"Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Avrupa, reform baskısını arttırmalı

AB çevreleri, Türkiye’de muhtemel bir iktidar partisinin kapatılması durumunun üyelik karşıtlarının ekmeğine iyice yağ süreceğini belirterek, “Üyelik müzakerelerini durdurmak koyulabilecek en aptalca tepki olur. Asıl şimdi Türkiye’ye sorumluluklar yüklenmeli ve reform baskıları arttırılmalı” görüşünü dile getiriyor.

Türkiye’deki iktidar mücadelesinin tırmanmasını AB sessiz ancak kaygıyla izlemeye devam ediyor. Brüksel’deki AB çevreleri, Anayasa mahkemesince görülecek AKP’nin kapatılması dâvâsında Türkiye’nin geleceği tayin edilecek: Türkiye demokratikleşme yolunda ilerlemeye ve ülkenin ekonomik gelişimini sürdürmeye “tamam mı, devam mı” diyecek? Yoksa siyasî kaos ya da asker dönemine geri mi dönecek? bütün bu endişelerin AB kurumlarınca paylaşıldığına dikkati çektiler.

ABHaber’e AB kurumlarınca paylaşılan kaygıyı AB çevreleri şöyle dile getirdiler:

‘’Türkiye’de yaşanan iktidar çatışması sebebiyle sıkıntıya giren AB, Türkiye’nin bir üye adayı olması sebebiyle kavgayı görmezden de gelemiyor. Avrupa, muhtemel bir iktidar partisi yasaklamasına nasıl tepki göstermeli? Böyle bir karar üyelik karşıtlarının ekmeğine iyice yağ sürer. Üyelik müzakerelerini durdurmak koyulabilecek en aptalca tepki olur. Asıl şimdi Türkiye’ye sorumluluklar yüklenmeli ve reform baskıları arttırılmalı. Demokratik ve istikrarlı bir Türkiye Avrupa’nın öncelikli çıkarına olur; hem ekonomik hem de güvenlik politikaları nedenlerinden dolayı. Türkiye son zamanlarda sorunlu bölgede nasıl istikrar unsuru oluşturabileceğini ispatlamıştır; meselâ İsrail ile Suriye arasında arabulucu olarak.

Türkiye’de iç kargaşanın asıl özünde Türkiye’deki siyasî ve ekonomik iktidarı ele geçirme yatıyor. Erdoğan ve AKP, askerlerle birlikte 85 yıldır ülkeye hükmetmiş Kemalist partilerin siyasî tekelini kırmayı başardı. AKP, yeni bir sosyal sınıfı temsil ediyor: Tutkulu, ekonomik olarak da günden güne daha çok başarı sağlayan, muhafazakâr ve dindar eğilimli Anadolu’nun orta sınıfı. Erdoğan’ın seçim zaferlerinden çok daha önce başlayan bu sosyal değişim siyasiler tarafından hep görmezden gelindi. 2001 yılının ağır ekonomik bunalımı birçok seçmenin yerleşik partilere olan güvenini sarstı ve AKP’nin önceki seçimlerden yüzde 47 oyla 40 yıldır en çok oy alan parti olmasının yolunu açtı. AKP’nin Güneydoğu’daki birçok Kürt seçmenden dahi oy alabilmeyi başarıyor’’

/ Brüksel

20.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Bayrampaşa tarih oldu

  MAKSİMUM SORUMLULUK ANLAYIŞI

  Erdoğan: MİT raporundan haberim yok

  İsrail, İran’a saldırıda ısrarlı

  Rice: Tahran’a tavrımız değişti

  Iraklı mülteciler zor durumda

  Talat: Dünya ile bütünleşmeye koşuyoruz

  Vekilimi ben seçmek istiyorum

  İngiltere’de, camiye hükümet desteği

  Bazı illerin milletvekili sayısı değişti

  5 yılda, 89 bin 652 yabancıya çalışma izni verildi

  Avrupa, reform baskısını arttırmalı

  Yusuf İslam 60 yaşında

  İSKİ: Melen suyu temiz

  Özürlülere kimlik kartı

  Dev tesis, bağımlı çocuklara çare olmadı

  YÖK, rektör adaylarını belirleyecek

  Jandarma, bin komando uzman alacak

  Kamyon, minibüsle çarpıştı: 5 ölü

  Bingöl ve Hakkâri’de, 4 terörist öldürüldü

  MEB’den ‘öğretmenlik bursu’

  Tarih yanmaktan kurtuldu

  Azmin büyük zaferi

  Şeftali bereketi

  Hedef Guinness’e girmek

  Nokia, MSN’e rakip oluyor

  Erkek çocuk daha masraflı

  Leopar, timsahı avladı

  Güneş enerjisinde, vakum tüplü sistemi tercih edin

  Aynı şirkette 72 yıl

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır