"Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Darbecinin istifası

Hakkında azil tartışmaları yapılan Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref, istifa ettiğini açıkladı. Müşerref, televizyondan yayınlanan millete sesleniş konuşmasında, hukuk danışmanları ve yakın siyasî destekçileriyle görüşmeler yaptıktan ve tavsiyelerini aldıktan sonra “istifa etme kararını aldığını” söyledi.

PAKİSTAN Devlet Başkanı Pervez Müşerref istifasını açıkladı. Müşerref, televizyondan yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, istifasını bugün Pakistan Millet Meclisi Başkanlığına göndereceğini söyledi. İktidardaki koalisyon hükümetinin oluşturduğu bir komisyon, 5 gün süren görüşmelerin ardından Müşerref hakkındaki azil suçlamaları listesini önceki güntamamlamıştı. Müşerref’in, kovuşturmaya uğramayacağı ya da sürgüne gitmeye mecbur kalmayacağı konusunda garanti verilmesi karşılığında istifa edebileceğine dair iddialar bulunuyordu.

Müşerref, 11 Ağustos 1943’te Yeni Delhi’de orta sınıfa mensup Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hindistan’ın 1947’de bölünmesinden bir gün sonra ailesi, Pakistan’ın ilk başkenti Karaçi’ye gitti. Pervez Müşerref, babasının memuriyeti nedeniyle 7 yıl Türkiye’de yaşadı. İktidarı ele geçirdikten sonra Türk medyasına zaman zaman Türkçe açıklamalar yaptı, Beşiktaşlı olduğunu ve en çok İstanbul’u sevdiğini söyledi. Ailesi 1956 yılında Karaçi’ye yerleşti. 1961 yılında Pakistan Askeri Akademisine giren Müşerref, daha sonra İngiltere’de Kraliyet Savunma Eğitim Kolejine katıldı. Evli ve iki çocuk babası olan Müşerref, 1998 yılında dönemin Başbakanı Navaz Şerif tarafından generalliğe yükseltildi, Ekim 1998’de Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

General Müşerref, ertesi yıl, 1999’da kansız bir darbeyle Navaz Şerif’i devirdi. Daha sonra devlet başkanı olan Müşerref, 2002 yılında düzenlenen referandumla bu görevi 5 yıl boyunca garanti altına aldı.

Müşerref, 2007 yılındaki devlet başkanlığı seçimini kazandığı sırada hala Genelkurmay Başkanıydı. Bu durumun yeniden seçilmesine engel olup olmadığı konusunda Yüksek Mahkemenin toplanmasından bir gün sonra olağanüstü hal ilan etti. İslami kesimlere karşı harekete geçtiğini söyleyen Müşerref, adli müdahale nedeniyle “hükümetin felç olduğu” şikayetinde bulundu. Müşerref, kasım sonunda genelkurmay başkanlığından ayrıldı, 15 Aralıkta da olağanüstü hali kaldırdı. Pakistan’da, eski Başbakan Benazir Butto’nun suikasta kurban gitmesinin ardından ertelenen genel seçimler Şubat 2008’de yapıldı. Seçimleri Butto’nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi ile darbeyle iktidardan uzaklaştırılan eski Başbakan Navaz Şerif’in partisi kazandı. Seçimin ardından kurulan koalisyon hükümeti, bu ay başında Müşerref hakkında azil sürecini başlatacağını açıklamıştı.

/ İslamabad

19.08.2008


 

Ruslar çekilmeye başladı

Rus birlikleri, Gürcistan’ın, tek yanlı bağımsızlık ilân eden Güney Osetya sınırındaki Gori şehrinden çekiliyorlar. Gori şehri ve civarında mevzilenen Rus zırhlı araçları yavaş yavaş bulundukları bölgeyi terk etmeye başladılar. Öte yandan, Rus birliklerinin bir diğer bağımsızlık ilân eden bölge olan Abhazya’ya sınır Senaki üssünü de boşaltmaya başladıkları bildirildi.

19.08.2008


 

Saakaşvili ABD’nin kuklası

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’yi “ABD yönetiminin kuklası” olarak niteledi. Amerikan yönetimini çatışmaya sebep olmakla suçlayan Chavez, “Gürcistan askerlerinin ABD tarafından silâhlandırıldığını ve eğitildiğini” söyledi.

VENEZUELA Devlet Başkanı Hugo Chavez, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin “ABD yönetiminin kuklası olduğu” suçlamasında bulundu. Chavez haftalık konuşmasında, Rusya’nın, “Güney Osetya’daki askerî provokasyon karşısında yapması gerekeni yaptığını” öne sürdü. ABD yönetimini, çatışmaya sebep olmakla suçlayan Chavez, “Gürcistan askerlerinin ABD tarafından silahlandırıldığını ve eğitildiğini” söyledi. Hugo Chavez, Saakaşvili’nin de “Amerikan imparatorluğunun kuklasından başka bir şey olmadığı” iddiasında bulundu.

19.08.2008


 

Evren’e arkadaş mı geliyor?

PAKİSTAN'IN Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in istifasının, geleneksel dostluk ilişkileri içinde bulunan Türkiye-Pakistan ilişkilerini uzun vadede etkilemesi beklenmezken, Müşerref’in istifa sonrası yaşamak için Türkiye’yi seçip seçmeyeceği tartışmaları da sürüyor.

Müşerref’in istifa kararını AA’ya değerlendiren Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Orta Asya uzmanı Gökçen Oğan, Müşerref’in istifasının beklenen bir süreç olduğunu söyleyerek, Müşerref’in istifa kararından başka atabileceği adımlar da bulunduğunu, ancak bu adımlarda başarıya ulaşamadığı için son seçeneğinin istifa olduğunu kaydetti. Oğan, Müşerref’in devlet başkanı olarak geniş yetkileri bulunduğunu hatırlatarak, bu yetkileriyle parlamentoyu feshedebileceğini, ancak bunun daha geniş tabanlı bir halk hareketine yol açabileceği sebebiyle kendisi için riskli olacağını belirtti. İkinci bir seçenek olarak Müşerref’in parlamento içinde destek arayabileceğini, ancak son seçimlerde aldığı olumsuz sonuçlarla bunda da başarısız olmasının muhtemel olduğunu söyledi.

19.08.2008


 

Rusya, Güney Osetya’ya füze yerleştirdi

NEW YORK Times gazetesi, Rusya’nın Güney Osetya’ya çok sayıda SS-21 taktik füze rampası yerleştirdiğini belirterek, Gürcistan’ın başşehri Tiflis’in atış menzili içinde bulunduğunu bildirdi.

Gazetenin internet sitesinde yer alan ve isminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı istihbarat uzmanlarına dayanılarak verilen habere göre, bu kısa menzilli füze rampaları, Güney Osetya’nın başşehri Tshinvali’nin kuzeyine konuşlandırıldı. New York Times ayrıca batılı yetkililere dayanarak, seçkin Rus askerlerinin de bölgeye yerleştirildiğini ya da yerleştirilmekte olduklarını yazdı. Gazete, Rusya’nın bu hareketlerinin Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından, Moskova’nın Tiflis’e saldırmak istediğinin bir işareti olarak değil, NATO’nun bazı üyelerinin Gürcistan’ın İttifak’a üye olması konusunda kafalarında soru işareti meydana getirmeye yönelik bir güç gösterisi olarak algılandığı değerlendirmesinde bulundu.

19.08.2008


 

Gazze’ye özgürlük

Gazze Şeridinde yaşayan 1,5 milyona yakın Filistinliye uzun süredir uygulanan İsrail ablukasını kırmak isteyen İsrailli, Filistinli, İspanyol, İtalyan, Amerikalı, İngiliz ve diğerlerinden oluşan insan hakları gözlemcileri, yardım görevlileri ve gazetecileri taşıyan “S.S. Özgürlük” ve “S.S Gazze’ye Özgürlük” gemilerinin, hava şartlarının da getirdiği uzun bir bekleyişin ardından, Kıbrıs’ta demirledikleri limandan bu hafta içinde yola çıkması bekleniyor.

Gazze Şeridi’nde yaşayan 1,5 milyona yakın Filistinli’ye uzun süredir uygulanan İsrail ablukasını kırmak isteyen İsrailli, Filistinli, İspanyol, İtalyan, Amerikalı, İngiliz ve diğerlerinden oluşan insan hakları gözlemcileri, yardım görevlileri ve gazetecileri taşıyan “S.S. Özgürlük” ve “S.S Gazze’ye Özgürlük” gemilerinin, hava şartlarının da getirdiği uzun bir bekleyişin ardından, Kıbrıs’ta demirlediği limandan bu hafta içinde yola çıkması bekleniyor. Gemilerin, yeni bir aksilik çıkmadığı takdirde Çarşamba ya da Perşembe günü hareket etmesi ve iki günlük bir seyr-ü seferin ardından Gazze sahillerine ulaşması hedefleniyor. “Gazze’ye Özgürlük Hareketi” adlı bir kuruluşun öncülük ettiği, 17 ülkeden 40’tan fazla kişinin bulunduğu gemilerin “özgürlük yolcuları” arasında İsralli sivil toplum kuruluşu “Ev Yıkımlarına Karşı İsrail Komitesi”nin yöneticisi Prof. Jeff Halper, Prof. Norman Finkelstein, 81 yaşındaki rahibe Anne Montgomery, Nazi soykırımından kurtulanlardan Amerikan vatandaşı Yahudi Hedy Epstein (84) ve Orta Doğu Dörtlüsünün temsilcisi olan eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in baldızı gazeteci Lauren Booth da var. Gemidekiler, İsrail’den izin almaksızın ve İsrail karasularına uğramaksızın, rotalarının doğrudan Gazze olduğunu belirtiyor. İsrail Savunma Bakanlığı kaynakları, Filistinlilerle dayanışma için Güney Kıbrıs’tan Gazze’ye gitmeye hazırlanan Yunan bandıralı iki geminin zor kullanılarak durdurabileceği uyarısını yaparken, Dışişleri Bakanlığı da bunun İsrail’in meşrû hakkı olduğunu vurguladı. (freegaza.org)

19.08.2008


 

Şevardnadze: Abhazya ayrılmaz parçamız

GÜRCİSTAN'DA 2003 yılında devrilen eski Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, Abhazya ve Güney Osetya’nın Gürcistan’ın ayrılmaz parçaları olacağını söyledi.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin Güney Osetya’nın başşehri Tshinvali’ye asker gönderme kararını doğru bulup bulmadığına dair açık bir ifade kullanmayan Şevardnazde, Saakaşvili döneminde özellikle ayrılıkçı bölgelerle ilgili olmak üzere Gürcistan-Rusya ilişkilerinin kötüye gitmesini eleştirdi. Şevardnadze, Sovyet döneminde ayrılıkçı bölgelerde gerginlikler çıktığında, bu bölgelerin statüsünün belirlenmesi konusunda Rusya’ya karşı yeterince sert davranmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

19.08.2008


 

ABD, Rusya’yı yeniden değerlendirecek

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Rusya’nın ‘’otoriter geçmişine döndüğünün’’ işaretlerini verdiğini ve Gürcistan’a saldırısının, Washington’ın iki süper güç arasındaki stratejik ilişkiyi yeniden değerlendirmesini gerektireceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Rusya’nın imzaladığı ateşkes şartları uyarınca Gürcistan’dan askerlerini hızla çekme sözünü tutmadığı suçlamasıyla, “Umarım bu kez Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev sözünü tutar” diyerek, “Rusya eylemlerinin bedelini ödeyecek” ifadelerini kullanmasının ardından Gates’in açıklamaları geldi. Robert Gates, ‘’Rusya’nın burada bir köşeyi döndüğü ve gelecekten ziyade geçmişine yöneldiğine ilişkin gerçek bir kaygı var’’ dedi. Rusya’yı ‘’milletler topluluğuna sokmak için çok çalıştıklarını’’ söyleyen Gates, ‘’Bu yöne yöneldiklerini düşündük. Şimdi bütün bunları yeniden değerlendirmek zorundayız’’ diye konuştu. Rice da, Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in Rus güçlerinin Gürcistan’dan yarından itibaren çekilmeye başlayacağını açıklamasının ardından Fox televizyonuna yaptığı açıklamada, “Umarım bu kez Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev sözünü tutar” diye konuşmuştu. Condoleezza Rice, “Gürcistan’a güçlerini göndermesinden sonra Rusya’nın itibarının yerle bir olduğunu” ifade ederek, “Rusya eylemlerinin bedelini ödemek zorunda” demişti.

/ Washington

19.08.2008


 

İran’ın füzesi Bush’u korkuttu

ABD yönetimi, İran’ın kendi yapımı bir füzeyi uzaya fırlatmasının “endişe verici” olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, İran tarafından füze geliştirilmesi ve denenmesinin endişe kaynağı olduğunu belirterek, bunun bu ülkenin istekleri konusunda yeni soru işaretleri meydana getirmesine neden olduğunu kaydetti. Sözcü, “Bu girişim ve bunun balistik füze programlarında da kullanılabilme ihtimalleri, BM Güvenlik Konseyi tarafından ortaya konulan zorunluluklarla uyuşmuyor” diyerek, bu teknolojinin balistik füzelerde kullanılabilmesi imkanının endişe yarattığını belirtti.

19.08.2008


 

Gazze’ye özgürlük gemileri demir alıyor

“Bizler, Gazze üzerindeki ablukayı kırmak istiyoruz. Bizler, Gazze Şeridi’ndeki hapishane benzeri kapatma uygulamasının üzerine uluslar arası toplumun dikkatini çekmek istiyoruz...”

Gazze Şeridi’nde yaşayan 1,5 milyona yakın Filistinli’ye uzun süredir uygulanan İsrail ablukasını kırmak isteyen İsrailli, Filistinli, İspanyol, İtalyan, Amerikalı, İngiliz ve diğerlerinden oluşan insan hakları gözlemcileri, yardım görevlileri ve gazetecileri taşıyan “S.S. Özgürlük” ve “S.S Gazze’ye Özgürlük” gemilerinin, hava şartlarının da getirdiği uzun bir bekleyişin ardından, Kıbrıs’ta demirlediği limandan bu hafta içinde yola çıkması bekleniyor.

19.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır