"Gerçekten" haber verir 26 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

“Radikal Batı, İran’a şantaj yapıyor”

İRAN Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, nükleer sorunun ancak “kayıtsız şartsız müzakerelerle” çözülebileceğini söyledi.

Rafsancani, Tahran Üniversitesi bahçesindeki cuma hutbesinde, İran’ın nükleer enerji faaliyetlerine ve Batı ile yürütülen nükleer müzakereler konusuna değindi. Her ülkenin nükleer enerji elde etme hakkının uluslararası yasalarca teminat altına alındığını hatırlatan Rafsancani, “İran halkı, nükleer enerjiyi vazgeçilemez bir hak olarak görüyor ve bunun elinden alınmasına izin vermeyecek” ifadesini kullandı. Batının iddialarının aksine nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğunu belirten Rafsancani, “Nükleer silah peşinde değiliz, buna dinimiz ve mektebimiz izin vermiyor” dedi.

Rafsancani, şunları söyledi: “Nükleer enerji sorunu, İran’ın mazlumiyeti ve Batılıların zorbalığı gösterisine dönüştü. İran, bugün nükleer enerjide kendi imkânları ve kabiliyetleriyle bu merhaleye ulaştı, ancak radikal Batılılar, bu şartlarda İran aleyhine şantaja başvuruyor. Onlar bilmeli ki, sorunlar korkutma ve tehditle değil, müzakereyle halledilir.”

Rafsancani, müzakereler için şartların uygun olduğunu ve İran’ın ilgili taraflarla müzakerelere devam edeceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan İran, nükleer enerji faaliyetleri konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliğine devam edileceğini bildirdi.

İran’ın UAEK’daki daimi temsilcisi Ali Asker Sultaniye, “Batılı bazı basın organlarının iddialarının aksine, UAEK ile işbirliğimiz artarak devam ediyor” dedi. Sultaniye, UAEK Başkanı Muhammed El Baradei ile İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulam Rıza Ağazade arasındaki son görüşmeyi, “yapıcı ve yararlı” olarak değerlendirdi.

/ Tahran

26.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  BARIŞ İÇİN ZAMAN VAR

  “Radikal Batı, İran’a şantaj yapıyor”

  Arjantin’de diktatör generale ömür boyu hapis

  Çin’de cami çöktü

  BM’den, terörle mücadele talebi

  Trablus’ta, kanlı mezhep çatışması

  Rodos yanıyor

  Libya ve İtalya, tazminat anlaşması yapacak

  Karaciç Viyana’da da çalışmış

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır