"Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Avrupa İslâmiyeti tanımalı

Almanya’nın Köln şehrinde bulunan Konrad Adenauer adlı kışlada, ‘’Müslümanların Avrupa’ya entegrasyonu insan haklarını ihlal eden bir asimilasyon mu?’’ konulu bir konferans veren eski istihbaratçı, Almanya’da kültürler çatışmasının engellenmesi gerektiğini belirtti.

Frisch, ‘’Biz Müslümanları kabul etmeli ve İslamiyet’i tanımalıyız. Müslüman geleneklerini tanımalı ve kabul etmeliyiz. Müslümanlar da bizim gibi kendi ibadethanelerini inşa edebilmeli. Camilerin inşa edilmesi entegrasyona katkı yapar’’ dedi.

Yapılan araştırmalara göre Almanya’da yaklaşık 600 bin Müslüman’ın aşırı görüşlü olduğunu kaydeden Frisch, Müslümanlar arasında İslâmiyet’in dünyaya hakim olmasını isteyen bir grubun ortaya çıktığını, ancak bu grubun içinde bile şiddete baş vurmak isteyenlerle istemeyenlerin bulunduğunu söyledi. Frisch, şiddet yanlılarının New York, Madrid ve Londra’daki terör saldırılarıyla kendilerini gösterdiklerini belirterek, ‘’Avrupa’da bu teröristlere karşı tedbirler alınıyor. Bu tedbirler çok tartışmalıdır. Bazı Müslümanlar bu önlemlerden ötürü ayırımcılığa uğradığını düşünüyor’’ diye konuştu.

Şiddete başvurmadan İslamiyet’in dünyaya hakim olmasını savunanların da bulunduğunu kaydeden Frisch, ‘’Bunların sayıları (Almanya’da) 150 ila 200 bin arasında. Çoğunluğu Türklerin kurduğu İslâmî derneklerde toplanıyor. Amaçları şiddet kullanmadan İslâmiyet’in dünyaya hakim olmasını sağlamak. Bunlar özellikle dil yetersizliği, işsizlik gibi sorunları olan, paralel toplumlarda yaşayan Müslümanlar arasında yandaş buluyor’’ dedi.

‘’Müslümanlara arkadaşça yaklaşılmasını, onların kazanılmasını’’ isteyen Frisch, ‘’Bu konuda belediye, parti ve kişilere büyük görevler düşüyor. Ayrıca Müslüman çocuklara Almanya’da yetişen öğretmenler tarafından din dersi verilmeli. İslâm ile diyalog sürmeli, hatta daha yoğun olmalı. Daha fazla ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz. Almanya’da bir kültürler savaşını engellemeliyiz’’ dedi.

Müslümanların entegrasyonunun kesinlikle asimilasyon şeklinde olmaması gerektiğini kaydeden Frisch, ‘’Müslüman çocukları Almanlaştırmaya ya da Hristiyanlaştırmaya çalışan bir eğitim olamaz’’ diye konuştu.

Frisch, Müslümanlara da tavsiyelerde bulunarak, ‘’Almanya’da yaşamak isteyenler de buradaki kuralları kabul etmeli, kurallara uymalı. Entegrasyon için yardım tekliflerini değerlendirin’’ dedi.

Konferansı bazı Alman istihbarat yetkilileri ve subaylarla Türk üniversite öğrencileri de izledi.

30.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Obama, resmen aday

  Rusya ABD’ye, Irak işgalini hatırlattı

  Rusların niyeti ne?

  KOSOVA GÜCÜNÜ İTALYA DEVRALDI

  Avrupa İslâmiyeti tanımalı

  ABD’nin, İran’a saldırı planladığı iddia edildi

  “Rusya’nın amacı, Osetya ve Abhazya’yı almak”

  Fransa: Rusya’ya herhangi bir yaptırım planı yok

  İran ve Nijerya nükleer paylaşımda anlaştı

  Tayland’da grev yaygınlaşıyor

  Gürcistan hükümetinde çatlak

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır