"Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Rusya’ya savaş açma niyetimiz yok’

İNGİLTERE Dışişleri Bakanı David Miliband, “Rusya’ya karşı topyekûn bir savaş açmanın söz konusu olmadığını” söyledi.

Miliband, BBC radyosuyla yaptığı söyleşide, Moskova yönetiminin Gürcistan’ı “işgalini” kınadı. “Rusya’nın yine komşu ya da bir dost ülkeye saldırması halinde NATO’nun savaşa girip girmeyeceği” sorusuna Miliband, “Rusya ile topyekûn bir savaş istemi-yoruz... Rusya’ya karşı topyekûn savaş açmak söz konusu değil” cevabını verdi.

Rusya ordusunun çok daha küçük Gürcü ordusunu yeneceğinden hiç kimsenin şüphesi olmadığını belirten Miliband, sorunun, Rusya’nın bunun sonucu olarak tecrit edilmek, itibar ve güven kaybına uğramak isteyip istemediği olduğunu kaydetti.

Moskova yönetiminin Güney Osetya ve Abhazya’daki eylemlerini, Avrupa’da Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana yaşanan, sükûnet ve istikrarı tehdit eden “uluslar arası kriz” olarak tanımlamanın doğru olduğunu ifade eden Miliband, Gürcistan ile Rusya arasında ayrılıkçı bölgelerle ilgili anlaşmazlık olduğunu, ancak Rusya’nın buna cevap olarak komşu bir ülkeyi işgal ettiğini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı, Ukrayna ziyaretin amacının da Rusya’yı kışkırtmak değil, bu ülkenin demokratik seçimlerine destek vermek olduğunu söyledi. Miliband, “Ukrayna gibi bir ülkeye, yaptığı demokratik seçimleri destekleme konusunda kararlı olduklarını söylemenin, İngiltere dışişleri bakanının yapacağı doğru bir iş olduğunu” belirtirken, Amerikalı diplomat George Kennan’ın 1940’larda dile getirdiği “Rusya, komşularının yalnızca düşmanları ya da tebaları olduğuna inanıyor” görüşünü hatırlattı. Ukrayna’nın 46 milyon nüfusuyla Rusya’nın komşusu olduğunu belirten Miliband, “Kanımca Ukraynalılar Batı ile ve aynı zamanda Rusya ile iyi ilişkiler istiyorlar” diye konuştu. Miliband, NATO’nun Ukrayna ve Gürcistan’a üyelik önererek saldırganlaştığı yönündeki Rusya’nın görüşünü kabul etmeyerek, “Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra olan, Batının bir komplosu değildir” dedi. Dağılma konusunun bağımsız, egemen demokrasilerin izlemek istedikleri yolla ilgili aldığı kararlar dizisi olduğunu belirten Miliband, bu ülkelerin Rusya ile karşı karşıya gelme değil, Batı ile bütünleşme yolunu seçtiklerini, bunun hakları olduğunu söyledi.

/ Londra

29.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Rusya’ya savaş açma niyetimiz yok’

  Biden: Demokratların dönemi geldi

  Medvedev, Duşanbe'den Batı’ya meydan okudu

  Lübnan’da, ordu helikopterine ateş açıldı

  Gürcistan dışişleri bakanı geliyor

  Sıra McCain’in yardımcısını açıklamasında

  AB, Rusya’ya yaptırım düşünüyor

  Rusya’dan, AB ambargosuna tepki

  Osetler: İnsansız, Gürcü uçağını düşürdük

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır