"Gerçekten" haber verir 15 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tarım birlikleri özelleştirilmeli

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı Metin Kilci, tarım sektöründeki kuruluşların özelleştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Kilci, önümüzdeki dönemde yapılması gereken özelleştirmelere yönelik yaptığı açıklamada, geleneksel fakat verimsiz, kamu üzerinde yük oluşturan bazı sektörlerde verimliliğin ve rekabetin arttırılması için, özelleştirme yapılması gerektiğini söyledi. Özellikle tarım sektöründeki kuruluşların özelleştirilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade eden Kilci, devletin tarım işletmesi kurarak, tarımı desteklemesinin doğru ve kabul gören bir yöntem olmadığını kaydetti.

Kilci, tarım işletmeciliği yoluyla tarımın desteklenmesi çalışmalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine de işaret etti.

ÖZELLEŞTİRİLME TASARRUF SAĞLADI

İletişim sektöründe de daha rekabetçi bir yapıya kavuşma gereğinin söz konusu olduğunu ifade eden Kilci, gelecek yıllarda bazı kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin gündeme gelebileceğini söyledi. Kilci, kamu hizmetlerinin özel sektör eliyle yaptırılmasının, dünyada test edilmiş ve başarısı onaylanmış bir konu olduğunu kaydederek, kamu hizmetlerinin özel sektör eliyle yaptırılmasının, ciddi bir etkinlik artışı ve kamu kaynaklarından tasarruf sağladığını vurguladı. Araç muayene istasyonları özelleştirmesinin Türkiye’de bu alanda yapılan özelleştirmelere örnek olduğunu kaydeden Kilci, köprü ve otoyol özelleştirmesinin de bu durumun bir başka örneği olacağını söyledi. Kilci, elektrik sektöründeki özelleştirmelerin hızla devam etmesi ve sonuçlanması gerektiğine de dikkat çekerek, ‘’Bu, ülkemizin arz güvenliği açısından da son derece önemli’’ dedi. Bakan Kemal Unakıtan’ın ormanları satma önerisiyle ilgili olarak, kendilerine henüz bir talimat ya da çalışma konusu verilmediğini belirten Kilci, özelleştirme konusunda, artık şirket satışı dışında bir takım farklı özelleştirmelerin de gündeme gelmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kilci, son dönemde yaşanan global gelişmeler sonucu, özelleştirmelere ilginin belirgin bir şekilde azaldığını hissetmediklerini kaydetti.

/ Ankara

15.08.2008


 

Esnafın derdini, ‘esnafın başkanı’ dinleyecek

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârlar Odası (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkârların sorunlarını tesbit etmek için Türkiye’yi il il gezeceklerini bildirdi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, oda ve birlik başkanlarının talebi üzerine, sorunları ve çözüm yollarını yerinde görüp incelemek için uzman ve teknik ekipleriyle birlikte il il Türkiye’yi gezeceklerini, her ilin başkanlar kurulu ile ayrı ayrı toplantılar yapıp, esnaf ve sanatkârları iş yerlerinde ziyaret ederek sorunlarını dinleyeceklerini ifade etti. İlk geziye bugün Tekirdağ’dan başlayacaklarını bildiren Palandöken, şunları kaydetti: ‘’Sırasıyla Edirne ve Yalova illerine gideceğiz. Bu illerimizde ayrı ayrı Başkanlar Kurulu’nu toplayıp, sorunları ve çözüm yollarını tartışacağız. Gezilerimiz Ramazan ayı içerisinde daha da yoğunluk kazanacak. Teşkilâtlarımız ve esnafımızla yerinde yapacağımız görüşmeler sonrasında tesbit edilen sorunları ve çözüm önerilerini daha sonra Ankara’da değerlendirip, hükümet yetkililerine ileterek en kısa zamanda sorunları çözme yoluna gideceğiz.’’

15.08.2008


 

Türk Telekom, 50 bin görüntülü telefon alacak

TÜRK Telekomünikasyon A.Ş., 50 bin adet görüntülü telefon satın alınması işi için 4 Eylül tarihinde ihale gerçekleştirecek.

Türk Telekom’un, 50 bin adet görüntülü telefon satın alınmasına ilişkin ihale ilânı Resmî Gazete’de yayınlandı. Buna göre, 4 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek ihale, ilânlı alım usulü ile yapılacak. İhaleye ihale şartlarını taşıyan yurtiçi ve yurtdışı firmaların Türkiye Temsilcisi satıcı firmalar katılabilecek. İhale şartname bedeli 500 YTL olacak. İhalede teklif bedelinin en az yüzde 3’ü oranında geçici teminat verilecek.

15.08.2008


 

478 akaryakıt istasyonu denetlendi

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 10 ilde 478 istasyondaki bin 429 sayacı denetlediğini belirterek, denetlemelerde 23 sayacın eksik dolum yaptığının tesbit edildiğini, markeri geçersiz çıkan iki, lisansı olmayan bir istasyonun da mühürlendiğini kaydetti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı açıklamada, Ankara, Konya, Eskişehir, Afyon, İzmir, Uşak, Manisa, Aydın, Muğla ve Antalya’daki toplam 478 akaryakıt istasyonunu denetlediklerini ifade ederek, “Denetimler, akaryakıt ve LPG sayaçlarının eksik dolum yapıp yapmadığı, istasyonlardaki yakıtların marker denetimleri yoluyla kaçak olup olmadığı ve istasyonların lisanslarının bulunup bulunmadığı konularında gerçekleştirildi” dedi. Miktar denetimi yapılan 1 bin 107 akaryakıt sayacından onbeşinin eksik, bir tanesinin fazla dolum yaptığının, 58 sayacın da damga süresinin geçtiğinin belirlendiğini kaydeden Çağlayan, ayrıca 466 akaryakıt istasyonunda bin 260 adet marker denetimi yapıldığını, bu istasyonlardan onüç tanesinin markerinin geçersiz çıktığını, iki akaryakıt istasyonun da mühürlendiğini ifade etti. Çağlayan, denetimi yapılan LPG istasyonlarında kaçak tüp dolumuna yarayan aparatlara rastlanmadığının altını çizdi

15.08.2008


 

Benzinde, 4 YKr indirim

AKARYAKIT ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4 YKr düşürüldü. Uluslar arası piyasada petrol fiyatlarının düşmesi benzine de indirim olarak yansıyor.

8 Ağustos’ta gelen indirimin ardından benzin bugün 4 kuruş daha ucuzladı. İstanbul’da BP, OPET, PO ve Shell bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,39 YTL’den 3,35 YTL’ye indi. Ankara ve İzmir’de BP, OPET, PO ve Shell bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,38 YTL’den 3,34 YTL’ye indi.

15.08.2008


 

Şahdeniz’den gaz akışı yeniden başladı

BRITISH Petroleum (BP), Azerbaycan’dan Türkiye’ye, doğal gaz akışının Gürcistan üzerinden dün yeniden başladığını bildirdi. BP’den bir sözcü, Rusya ve Gürcistan arasındaki askerî çatışma sebebiyle iki gün önce kesilen doğal gaz akışının bugün tekrar başladığını açıkladı.

Bakü’den Gürcistan’ın Karadeniz kıyılarına uzanan Bakü-Supsa petrol boru hattından petrol akışının ise halen yapılmadığını söyleyen sözcü, ‘’Durumu değerlendiriyoruz’’ dedi. Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) doğal gaz boru hattından (Şahdeniz) Türkiye’ye gaz akışı iki gün önce kesilmiş, bu hattan doğal gaz akışının kesilmesiyle oluşacak açığın Rusya’dan alınan Karadeniz geçişli Mavi Akım hattı ve İran’dan alınan doğal gazın arttırılmasıyla giderileceği açıklanmıştı.

15.08.2008


 

Ampulle tasarruf, 2 Keban’a eşit

ENERJİ verimliliği kapsamında bütün Türkiye genelinde elektriğin tasarruflu kullanımının ülkeye 2 Keban barajına denk bir elektrik tasarruf sağlayacağı belirtildi.

Bu kapsamda kamunun yanı sıra hane ve sanayi kesiminin de akkorlu lambalardan tasarruflu lambalara geçmesi elektrik fiyatlarının arttığı günümüzde önem taşıyor. Enerji verimliliği anlayışının bütün Türkiye geneline yayılması amaçlanıyor. Evlerde aylık elektrik kullanımının yüzde 20’sini aydınlatmanın oluşturduğu dikkate alındığında tüketiciler 25 kuruş yerine 2,5 YTL’ye aldıkları tasarruflu lambalar sayesinde aydınlatma için yüzde 80 daha az fatura ödeyecek. Fiyatları daha pahalı olmasına rağmen kompakt floresan lambaların kullanım ömrü akkor lambaya göre 8 kat uzun ve akkor lambanın yüzde 20’si kadar enerji kullanıyor

15.08.2008


 

BOTAŞ rüzgârdan elektrik üretecek

BOTAŞ, Cezayir, Nijerya ve spot piyasadan aldığı LNG’yi (sıvılaştırılmış doğal gaz) doğal gaza dönüştüren Marmara Ereğlisi LNG Terminali’nin enerji maliyetinin özellikle kış döneminde aylık 900 bin YTL’ye çıkması üzerine kendi elektriğini kendisi üretme kararı aldı.

BOTAŞ Vakfı Yayın Organı PetroGas’da yer alan habere göre, aylık elektrik ihtiyacı 6.5 MW düzeyinde olan LNG Terminali’nde ihtiyacın karşılanması için ilk aşamada 10 MW kurulu güçte rüzgâr santralı kurulması planlanıyor. Santralı kurulması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) yapılan başvurunun halen değerlendirme aşamasında olduğu ve proje için ‘sistem bağlantısı ve kullanımı’ hakkında görüş beklendiği öğrenildi. Lisans sürecinin sonuçlanmasını bekleyen BOTAŞ, Kurul’dan onay çıkması halinde projeyi 2009 yatırım programına koyacak. Rüzgâr santralının yatırım maliyetinin 10 milyon euro düzeyinde olacağı hesaplandı.

15.08.2008


 

Rezidanslar otellerin rakibi oldu

BÜYÜK şehirlerde lüks yaşamın simgesi haline gelen rezidanslarda konaklayanlar, tatil veya iş için geldikleri Antalya’da da rezidansta kalmayı tercih ediyorlar.

Restoran, otopark, havuz, alış veriş merkezi gibi hizmetleri içinde barındıran, ayrıca resepsiyon hizmeti, sekreterlik, günlük temizlik gibi hizmetlerin de verildiği rezidanslar, emlak sektörüne farklı bir boyut kazandırdı. Güvenlik ve günlük hizmetleri aynı binada bulmaya alışanların gittikleri yerlerde de aynı standartları görmek istemeleri sayesinde, İstanbul’da yapımına başlanan rezidanslar, yavaş yavaş Türkiye’ye yayılmaya başladı. Antalya Emlak Komisyoncuları Odası (AEKO) Başkanı Şeref Sağlam, rezidansların sadece Türkler tarafından tercih edilmediğini, Antalya’ya yerleşen yabancıların da rezidansta konaklamayı seçtiğini anlattı.

15.08.2008


 

Un ticaretinde rekor beklentisi

DÜNYA un ticaretinin, son 11 yılın en yüksek değerine, buğday eşdeğeri birimiyle yaklaşık 10 milyon 715 bin tona ulaşmasının beklendiği bildirildi.

Orta Anadolu Un Sanayicileri Birliği Başkanı Mehmet Güney, Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) raporuna göre bu sezon dünya un ticaretinin rekor düzeyde beklendiğini söyledi. Dünya un ticaretinin buğday eşdeğer birimiyle 10 milyon 715 bin ton civarında beklendiğini vurgulayan Güney, bu rakamın son 11 yılın en yüksek değeri olduğunu bildirdi. Bu yıl Kazakistan’ın un ihracatında liderliğini koruyacağını dile getiren Güney, şunları kaydetti: ‘’Bu ülkenin sezonluk un ihracatı buğday eşdeğeri olarak 1,9 milyon ton bekleniyor. Türkiye, un ihracatçısı olarak Kazakistan, Arjantin ve AB’nin arkasından dördüncü oldu. 2005-2006 sezonunda 2 milyon 250 bin ton ile lider olan Türkiye’nin, 2007-2008 sezonunda buğday eşdeğeri birimiyle yaklaşık 1 milyon ton un ihraç etmesi bekleniyor. Dünya un ticaretinin rekor düzeye ulaşmasından Konya üzerine düşen payı alacak. ’’

15.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır