"Gerçekten" haber verir 14 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İzmit’in tarihine ışık tutacaklar

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü öğretim üyelerinin araştırması, bir zamanlar İskenderun, İskenderiye, Roma, Kudüs ile birlikte Roma İmparatorluğu’nun en önemli 5 şehrinden biri olan Nikomedya’yı gün ışığına çıkaracak.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde, AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Başkanı ve Yunan Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Adak’ın başkanlığında yürütülen epigrafi çözümü çalışmalarıyla antik dönemde aile, toplum, siyasi yapı, ekonomik durum, meslekler gibi pek çok konuda bilgi toplanarak İzmit’in geçmişine ışık tutulacak. İki yılda tamamlanması planlanan araştırma kapsamında 400-500 yazılı eser incelenecek. Prof. Dr. Mustafa Adak, epigrafi ve tarihi coğrafya ağırlıklı çalışmalar yürüttüklerini, Anadolu’nun pek çok bölgesinde ve müzelerinde çalışmaları olduğunu söyledi.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ndeki eserlerden ilk defa 1999 yılındaki Marmara depreminin ardından fuar alanında muhafaza edildikleri dönemde haberdar olduklarını bildiren Adak, ‘’Amacımız, antik dönemde toplumun siyasi yapısı, ekonomik durumu, aileler, meslekler gibi pek çok konuda verilen bilgileri toplamak, bunları değerlendirerek hem İzmit’in geçmişini hem de o dönemin bazı özelliklerini araştırarak açığa çıkarmaktır’’ dedi. Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde çok çeşitli yazıtlar, mil taşları, mezar yazıtları bulunduğuna değinen Adak, ‘’Yazıtlar şahıslar ve meslekleri hakkında bazen şiirsel bir formla bilgi veriliyor. Onur yazıtları var, bu yazıtlarda kentin önde gelen kişilerinin kent, halk veya eyalet için neler yaptığı yazıyor’’ diye konuştu.

14.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  250 bin Müzekart satıldı

  İzmit’in tarihine ışık tutacaklar

  7 asırlık cami yıkıldı, yıkılacak

  1 yılda 400 sema

  “Altın Eller”, Taksim Gezi Parkı’nda

  Cezaevi’ndeki Selçuklu kitabeleri okunacak

  Yapı Kredi Kültür Sanat’tan Osmanlıca dersleri

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır