"Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Su kaynaklarımız kuraklığın pençesinde

Küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulamanın etkisiyle yurt genelindeki birçok su kaynağı kururken, bazı nehir ve barajlardaki su seviyesi endişe verici oranlarda düştü. Karadeniz dışındaki bölgelerin tamamında nehir ve baraj göllerindeki su miktarları çok azaldı. Konya gibi önemli tarım bölgelerinde göl ve sulak alanların önemli bir bölümü kaybedildi.

Küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulamanın etkisiyle Konya, göl ve sulak alanlarının önemli bölümünü kaybetti. Konya İl ve Çevre Orman Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye) ve DSİ 4. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, önemli bölümü son yıllarda olmak üzere bugüne kadar Akşehir Gölü (30 bin hektar), Hotamış Sazlığı (16 bin hektar), Ereğli Sazlıkları (37 bin hektar), Kulu Gölü (860 hektar) Eşmekaya Sazlığı (11 bin 250 hektar), Bolluk Gölü (1150 hektar) Samsam Gölü (830 hektar), Tersakan Gölü (6400 hektar), Suğla Gölü (16 bin 500 hektar) kurudu. Su yüzey alanı 1915 yılında yaklaşık 216 bin 400 hektar olan Tuz Gölü, 2005 yılında 32 bin 600 hektara kadar geriledi. Yapılan araştırmalar Tuz Gölü’nün son 3 yılda da küçülmeye devam ettiğini gösteriyor. Kapasitesi 184 milyon metre küp olan Çavuşçu Gölü’ndeki su miktarı da bu yıl 20 milyon metre küpe kadar geriledi. Göldeki su miktarı 5 yıl önce 120 milyon metreküpe kadar ulaşmıştı. Konya İl Genel Meclisinin Beyşehir Gölü Araştırma Raporu’na göre, Türkiye’nin 3. büyük tatlı su gölü olarak ise en büyük gölü olan Beyşehir Gölü’nün kapladığı alan da son yıllarda azalarak 65 bin hektardan 50 bin hektara kadar geriledi.

Bir süre öncesine kadar 650 hektarlık alana sahip Kozanlı Gölü, 50 hektarın da altına düştü. Göl şimdi bir bataklığı andırıyor.

Karapınar’da bulunan Meke Krater Gölü de yer altı sularındaki azalmaya bağlı olarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Küçük bir bölümünde az miktarda su kalan göl tamamen kuruma tehlikesi yaşıyor.

ANTALYA VE ISPARTA’DAKİ SU KAYNAKLARINDA AZALMA VAR

Antalya ve Isparta’da yer alan göller ve barajlarla göletlerin doluluk oranlarının geçen yıla göre azaldığı bildirildi. Antalya DSİ 13. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, yaptığı açıklamada, 2008 yılı için Korkuteli ve Çayboğazı Barajları ile Yelten ve Hatipler Göletleri ve henüz işletmeye alınmayan Osmankalfalar Göleti’nde su seviyelerinin geçen yıllara göre azaldığını, diğer rezervuarlada ise önemli ölçüde değişikler olmadığını bildirdi.

BURDUR VE EĞİRDİR GÖLÜ’NDE SU SEVİYESİ DÜŞTÜ

Isparta DSİ 18. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Türkiye’nin en büyük gölleri arasında yer alan Eğirdir ve Burdur göllerinde de su seviyesi azaldı.

ASİ NEHRİ CILIZ AKIYOR

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanlarında bulunan Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’deki nehirlerin debisinde yüzde 50-60’a varan oranda azalma yaşandığı, suyun depo edilmesi sayesinde ise kuraklığın etkilerinin en aza indirildiği bildirildi.

Asi Nehri’nde geçen yıl saniyede 28 metreküp olan akım hızı bu yıl 16 metreküpe kadar düşerken, yine Hatay’da bulunan Afrin Deresi ise saniyede 0,6 metreküp ile adeta kuruma noktasına geldi.

OBRUK ŞELÂLESİ KURUDU

Öte yandan, Adana’nın Saimbeyli ilçesinde bulunan Obruk Şelâlesi ise kurudu. Mesire yeri olarak kullanılan şelalenin yaşanan su sıkıntısı sebebiyle son birkaç yıldır yaz aylarında kuruduğu belirtildi. Yurt genelinde kuraklıktan en fazla etkilenen iller arasında bulunan Gaziantep’te içme ve kullanma suyu ihtiyacı Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki su kaynaklarından sağlanıyor. DSİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, Gaziantep’teki nehir ve baraj göllerindeki su seviyesi, geçen yıllara oranla önemli derecede düştü. Ancak buna rağmen bölgedeki yatırımlar sayesinde alınan tedbirlerle, içme ve kullanma suyu ya da tarımsal sulama konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor.

DSİ 17. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, ‘’sorumluluk sınırlarımız içerisinde yer alan göl ve göletlerin su sevilerinde geçmiş yıla göre ciddî oranda azalma var’’ dedi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu yıl etkili olan kuraklık, tarımsal sulamada kullanılan suyun miktarının fazlalığı ve artan enerji talebi sebebiyle Atatürk Barajı’ndaki aktif (yararlanılabilir) doluluk oranı yüzde 19,1’e geriledi.

KARADENİZ NİSBETEN İYİ DURUMDA

Doğu Karadeniz’de ise bu yılki yağışlar bölge halkının yüzünü güldürürken, akarsu ve göller de yağışlardan nasibini aldı. Trabzon DSİ 22. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2007 yılında Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda su kaynaklarındaki akım önceki yılların ortalamasından fazla olurken, batı kesimlerde ise geçen yıllara oranla 15-20 azalma yaşandı. Elazığ’da da kuraklık sebebiyle baraj göllerindeki su seviyeleri düşerken, diğer kaynaklar da yağış azlığından olumsuz etkilendi.

EGE'DE DE SIKINTI VAR

DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Zerman, küresel ısınmanın Ege Bölgesi’nde de su kaynaklarını olumsuz yönde etkilediğini, bu yılki sıkıntıyı, çiftçileri, çok su istemeyen bitkileri ekmeleri yönünde uyararak aştıklarını bildirdi. Zerman, yaptığı açıklamada, küresel ısınma sebebiyle kuraklık yaşandığını, bu yılki sulama sezonunu, mevcut baraj ve göletlerde biriktirilen sularla gerçekleştirdiklerini belirtti.

20.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Su kaynaklarımız kuraklığın pençesinde

  400 SAYFALIK PROGRAM

  Kafkasya’daki kriz Stalin’in eseri

  İsrail’de ortak tatbikat

  Erbakan’a Gül affı

  Pakistan rahat bir nefes aldı

  ABD ile yeni kriz

  Hicaz demiryolları 100 yaşında

  Medyaya “din danışmanı” teklifi

  AB üyeliğine Finlandiya desteği

  Akdeniz ve Ege ünlülerin ilgi odağı oldu

  CHP'ye göre, bu Meclis Anayasa değişikliği yapamazmış

  Öğretmen atamaları yarın

  İstanbul'da bir haftada, 23 bin 316 sürücüye ceza yazıldı

  Halen 12 Eylül Anayasası ile yönetiliyoruz

  Güçlükonak’ta patlama: 1 korucu yaralı

  Arızalanan yangın helikopteri tarlaya indi

  Hakkâri'de hafif şiddetli deprem

  Şüpheli çanta fünye ile patlatıldı

  İran'da bir PKK'lı idama mahkûm edildi

  Keneden bir kişi daha öldü

  Atık yağlar ve piller toplanıyor

  Denizi kirleten gemiye 31 bin 241 YTL ceza

  Tarihî kale definecilerden korunacak

  Çobanlıktan gelip tıp fakültesine girdi

  Bebek ölümlerine soruşturma

  Türkiye, Arap turistlerin gözdesi

  İnsanlık sırrı arıyor

  Microsoft’un başı Tayvan’da derde girdi

  Empire State, kırmızı beyaza büründü

  ABD üniversitesinde Türk yılı

  Balığın da defolusu çıktı

  Kelaynaklar yuvaya dönüyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır