"Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mengücekoğulları toprağın altında

SİVAS’IN Divriği ilçesindeki tarihi kale ile çevresindeki sur ve kilise kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması için başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Kazının başkanlığını yürüten Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Arkeoloji ve Sanat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdal Eser, Divriği Kalesi ve çevresindeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılabilmesi için 2006 yılında çalışma başlattıklarını hatırlattı.

Aradan geçen yıllardaki çalışmalarda, kale ile çevresinin temizlendiğini ve kalenin kuzey yamacındaki kilisede Ermenice kitabe parçası bulunduğunu aktaran Eser, bu yılki çalışmalara kendisinin başkanlığında 22 kişilik ekiple 25 Ağustosta başladıklarını belirtti.

Tarihi Divriği Kalesi kazısının Sivas’taki ilk Orta Çağ kazısı olma özelliğine sahip olduğunu kaydeden Eser, ‘’Amacımız Mengücekoğulları ile ilgili bilinmeyenleri ortaya çıkarmak. Kazıların tamamlanmasıyla birlikte,Mengücekoğulları ve Ortaçağ dönemiyle ilgili yeni bilgilere ulaşacağımızı tahmin ediyoruz’’ dedi. Bu yıl kazı çalışmalarını, kale ve surların olduğu bölge ile Yukarı Kilise’de yoğunlaştıracaklarını belirten Eser, tarihi Kale Camisi’ne ziyaretçilerin girişini sağlayacak kale kapısını açmayı hedeflediklerini söyledi.

Kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü tarafından sağlanan bütçeyle yapıldığını kaydeden Eser, kazıya işçi desteğinde bulunan Divriği Belediye Başkanı Mehmet Güresinli’ye de teşekkür etti.

28.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye Frankfurt’ta “Bütün Renkleriyle”

  Mengücekoğulları toprağın altında

  “Ehl-i Beyt” sizi Topkapı Sarayı’nda bekliyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır