"Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

400 SAYFALIK PROGRAM

Müzakerelere başlama tarihinin belli olduğu 17 Aralık 2004'ten bu yana AB reformları için kayda değer bir adım atmayan hükümet, nihayet konuyu gündemine aldı. Bakanlar Kurulu son toplantısında, AB için hazırlanan 3. Ulusal Programı görüştü. Önümüzdeki günlerde ilgili kurumlara, partilere ve AB makamlarına verilecek olan 400 sayfalık program taslağı, ardından kitap haline getirilerek kamuoyunun bilgisine sunulacak.

131 YASAL DÜZENLEME

Önümüzdeki dört yılda siyasî ve ekonomik kriterlerle üyelik yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için atılacak adımların sıralandığı programda yer alan 131 yasal düzenlemeden kısa vadeli olanların bir veya iki, orta vadeli olanların üç veya dört yıl içinde tamamlanması

öngörülüyor. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yasal düzenlemelerin gerektirdiği konularda anayasa değişikliklerinin de gündeme geleceğini söyledi.

Hükümet AB’yi hatırladı

HÜKÜMET Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Avrupa Birliği ‘’3. Ulusal Program’’ Taslağının tamamlandığını açıkladı. Çiçek, Başmüzakereci ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın siyasî parti temsilcileri ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile görüştükten sonra Ulusal Program’a nihaî şeklin verileceğini de bildirdi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ile ilişkilerin geniş ölçüde ele alındığını söyledi. Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde DSP-MHP-ANAP Hükümeti (57. Hükümet) ve AKP Hükümeti (58. Hükümet) döneminde 2 ayrı Ulusal Program hazırlandığını hatırlatan Çiçek, 3. Ulusal Program’ın da bugünlerde hazırlanması gerektiğini söyledi. Cemil Çiçek, şunları kaydetti:

‘’Türkiye, kurumlar arası işbirliği çerçevesinde, hem iç kamuoyuna hem de AB makamlarına verilecek olan, AB kamuoyuna sunulacak olan Ulusal Belge’nin -ki bunlar bir taahhüt niteliğindedir- hazırlık çalışmalarını sürdürmüş ve bugün Ulusal Program ile ilgili Bakanlar Kurulunda çok kapsamlı bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirme aynı zamanda Sayın Babacan tarafından siyasî partilerimizle de görüşülecektir. Kendilerini de ziyaret edecekler. Bu programın içeriği hakkında gerekli açıklamaları yapacaklar. Ondan sonra da son değerlendirmeyi yapıp, bunu kitap haline getirip, kamuoyunun bilgisine sunacağız.

Ulusal Program, taslak olarak 400 sayfadan müteşekkildir ve 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, giriş bölümüdür. İkinci bölüm, siyasî kriterlerle ilgili bölümdür. Üçüncü bölüm ekonomik kriterler, dördüncü bölüm de üyelik yükümlülüklerinin üstlenmesi ile ilgili bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler içerisinde Türkiye önümüzdeki 4 yıl içinde neleri yapmayı öngörüyorsa bu taahhütleri ifade etmektedir.

Bunların muhtevasına bir başka açıdan baktığınızda 131 yasal düzenleme gerektirmektedir. Dolayısıyla bu 400 sayfadan müteşekkil Ulusal Program içerisinde 131 yasa değişikliği yapılması gerekiyor. Bunların hepsi uyum konusunda olan düzenlemelerdir. Bunların kısa vadeli olanlarının 1 veya 2 yıl içerisinde, orta vadeli olanların 3 veya 4 yıl içerisinde yapılması gerekmektedir.

‘Bu yasal düzenlemeler nelerle ilgilidir?’ diyorsanız, içeriğini anlattığım konularla ilgilidir. Yani siyasi kriterlerle ilgilidir, misal vermek gerekirse, bunların başında yasasını çıkardık, ama Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlüğe konulamadı. Ombudsman ya da kamu deneticiliği, kamu yönetiminin işlevselliğini arttıracak konulardır. Yargının işlevselliği, sendikal haklar, bunların hepsi siyasi kriterlerin içindedir.’’

‘’342 TÜZÜK VE YÖNETMELİKTE DE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK’’

Bu 131 yasa dışında 342 tane tüzük, yönetmelik gibi ikincil düzenlemenin de Ulusal Program kapsamında 4 yıl içerisinde hayata geçirilmesinin gerektiğini kaydeden Çiçek, 473 adet de 33 fasılla ilgili yapılması gereken düzenlemeler olduğunu ifade etti. ‘’Hazırlanan Ulusal Program, geçmiş iki tecrübeden yola çıkarak, ayağı yere basan bir programdır’’ diyen Çiçek, siyasi partilerin de görüşünü alacaklarını, Başmüzakereci ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile program taslağını görüşeceğini bildirdi. Çiçek, bu görüşmelerin ardından programa son şeklinin verileceğini söyledi.

2008-2013 SULAMA EYLEM PLANI

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında, 2008-2013 Sulama Eylem Planı’nın da görüşüldüğünü belirtti.

Eldeki su kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması için bir eylem planı hazırlanması gerektiğini vurgulayan Çiçek, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün 2008-2013 yıllarını kapsayan ve 1543 projeden oluşan bir eylem planı hazırladıklarını söyledi.

20.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Su kaynaklarımız kuraklığın pençesinde

  400 SAYFALIK PROGRAM

  Kafkasya’daki kriz Stalin’in eseri

  İsrail’de ortak tatbikat

  Erbakan’a Gül affı

  Pakistan rahat bir nefes aldı

  ABD ile yeni kriz

  Hicaz demiryolları 100 yaşında

  Medyaya “din danışmanı” teklifi

  AB üyeliğine Finlandiya desteği

  Akdeniz ve Ege ünlülerin ilgi odağı oldu

  CHP'ye göre, bu Meclis Anayasa değişikliği yapamazmış

  Öğretmen atamaları yarın

  İstanbul'da bir haftada, 23 bin 316 sürücüye ceza yazıldı

  Halen 12 Eylül Anayasası ile yönetiliyoruz

  Güçlükonak’ta patlama: 1 korucu yaralı

  Arızalanan yangın helikopteri tarlaya indi

  Hakkâri'de hafif şiddetli deprem

  Şüpheli çanta fünye ile patlatıldı

  İran'da bir PKK'lı idama mahkûm edildi

  Keneden bir kişi daha öldü

  Atık yağlar ve piller toplanıyor

  Denizi kirleten gemiye 31 bin 241 YTL ceza

  Tarihî kale definecilerden korunacak

  Çobanlıktan gelip tıp fakültesine girdi

  Bebek ölümlerine soruşturma

  Türkiye, Arap turistlerin gözdesi

  İnsanlık sırrı arıyor

  Microsoft’un başı Tayvan’da derde girdi

  Empire State, kırmızı beyaza büründü

  ABD üniversitesinde Türk yılı

  Balığın da defolusu çıktı

  Kelaynaklar yuvaya dönüyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır