"Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Spor

 

Türk futbolu 38. başkanını seçiyor

Hasan Doğan’ın 5 Temmuz’da geçirdiği kalp krizi sonucu ani vefatı üzerine boşalan Federasyon başkanlığına bugün yapılacak seçimle yeni bir isim getirilecek.

TÜRK futbolu, 38. başkanını seçmek üzere sandığa gidecek. Futbol Federasyonu’nun bugün, çoğunluk sağlanamazsa yarın Ankara’da yapılacak seçimli genel kurul toplantısında, Hasan Doğan’ın ölümü sebebiyle yeni başkanı belirlenecek. 1923 yılında kurulan Futbol Federasyonu’nun 85 yıllık tarihinde şimdiye dek 37 futbol adamı başkanlık yaptı.

DOĞAN 143 GÜN BAŞKANLIK YAPTI

Bodrum’da 5 Temmuz 2008’de geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, toplam 143 gün süreyle başkanlık koltuğunda oturdu. Hasan Doğan, federasyon başkanlığına Ankara’da 14 Şubat 2008 tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul sonrası seçilmişti.

Toplam 143 gün başkanlık yapan Doğan, genel kurula katılıp oy kullanan 231 delegenin 222’sinin oyunu alarak başkanlığa getirilmişti.

REKOR ORHAN ŞEREF APAK’TA

1923-1926 yılları arasında başkanlık yapan Yusuf Ziya Öniş, federasyon tarihinin ilk başkanı olurken, 4 ayrı dönemde toplam 11 yıl koltukta oturan Orhan Şeref Apak, en uzun süre başkanlık yapan isim olarak dikkat çekiyor.

Apak, 1952-1954, 1957-1958, 1961-1964 ve 1965-1970 yılları arasında federasyon başkanlığı görevinde bulundu.

Bu arada, Ulvi Ziya Yenal, Hasan Polat, Muharrem Özyurt, İbrahim İskeçe ve Haluk Ulusoy da ikişer dönem başkanlık yaptı.

VEKÂLETEN BAŞKANLAR

Futbol Federasyonu’nda özerklik öncesi 6 başkan, vekaleten görev yaptı.

Ziya Ateş (1943), Vildan Aşir Savaşır (1948-1949), Mehmet Arkan (1952), Mümtaz Tarhan (1952), Bekir Silahçılar (1961) ve Doğan Andaç (1980), vekâleten başkanlık yapan isimler oldu.

KISA SÜRELİ BAŞKANLAR

85 yıllık Futbol Federasyonu’nda bazı başkanlar oldukça kısa süre görevde kaldı. Vekaleten görev yapan 6 başkanın yanı sıra Sabahattin Erman, Sahir Gürkan, Mazhar Zorlu, Erdenay Oflaz, Özkan Olcay ve Abdullah Kiğılı, toplamda bir yıl veya daha az sürelerle başkanlık koltuğunda oturdular.

Bu arada, federasyonda bazı dönemlerde oldukça sık aralıklarla başkan değişikliğine gidildi. Kayıtlara göre 1980 yılı içinde başkanlık sıfatını 5 isim (Cemal Saltık, İbrahim İskeçe, Mazhar Zorlu, Doğan Andaç ve Yılmaz Tokatlı) taşırken, 1952 yılında Ulvi Ziya Yenal, Mehmet Arkan, Mümtaz Tarhan ve Orhan Şeref Apak, 1997’de ise Şenes Erzik, Özkan Olcay, Abdullah Kiğılı ve Haluk Ulusoy başkanlık koltuğunda oturdu.

Diğer yandan 1976 ile 1980 yılları arasındaki dönemde başkanlık koltuğu tam 10 kez el değiştirirken, bu süre içinde 9 ayrı isim görev yaptı.

ÖZERK FEDERASYON BAŞKANLARI

17 Haziran 1992 tarihinde, 3813 Sayılı Kanun’la Futbol Federasyonu özerk hale getirildi. Kanunun 1. maddesine göre, futbol faaliyetlerini milli ve milletlerarası kurallara göre yürütmek, teşkilâtlandırmak ve Türkiye’yi futbol konusunda yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek üzere özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip, özerk Futbol Federasyonu kuruldu.

1992 yılında özerkliğe kavuşan Futbol Federasyonu’nda şimdiye dek 6 ayrı başkan görev yaptı. Şenes Erzik ile başlayan özerklik döneminde, sırasıyla Özkan Olcay, Abdullah Kiğılı, Haluk Ulusoy (2 dönem), Levent Bıçakcı ve Hasan Doğan başkanlık koltuğunda oturdu.

19.08.2008


 

Finale yakışır bir maç oldu

GALATASARAY Teknik Direktörü Michael Skibbe, Kayserispor’u 2-1 yendikleri Süper Kupa maçının ardından yaptığı açıklamada, kazandıkları için çok mutlu olduğunu söyledi.

Galatasaray taraftarlarına ilk yarıda kötü bir futbol izlettirdikleri için özür dileyen Skibbe, ‘’Kayserispor 90 dakika iyi mücadele etti. Biz ikinci yarıda daha iyi oynayan taraftık’’ dedi. Skibbe, kendisini çok mutlu eden noktanın ikinci yarının ilk dakikası ve Kewell’in takıma dönüşü olduğunu ifade ederek, ‘’Arda ve Kewell ikisi de bizim ihtiyacımız olan oyuncular. Arda çok yetenekli bir oyuncu. Kewell’da öyle. Arda’yı farklı mevkilerde oynatabiliyorum. Kewell’ı forvette oynatabiliriz. İkisine de ihtiyacımız var. Galatasaray olarak ikinci yarıdaki oyunu oynarsak, lige hazırız diyebilirim, ama ilk yarıyı baz alırsak, hazır değiliz diyebilirim’’ diye konuştu. Steau Bükreş maçındaki farklı kadroyla bugün Meira’nın bilinen mevkide oynaması hakkındaki bir soru üzerine Skibbe, ‘’Ben gazeteleri okumuyorum. Eleştirilere kulak verdiğim yönünde benim bir bilgim yok’’ cevabını verdi. Alman teknik adam basın toplantısından sonra Alman gazetecilere şu açıklamayı yaptı: ‘’Steau Bükreş ve Kayserispor maçlarına kötü başladıklarını belirterek, ‘’2-2 lik skor telafi edilemeyecek bir skor değil. Bu kupayı kazanmak, lige hazır olup olmadığımızı görmek açısından önemliydi. TFF Süper Kupa, Türkiye’de önemli bir kupa. Almanya’da az gazete okuyordum. Türkiye’de Şampiyonlar Ligi maçı sonrası hakkımdaki eleştirilerin farkındayım, ama gazete okumuyorum. Türkiye Lig’i daha duygusal bir lig. O nedenle çabuk eleştiri yapılıyor. Ben kararı başkalarına göre değil, kendim vermek isterim. Türkiye’deki ortama alıştım. Aynı Almanya’daki gibi profesyonel bir ortam var.’’

Kayseripor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas ise maç sonunda yaptığı açıklamada, kupayı kazanan Galatasaray’ı tebrik ederek, ilk yarıda daha iyi oynadıklarını söyledi. Kafkas, ilk yarıda oldukça iyi bir futbol ortaya koyduklarını anlatarak, ‘’Bu devrede net pozisyonlarımız vardı. İkinci yarı Galatasaray ağırlığını hissettirdi. Finale yakışır bir maç oldu. Lig öncesi takımımın hazır olduğunu görmek, beni mutlu etti. Kupayı Kayseri’ye götürmek istiyorduk, bunu başaramadık. Yeni hedeflerimize bakacağız. Galatasaray’ı tebrik ediyorum. Kendilerine Şampiyonlar Ligi’nde başarılar diliyorum’’ dedi.

19.08.2008


 

Trabzon seyircili oynamak istiyor

HÜSEYİN Avni Aker Stadı’nda geçen sezon ligin son haftasında Fenerbahçe ile yapılan maçta kötü ve çirkin tezahürat sebebiyle 1 maç seyircisiz oynama cezası alan Trabzonspor, Futbol Federasyonu’nun yürürlüğe giren yeni futbol disiplin talimatı doğrultusunda gerekli başvuruları yaparak cezanın kaldırılmasını istiyor.

Kulüp genel sekreteri Hasan Yener, yaptığı açıklamada, Futbol Federasyonunun cezalarla ilgili değişiklikler yaptığını belirterek, ‘’Artık seyircisiz maç cezaları, 5. kez suç işlendiği zaman veriliyor. O döneme kadar para cezaları veriyor. Yeni duruma göre verilen ceza kaldırılıp, cezamız para cezasına çevrilmeli’’ dedi. Hukukta lehte olan değişikliklerin geriye dönük uygulanabildiğini ifade eden Yener, ‘’Cumartesi günü hem Tahkim, hem de Disiplin Kurulu’na gerekli başvurularımızı yaptık. Ankaraspor maçının seyircili oynanması yönünde bir kararın çıkmasını bekliyoruz’’ diye konuştu. Hüseyin Avni Aker Stadı tribünlerinin yenileme çalışmalarında bir sorun yaşanmadığını ifade eden Hasan Yener, stadın 24 Ağustos Pazar günü yapılacak karşılaşmaya yetişeceğini sözlerine ekledi.

19.08.2008


 

Pekin'de günün programı

29. Yaz Olimpiyat Oyunları’na, bugün 22 dalda yapılacak müsabakalarla devam edilecek. 10 dalda 20 altın madalyanın daha sahiplerini bulacağı bugünün programında, 3 dalda 7 Türk sporcunun da müsabakası bulunuyor. Türk sporcuların bugünkü yarışma programları şöyle:

Atletizm: 04.40 Bayanlar uzun atlama elemeleri (Karin Melis Mey), 14.35 Bayanlar 5 bin metre elemeleri (Alemitu Bekele Degfa), 15.05 Bayanlar 5 bin metre elemeleri (Elvan Abeylegesse)

Masa Tenisi: 05.45 Tek erkekler ilk tur müsabakaları (Türkiye’yi Cem Zeng temsil ediyor.), 07.15 Tek bayanlar ilk tur müsabakaları (Türkiye’yi Melek Hu temsil ediyor.)

Serbest Güreş: 05.30 55 ve 60 kilo eleme müsabakaları (Sezar Akgül ve Tevfik Odabaşı)

19.08.2008


 

Masa tenisinde ilk kez yarışacağız

29. Yaz Olimpiyat Oyunları’na masa tenisi dalına 2 sporcuyla katılan Türkiye, tarihinde ilk kez bu spor dalında olimpiyatlarda mücadele verecek.

Oyunlarda bu spor dalında Türkiye’yi, Çin asıllı Melek Hu ve Cem Zeng temsil edecek. Cem Zeng, ilk turda TSİ 05.45’te Nijeryalı sporcuyla ilk turda karşılaşırken, Melek Hu da 07.15’te Tayvanlı rakibiyle ilk tur müsabakasına çıkacak. Masa Tenisi Federasyonu Başkanı Oktay Çimen, Olimpiyat Oyunları için Avrupa kıtasının bayanlarda ve erkeklerde yalnızca 11’er sporcu kontenjanının bulunduğunu hatırlatarak, ‘’Bu kontenjanlardan 1’er tanesini biz elde ettik. Bu bile başlı başına önemli bir başarı. Fakat burada da sporcularımızın başarılı olmasını ve en azından 70’er sporcu arasından ilk 16’ya girmelerini bekliyoruz. Madalya şansları da olabilir. Fakat şimdiden iddialı konuşmak istemiyorum’’ dedi.

19.08.2008


 

Serbest güreşte heyecan dorukta

29. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda, serbest güreş heyecanı bugün yapılacak 55 ve 60 kilo müsabakalarıyla başlıyor.

Serbest güreş müsabakalarının ilk gününde mindere çıkacak olan Türk Milli Takımı sporcularının rakipleri, çekilen kurayla belli oldu. 55 kiloda Sezar Akgül, ilk turu maç yapmadan geçerken, 2. turda Senegalli ve Japon sporcular arasında yapılacak ilk tur müsabakasının galibiyle karşılaşacak. 60 kiloda Avrupa Şampiyonu Tevfik Odabaşı da ilk turda Makedon rakibiyle mücadele edecek. Serbest Güreş Milli Takımı Antrenörü Adem Bereket, Sezar Akgül ve Tevfik Odabaşı’nın kuralarının ‘’iyi’’ olarak değerlendirilebileceğini belirterek, ‘’Zaten burada rakip ayırt etme lüksümüz yok. Olimpiyatlara katılma hakkını elde eden her sporcu güçlüdür. Fakat yine de çektiğimiz kuralardan memnun olduğumuzu söyleyebiliriz’’ dedi. Olimpiyat Oyunları’na çok iyi hazırlandıklarını ve tüm sporcularının iyi durumda olduğunu ifade eden Bereket, ‘’Tüm ülkeler buraya madalya kazanma umuduyla geliyor. Sonuçta herşey minderde belli olacak. Ancak, takımımızda yer alan 7 sporcumuzdan da umutluyuz. İnşallah Türkiye’ye büyük başarılarla döneriz’’ diye konuştu.

19.08.2008


 

Bünyamin Sudaş 6. olabildi

29. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda halterde erkekler 105 kiloda (B) Grubu’nda yarışan millî halterci Bünyamin Sudaş, toplamda 373 kiloluk derecesiyle, bu grupta yer alan 9 sporcu arasında 6. oldu.

Pekin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Spor Salonu’nda düzenlenen müsabakada Bünyamin Sudaş, koparmada ilk hakkında 163 kiloyu kaldırdı. Türk sporcu, 2. hakkında kaldırmayı başaramadığı 166 kiloda, 3. ve son hakkında başarılı oldu. Sudaş, silkmede ilk hakkında 202, 2. hakkında da 207 kiloyu kaldırdı ve son hakkında 210 kiloyu denedi, ancak başarılı olamadı. Sudaş böylece, oyunlara katılan 4 Türk erkek halterci içinde yarışmasını tamamlayabilen tek sporcu oldu. (B) Grubu’nda koparmada 176, silkmede 221 olmak üzere toplam 397 kilo kaldıran Yunan Nikolaos Kourtidis, bu grupta en iyi dereceyi yapan sporcu oldu.

19.08.2008


 

Tekvandoculara zorlu rakipler

29. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek Türk tekvandocular, ilk turda zorlu rakiplerle karşılaşacak.

Oyunlarda 20 Ağustos Çarşamba günü başlayacak tekvando müsabakaları için kuralar çekildi ve Türk sporcuların rakipleri belli oldu. Dünya Şampiyonu Atina-2004’ün gümüş madalyalı ismi Bahri Tanrıkulu, 22 Ağustos Cuma günü erkekler 80 kiloda ilk turda ABD’li Steven Lopez ile karşılaşacak. Tanrıkulu, Atina-2004’de finalde Lopez’e yenilerek 2. olmuştu. Lopez’in 2 olimpiyat ve 4 dünya şampiyonluğu bulunuyor. Tanrıkulu da 1 kez olimpiyat ikincisi ve 2 kez dünya şampiyonu oldu. Erkekler 68 kiloda da Servet Tazegül, 21 Ağustos Perşembe günü son Dünya Şampiyonu Kübalı Gessler Viera ile mücadele edecek. Aynı gün bayanlar 57 kiloda Azize Tanrıkulu, Malezyalı Teo Elaine, 22 Ağustos Cuma günü de bayanlar 67 kiloda Sibel Güler, ilk turda Arjantinli Vanina Paola Sanchez Beron ile karşılaşacak.

19.08.2008


 

Çin’in altın umudu elendi

PEKİN'DE devam eden 29. Yaz Olimpiyat Oyunları’da Çin’in altın madalya umutlarından Liu Xiang, 110 metre engelli koşu elemelerinde diskalifiye olarak Çin’e büyük hayal kırıklığı yaşattı.

Dün sabah yapılan ilk tur elemelerinde ilk çıkışta hata yapıldı. İkinci çıkışta sakatlığı nükseden ve yarışa başlayamayan Dünya Şampiyonu Liu, yarışa devam edemedi ve oyunlara veda etmek zorunda kaldı. Stattaki Çinli seyirciler Liu’nun elenmesi karşısında gözyaşlarını tutamadı.

19.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır