"Gerçekten" haber verir 17 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Üretime faiz darbesi

Gaziantep Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, düşük kur-yüksek faizle dış finansman sağlama ve enflasyonu indirme politikası yürütülen Türkiye ekonomisinde kapasite kullanımı sür'atle düşerken üretimin alarm verdiğini belirtti.

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, ‘’Kapasite kullanımı düşüyor, üretim alarm veriyor’’ dedi.

Erturhan, yaptığı yazılı açıklamada, düşük kur-yüksek faizle dış finansman sağlama ve enflasyonu indirme politikası yürütülen Türkiye ekonomisinde kapasite kullanımı sür'atle düşerken üretimin alarm verdiğini belirtti. Erturhan, ‘’Düşük kur- yüksek faiz politikası ile ithalat cenneti haline gelen ülkemizde üretim adeta cezalandırılmaktadır. Dış talebin küresel durgunluktan dolayı düştüğü günümüz ekonomik konjonktüründe ihracat sektörünü de zor günler beklemektedir. İhracat sektörü, bir yanda düşük kurdan dolayı ve diğer yandan uluslar arası talep azalmasıyla zor bir dönemeçtedir’’ dedi. Yurt içi talebin de yüksek faiz politikasından dolayı düşmesiyle Türkiye’de kapasite kullanım oranı ve üretimin düştüğünü belirten Erturhan, şunları kaydetti: ‘’Ülkemiz dünyanın en yüksek faizinin verildiği bir ekonomi haline gelmiştir. Diğer yandan dalgalı kur uygulaması olarak adlandırılan fakat örtülü sabit kur sistemini hatırlatan düşük kur sisteminde ülkemizde üretimi yapılan tüm ürünlerin ithalatı cazip ve ucuz hale gelmektedir. Bu durumda Türkiye’de üretim, rekabetçi ve cazip olmaktan çıkarmaktadır.’’ Yaşar Erturhan açıklamasında, bu nedenle Merkez Bankası’nın ve ekonomi yönetiminin dış finansman sağlamak ve fiyatlar genel düzeyini kontrol edebilmek için uyguladığı düşük kur ve yüksek faiz politikasını tekrar gözden geçirmesi gerektiği görüşüne yer verdi.

/ Gaziantep

17.08.2008


 

Mayınların ardından petrol araması yapılacak

TÜRKİYE-SURİYE ortak sınırının Türkiye tarafındaki mayınların temizlenmesinin ardından bölgede ham petrol aranacak.

Kazılan 29 kuyudan 24’ünden petrol çıkarılmaya devam ediliyor. Yaklaşık 59 yıldır Türkiye-Suriye arasındaki ortak sınır boyunda döşeli bulunan kara mayınları bir bir sökülüyor. Mardin’in Nusaybin ilçesi sınır boyunda, kurulacak yeni sınır kapısı için bu amaçla tahsis edilen 210 dönümlük alanın tamamı kara mayınlarından temizlendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yap-işlet-devret modeli ile Habur’a destek amaçlı kurulacak ikinci sınır kapısı 20-25 milyon dolar arasında harcama ile bir yılda tamamlanacak. Mayınlar çıkarıldıkça Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı ekipleri, ortak sınırın Türkiye yakasındaki bakir topraklarda kazı yapıyor. Daha önce bu amaçla yapılan kazılarda 29 kuyudan 24’ünde ham petrol bulunmuştu. Gravitesi düşük olmasına rağmen günde 2 bin 500 varil petrolün çıkarıldığı Mardin yöresinde, umutlar yeniden yeşerdi. Mayınların temizlenmesinin ardından organik tarımın yapılacağı söylenen alanlarda önce sismik araştırma yapılacak, petrol çıkmaması halinde ise tarıma açılacak.

17.08.2008


 

Anamur’dan KKTC’ye ‘Can Suyu’

MERSİN'İN Anamur ilçesinde Dragon Çayı üzerinde yapılması planlanan ve KKTC için ‘’can suyu’’ projesi olarak adlandırılan Alaköprü Barajından KKTC’ye, dünyada ilk defa uygulanacak sistemle 80 kilometre uzunluğundaki borularla su sağlanacak.

Dragon Çayı üzerinde tesis edilecek Alaköprü Barajı’ndan alınacak suyun Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na aktarılmasını öngören projenin çalışması sürüyor. Deniz yapılarının projelendirilmesi yüzde 90 oranında tamamlanan, kara yapılarının projelendirme çalışmalarında önemli mesafe alınan projenin, ilk kazmanın vurulmasının ardından yaklaşık 3 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. KKTC’nin hem içme hem de sulama suyu hacmine önemli katkı sağlayacak projede 80 kilometrelik boru hattı ile yılda 75 milyon metreküp su taşınacak.

17.08.2008


 

Vergi borçları banka hesabından kesilecek

VERGİ borcunu ödemeyen mükellefler, bankalara bildirilecek ve banka hesaplarından borç tutarı kadar para, otomatik olarak kesilerek, Maliye’nin hesaplarına aktarılacak.

Vergi borçlarını tahsil edebilmek amacıyla sert tedbirler almaya hazırlanan Maliye Bakanlığı, borçlu mükelleflere uyguladığı haciz işlemlerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi alacaklarını tahsil etmek için otomatik haciz ve otomatik tahsilat uygulamasına başlıyor. Böylece idare vergi borçlularının banka hesaplarında bulunan paranın alacağına karşılık gelen tutarını otomatik olarak çekecek. Kısa süre sonra uygulamaya girecek olan yeni sistem, vergi borcu olan vatandaşlara “büyük sürpriz” yaşatacak. Zira mükellefler bankaya gittiklerinde, hesaplarında var olan paralarını yerinde bulamayabilecek. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, uygulamaya çok kısa bir süre içinde geçeceklerini söyledi. Ulusoy, yeni uygulamayı şöyle anlattı: “Haciz işleminde genel mantık şudur biz bankaya haciz bildirisi göndeririz. Bu kişinin parası varsa bu paranın diyelim 50 lirasını al bize ver, deriz. Bu Amme Alacakları Yasası’nın bize verdiği bir görev ve sorumluluktur. Bu uygulama da aynen böyle olacak. Vergi borcunu ödememekte ısrar edenlere karşı yeni bir tahsilat modeli geliştirdik. Bu kişilerin isimleri ve vergi borç tutarlarını bankalara bildireceğiz. Sonra otomatik olarak o kişilerin hesabındaki para, vergi borcuna karşılık kesilip bizim hesabımıza aktarılacak. Böylece otomatik tahsilat yapılacak. Diyelim o gün kişinin hesabında para yok. O zaman tahsilat yapılamayacak. Ancak haciz emri 1 ya da 2 gün aralıklı otomatik olarak gönderileceği için vatandaşın hesabına para yattığı anda tahsilat gerçekleşecek.”

17.08.2008


 

Mobilyacıları düğünler de kurtarmadı

AVRUPA ve Ortadoğu’ya yoğun işçilikli mobilya ihraç eden Adanalı üreticiler, düğünler sebebiyle hareketli geçmesini bekledikleri yaz döneminde umduğunu bulamadı.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Paşa Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı İlker Gezerşen, uzun zamandır durgun olan mobilya sektörü için bu yaz sezonunun yeni kurulacak yuvalar sebebiyle umut olduğunu kaydetti. Ağustos ayının ortalarına gelinmesine karşın sektörün beklediği hareketi yakalayamadığını anlatan Gezerşen, şunları söyledi: ‘’Bizler kaliteli üretim yapmaya çalışıyoruz, fakat petrole dayalı boya ve kauçuk gibi ürünlerin fiyatları yükselince, maliyet de yükseliyor. Döviz kuru düşük olduğu için ise yurt dışından mobilya ithal etmek ucuz oluyor. Bu ürünlerin birçoğu da Çin’den iç piyasaya giriyor. Bu yaz gelin ve damatlar ne yazık ki Çin’den gelen ucuz ve kalitesiz ürünleri tercih etti.’’ ihracatta da kur sıkıntısı yaşadıklarını vurgulayan Gezerşen, “Döviz ucuz, YTL pahalı olunca yurtdışında ürünlerimiz pahalı olarak algılanıyor. Ayrıca, yabancı pazarlarda da Çin, en büyük rakibimiz. Oysa döviz kuru normal değerlerde olsa Çinli rakiplerimizin üstesinden gelebiliriz’’ dedi. Gezerşen, Türkiye’de her yıl Eylül ayında piyasaların hareketlendiğini, umutla işlerin açılacağı günleri beklediklerini söyledi.

17.08.2008


 

22 milyonluk istihdamın 10 milyonu kayıt dışı

TÜRKİYE'DE 10 milyon 115 bin kişinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kaydı olmadan çalıştığı belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında istihdamdaki toplam nüfus 22 milyon 277 bin kişi olurken, bunun 10 milyon 115 binini herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kaydı bulunmayanlar oluşturdu. Ücretli olarak çalışan toplam 11 milyon 398 bin kişiden yüzde 17.5 oranındaki 2 milyon kişinin kayıt dışı çalıştığı belirtildi. Toplam sayıları 1 milyon 640 bin olan yevmiyelilerin ise yüzde 89.8 oranındaki 1 milyon 472 bini kayıt dışı olarak çalışıyor. İşveren olarak faaliyet gösteren 1 milyon 219 bin kişiden yüzde 27.4 oranındaki 334 bini ile kendi hesabına çalışan 4 milyon 740 bin kişiden de yüzde 66.8 oranındaki 3 milyon 166 bininin de sosyal güvenlik kaydı bulunmuyor.

Kayıt dışı “çalışanlar” içinde en büyük grubu ise ücretsiz aile işçileri oluşturuyor. Kayıt dışı çalışanlar toplamının 5 milyon 291 bini tarımda, 4 milyon 825 bini ise tarım dışı sektörlerde bulunuyor. Kayıt dışılık oranı tarımda yüzde 87.7, diğer sektörler ortalamasında yüzde 29.7 düzeyinde bulunuyor.

17.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır