"Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rusya ABD’ye, Irak işgalini hatırlattı

Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıma kararının ardından ilk kez toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde ABD ve Rusya arasında gerginlik yaşandı. Tüm gün boyunca süren toplantılarda Rusya, Konsey üyelerinin çoğunluğu tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

RUSYA'NIN Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıma kararının ardından ilk kez toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde ABD ve Rusya arasında gerginlik yaşandı. Konsey Gürcistan’ın talebi doğrultusunda Gürcistan’daki durumu ve Rusya’nın tanıma kararını değerlendirmek üzere acil bir toplantı yaptı. Bütün gün boyunca süren toplantılarda Rusya, Konsey üyelerinin çoğunluğu tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Konsey toplantılarında Rusya’ya genellikle yakın duran Çin’in daimî temsilcisi hiç söz almadı. Somut olarak hiçbir bildiri ya da kararın kabul edilmediği toplantıda, Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin ile ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff arasında karşılıklı suçlamalar oldu. Wolff toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Gürcistan’ın topraklarına girmesinin ve güç kullanmasının BM Ana Sözleşmesine aykırı olduğunu belirterek Rusya’nın Gürcistan’ın Güney Osetya bölgesinde yaşayan Rus vatandaşlarını koruma bahanesinin gerçek olmadığını söyledi. Rus Büyükelçi Çurkin ise Wolff’un söylediklerinin ‘’ikiyüzlülük’’ olduğunu belirterek ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 2003 yılında Irak’a kitle imha silâhlarının bulunduğu gerekçesiyle girdiklerini hatırlattı. Çurkin şöyle konuştu: ’’ABD’nin değerli temsilcisine kitle imha silâhlarını sormak istiyorum, Irak’ta onları buldunuz mu yoksa hâlâ arıyor musunuz?’’ Wolff ise bunun üzerine söz alarak bu benzetmenin son derece yanlış olduğunu söyledi. Wolff ‘’ben psikolog değilim ve Büyükelçi Çurkin’in bu çağrışımı nasıl yaptığını da bilmiyorum. Irak’la ilgili ne bir toprak hırsı ne de Irak’ı parçalama sözkonusu’’ dedi. Konsey’in toplantısında Çurkin ve Wolff arasında bu derece bir atışma ilk kez oldu. Bu arada Konsey, Güney Osetya ve Abhazya’dan temsilcilerin Konsey’de konuşma yapma taleplerini de kabul etmedi. Sadece Güney Afrika Büyükelçisi Dumisani Kumalo Moskova’ya giderek ABD elçiliğinden vize talebinde bulunan Güney Osetya ve Abhaz temsilcilerin Konsey’e hitap etme isteklerine destek verdi.

/ New York

30.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Obama, resmen aday

  Rusya ABD’ye, Irak işgalini hatırlattı

  Rusların niyeti ne?

  KOSOVA GÜCÜNÜ İTALYA DEVRALDI

  Avrupa İslâmiyeti tanımalı

  ABD’nin, İran’a saldırı planladığı iddia edildi

  “Rusya’nın amacı, Osetya ve Abhazya’yı almak”

  Fransa: Rusya’ya herhangi bir yaptırım planı yok

  İran ve Nijerya nükleer paylaşımda anlaştı

  Tayland’da grev yaygınlaşıyor

  Gürcistan hükümetinde çatlak

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır