"Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

HİKÂYECİLİK GELENEĞİ YAŞATILIYOR

SURİYE'NİN başşehri Şam’da, radyo ve televizyonun günlük hayata girmesiyle artık yok olan kahvehanelerde hikâyecilik geleneği hâlâ yaşatılıyor.

Şehirdeki El Nofara kahvehanesinde, 80 yıldır, hafta içi her akşam bir hikâyeci tarafından hikâye anlatılıyor.

El Nofara kahvehanesinin sahibi Salih Ahmed Errabbat, bu geleneği babasından devraldığını söyledi. Şam’da “Hikâye Kahvehanesi” olarak da bilinen El Nofara’da, dedesi zamanında hikâye anlatılmaya başlandığını belirten Errabbat, “Bu geleneğin başladığı dönemde TV ve radyo yoktu. İnsanlar, akşamları çay ve nargile içerek dinlenebilecekleri mekânlara ihtiyaç duyuyorlardı. İnsanların kültürlerine uygun hikâyelerin anlatılmasıyla birlikte dinlenme ihtiyacı faydalı bir yöntemle giderilmiş oldu” dedi.

Errabbat, hikâyecilik geleneğinin Şam’da sadece kendileri tarafından sürdürüldüğünü belirterek, “Hem Suriyeliler hem de turistler büyük ilgi gösteriyor” diye konuştu.

Kahvehanede Memlük komutanlarından Baybars’ın ve Cahiliye Dönemi komutanlarından Antara bin Saddad’ın hikâyeleri anlatılıyor. Errabbat’ın verdiği bilgiye göre, her akşam hikâyenin bir kısmı anlatılıyor ve bir hikâye yaklaşık 1 yılda tamamlanıyor.

/ Şam

19.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır