"Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hicaz demiryolları 100 yaşında

HİCAZ demiryollarının 100. kuruluş yıl dönümü faaliyetlerle kutlanıyor. Bir haftalık kutlama programının açılışı Şam’daki Hicaz Demiryolları istasyon binasında yapıldı.

Açılışa Suriye Başbakanı Muhammed Naci Itri, Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir, Turizm Bakanı Sadullah Aga Elkala, Arap Birliği Demiryolları Birliği Başkanı Murhif Sabuni ve Hicaz Demiryolları Genel Müdürü Mahmud Sakbani katıldı. Açılış programı çerçevesinde Hicaz Demiryolları’nın kuruluşunu anlatan bir belgesel gösterimi yapıldı. Belgeselde, Hicaz Demiryolları’nın kuruluş projesinin II. Abdülhamit’e ait olduğu hatırlatılarak hattın kuruluş aşamasına dair detaylı bilgi verildi. Belgeselde, projenin Avrupalılar tarafından “gerçekleştirilmesi imkânsız bir rüya’’ olarak değerlendirildiğine ancak II. Abdülhamit’in bu projeye bütün kalbi ile inandığına dikkat çekildi.

Hicaz Demiryolları’nın 100. Kuruluş Yıl Dönümü faaliyetleri bir hafta sürecek. Program çerçevesinde, Hicaz Demiryolu tarihini anlatan fotoğraf ve kullanılan ekipman sergilenecek. Seminerlerin de gerçekleştirileceği faaliyet programı kapsamında, trenle Suriye’nin Busra şehrine ve Ürdün’de bulunan Derra İstasyonu’na seyahatler yapılacak. Faaliyet programının son gününde ise, Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir’in oturum başkanlığını yapacağı ‘’Hicaz Demiryolu’nun bugünkü durumu ve gelecekteki konumu” konulu konferansta hattın bugünü ve yarını masaya yatırılacak.

Açılışta bir konuşma yapan Suriye Başbakanı Muhammet Naci Itri, Hicaz Demiryolu’nun 20. yüzyılın başından itibaren Arap ülkeleri arasındaki iletişimi güçlendirdiğini belirterek, bölgedeki şartların değişmesine rağmen Hicaz Demiryolu’nun daha aktif hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Itri, Hicaz Demiryolu’nun bölgedeki ülkeler tarafından ekonomik, sosyal, kültürel ve turizm yönünden desteklenmesinin herkese faydalı sonuçlar getireceğine dikkat çekti. Ulaşım araçlarının çok gelişmesine rağmen Hicaz Demiryolu’nun öneminden hiçbir şey kaybetmediğini belirten Itri, ‘’bölgemizdeki enerji kaynakları ve coğrafi konumunun önemi dikkate alındığında bu proje bölgemizi, bölgesel ve uluslar arası cazibe merkezi haline getirecektir’’ dedi. Açılış programının ardından açıklama yapan Suriye Ulaştırma Bakanı Süleyman Bedir Türkiye-Suriye ilişkilerinin politik alanda en üst düzeyde yürütüldüğünü belirtti. Bedir, demir yolu, kara yolu ve deniz taşımacılığı alanlarında iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bakanlık yetkilileri ile görüşmelerinin ve ortak çalışmalarının her düzeyde sürdüğünü vurguladı. Hicaz Demiryolu’nun Şam’daki tek tren yolu olduğunu hatırlatan Bedir, ‘’Hicaz Demiryolu hattı bölge ülkelerinin tek bağlantı noktası ve Suriye içi demir yolları hatlarının başlangıç noktası olabilir. Biz, Hicaz Demiryolu’nun bölge içi seyahatlerde başlangıç noktası olması yönünde çalışıyoruz’’ dedi. Türkiye ve Suriye arasında çok önemli bir demir yolu projesinin yürütüldüğünü anlatan Bedir sözlerine şöyle devam etti: ‘’Halep ve Gaziantep arasındaki demir yolu hattının geliştirilmesi için çalışıyoruz. Bir kısmı Türkiye, bir kısmı da Suriye tarafından düzenlenecek olan hat Halep-Gaziantep arasındaki ticari ilişkileri güçlendirecektir’’.

/ Şam

20.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Su kaynaklarımız kuraklığın pençesinde

  400 SAYFALIK PROGRAM

  Kafkasya’daki kriz Stalin’in eseri

  İsrail’de ortak tatbikat

  Erbakan’a Gül affı

  Pakistan rahat bir nefes aldı

  ABD ile yeni kriz

  Hicaz demiryolları 100 yaşında

  Medyaya “din danışmanı” teklifi

  AB üyeliğine Finlandiya desteği

  Akdeniz ve Ege ünlülerin ilgi odağı oldu

  CHP'ye göre, bu Meclis Anayasa değişikliği yapamazmış

  Öğretmen atamaları yarın

  İstanbul'da bir haftada, 23 bin 316 sürücüye ceza yazıldı

  Halen 12 Eylül Anayasası ile yönetiliyoruz

  Güçlükonak’ta patlama: 1 korucu yaralı

  Arızalanan yangın helikopteri tarlaya indi

  Hakkâri'de hafif şiddetli deprem

  Şüpheli çanta fünye ile patlatıldı

  İran'da bir PKK'lı idama mahkûm edildi

  Keneden bir kişi daha öldü

  Atık yağlar ve piller toplanıyor

  Denizi kirleten gemiye 31 bin 241 YTL ceza

  Tarihî kale definecilerden korunacak

  Çobanlıktan gelip tıp fakültesine girdi

  Bebek ölümlerine soruşturma

  Türkiye, Arap turistlerin gözdesi

  İnsanlık sırrı arıyor

  Microsoft’un başı Tayvan’da derde girdi

  Empire State, kırmızı beyaza büründü

  ABD üniversitesinde Türk yılı

  Balığın da defolusu çıktı

  Kelaynaklar yuvaya dönüyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır