaevi, çeşitli tarihlerde yer altı dünyasının ünlü isimleri de konuk etti. Cezaevi son yıllarda kültür san'at ağırlıklı programlara ağırlık vererek kötü imajından kurtulmaya çalıyordu.

/ İstanbul

20.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Bayrampaşa tarih oldu

  MAKSİMUM SORUMLULUK ANLAYIŞI

  Erdoğan: MİT raporundan haberim yok

  İsrail, İran’a saldırıda ısrarlı

  Rice: Tahran’a tavrımız değişti

  Iraklı mülteciler zor durumda

  Talat: Dünya ile bütünleşmeye koşuyoruz

  Vekilimi ben seçmek istiyorum

  İngiltere’de, camiye hükümet desteği

  Bazı illerin milletvekili sayısı değişti

  5 yılda, 89 bin 652 yabancıya çalışma izni verildi

  Avrupa, reform baskısını arttırmalı

  Yusuf İslam 60 yaşında

  İSKİ: Melen suyu temiz

  Özürlülere kimlik kartı

  Dev tesis, bağımlı çocuklara çare olmadı

  YÖK, rektör adaylarını belirleyecek

  Jandarma, bin komando uzman alacak

  Kamyon, minibüsle çarpıştı: 5 ölü

  Bingöl ve Hakkâri’de, 4 terörist öldürüldü

  MEB’den ‘öğretmenlik bursu’

  Tarih yanmaktan kurtuldu

  Azmin büyük zaferi

  Şeftali bereketi

  Hedef Guinness’e girmek

  Nokia, MSN’e rakip oluyor

  Erkek çocuk daha masraflı

  Leopar, timsahı avladı

  Güneş enerjisinde, vakum tüplü sistemi tercih edin

  Aynı şirkette 72 yıl

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır