"Gerçekten" haber verir 22 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

BEŞ AYDA 7 MİLYAR YTL KÂR ETTİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Mayıs 2007'de aktif büyüklüğü 517 milyar YTL olan bankacılık sisteminin Mayıs 2008'deki büyüklüğünün 629 milyar YTL'ye çıktığını, bunun yüzde 21,5 artış anlamına geldiğini söyledi. Geçen yıl 5 ayda 6,2 milyar YTL kâr eden sektörün, Mayıs 2008 sonundaki kâr rakamının 7 milyar 40 milyon YTL olduğunu ve bunun yüzde 12 artışa tekabül ettiğini belirten Bilgin'e göre, bu sonuçlar bankaların geçen 4-5 senelik faaliyetleriyle gurur duyulacak kurumlar haline geldiğini gösteriyor.

FAİZDE VAHŞİ REKABET BAŞLAR MI?

Dünyada 1929 kriziyle karşılaştırılan ve Avrupa'ya da yansıyan bir kriz ve çalkantı olduğunu ifade eden Bilgin, bunun Türkiye'ye de yansımasını normal karşıladıklarını kaydetti. “Biz globalleşen ülkede bir oyuncuyuz. Dolayısıyla bu krizin etkilerini de hissediyoruz'' diyen Bilgin, özellikle geri dönmeyen kredilerde bir miktar kıpırdanma olabileceğini ve bankaların mevduat toplamak için vahşi faiz rekabetine girebileceklerini söyledi.

Reel sektör zorda, bankalar kârda

BANKALAR küresel krize rağmen yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 daha fazla kâra ulaştı ve 7 milyar YTL’yi aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin Erzurum’da gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Bankacılık sektörünün ilk beş aylık bilançosunu açıklayan Bilgin, Mayıs 2007’de aktif büyüklüğü 517 milyar YTL olan sistemin Mayıs 2008’de aktif büyüklüğünün 629 milyar YTL’ye çıktığını, bunun yüzde 21,5 artış anlamına geldiğini söyledi. Bu dönemde kredilerin yüzde 37 arttığını, Mayıs 2008 sonunda rakamın 328 milyar YTL’ye ulaştığını belirten Bilgin, özkaynakların ise Mayıs 2007-Mayıs 2008 tarihleri arasındaki bir yıllık dönemde yüzde 19 artarak, 76 milyar YTL’ye çıktığına dikkati çekti. Bilgin, çok önem verdikleri bir gösterge olan serbest sermayenin Mayıs 2007’de 43 milyar YTL olduğunu, bu rakamın mayıs 2008’de 52 milyar dolara çıktığını ve bunun yüzde 21 artış olduğunu kaydetti. BDDK Başkanı, sektörün, geçen yıl 5 ayda 6,2 milyar YTL kâr elde ederken, Mayıs 2008 sonunda kâr rakamı 7 milyar 40 milyon YTL olduğunu ve bunun yüzde 12 artış anlamına geldiğini kaydetti.

KRİZİN ETKİLERİNİ HİSSEDİYORUZ

BDDK Başkanı, 1,5-2 yıl önce bazı kararlar almaya başladıklarını belirterek, kriz daha ABD’de başlamak üzereyken ‘’likitide yönetmeliği’’ getirdiklerini ve 2006’nın kasım ayında sermaye yeterlik rasyosunu yüzde 12’ye çektiklerini hatırlattı. Dünyada 1929 kriziyle karşılaştırılan ve Avrupa’ya da kısım kısım yansıyan bir kriz ve çalkantı olduğunu ifade eden Bilgin, bunun Türkiye’ye de yansıyacağını normal karşıladıklarını kaydetti. Bilgin, ‘’Çünkü biz globalleşen ülkede bir oyuncuyuz. Dolayısıyla bu krizin etkilerini de hissediyoruz’’ diye konuştu. ‘’Bu dalgalanmanın Türkiye’ye etkisi ne olur’’ diye soran Bilgin, şunları söyledi: ‘’Özellikle geri dönmeyen kredilerde bir miktar kıpırdanma olabilir. Yukarıya doğru yüzdesinde, takibe dönüşüm oranlarında. Bankalar bazı kalemlerde aktifte ya da pasifte yarışa girebilirler. Vahşi rekabet diyorum. Mevduatı vahşice yüksek faiz oranlarıyla toplayabilirler. İhtiyaç hasıl olmuştur ya da kredilerde bazı yarışlara girebilirler. Ama benim için, bizim kurum için en önemli kaygı noktası kredi riskidir. Sadece takibe dönüşüm oranlarında bir miktar yukarı doğru kayma olabileceğini söylüyorum.”

Bilgin, bankaların kredi kartıyla ilgili yasalardaki hükümlere uyması gerektiğini belirtti. Sözleşmelerin okunabilir büyüklükte puntolarla yazılması gerektiğini belirten Bilgin, kredi kartından yıllık ücret alımına ilişkin, ‘’Bunun bir maliyeti var, belli bir ücret olmalıdır’’ dedi. Bu arada BDDK, banka ve kredi kartları yönetmeliğinde değişiklik taslağı hazırladı. Buna göre, bankaların ortak pos cihazı kullanması öngörülüyor.

/ Erzurum

22.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Çiftçiye mazot ve gübre desteği verilecek

  BEŞ AYDA 7 MİLYAR YTL KÂR ETTİLER

  OSMANİYE Tarım İl Müdürü Ali Çeribaş, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olan çiftçilere mazot ve kimyevi

  SSK ve BAĞ-KUR prim affında son hafta

  Kamu kurumlarına özel banka yolu açıldı

  “Kredi kartı aidatı alınamaz” kararı Resmi Gazete’de

  Millî Piyango Ağustos’ta ihaleye çıkacak

  SOCAR'dan yeni rafineri

  Bakü-Kars arası uçak seferleri başladı

  Destekler arttırılsın, kredi borçları ertelensin

  Kira ve ücret bankaya yatacak

  Avrupa’da bankalar 120 milyar euro kaybedebilir

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır