"Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

TL’ye geçiş hasta etmesin

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Verimli, Merkezi Bankası’nın YTL’ye geçiş sürecinde insan psikolojisini yeteri kadar dikkate almadığını savunarak, aynı hatanın TL’ye geçişte tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.

YEDİTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Verimli, Türkiye Cumhuriyet Merkezi Bankası’nın (TCMB) YTL’ye geçiş sürecinde insan psikolojisini yeteri kadar dikkate almadığını savunarak, aynı hatanın TL’ye geçişte tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.

Verimli, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Türk halkının yeni bir para birimi değişikliğiyle karşı karşıya kalacağına dikkati çekti. 1 Ocak 2005 tarihindeki YTL’ye geçişte, sürecin psikolojik etkileri konusunda bazı tekliflerde bulunduklarını, ancak bunların dikkate alınmadığını ifade eden Verimli, o dönemde eleştirdikleri konuların haklılığını canlı delillerle izlediklerini ifade etti. YTL’ye geçişte halkın yeteri kadar eğitilmediğini, yeni para birimini kullanması konusunda ikna edici bir çalışma yapılmadığını ileri süren Verimli, ‘’Gelinen noktaya baktığımızda bu eleştirilerde ne kadar haklı olduğumuzu görüyoruz. Bugün bırakın daha düşük eğitim veya gelir seviyesindeki vatandaşları toplumun tüm kesimlerinde halen YTL kavram olarak yerleşmedi. Bugün dilimizde hâlâ milyonlar ve milyarlar var. ‘Kaç para maaş alıyorsunuz?’ sorusuna kim YTL ile cevap veriyor? YTL her ne kadar kullanıma girse de halkın büyük çoğunluğu bunun kullanımına alışamadı. Etiketler YTL üzerinden yazılsa da alış veriş eski diyaloglarla devam ediyor.’’

Verimli, gelecek yıl tekrar TL’ye geçişin halkın ‘’milyon ve milyar’’ kullanımındaki alışkanlıklarından kopamadığı için sorunlar oluşturabileceğine dikkati çekti. Bu nedenle Merkez Bankası’nın YTL’ye geçişte yeteri kadar dikkate almadığı psikolojik faktörleri TL’ye geçişte gündemine alması gerektiğini ileri süren Verimli, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Merkez Bankası, YTL’ye geçişte yaptığı hatayı artık tekrarlamasın. YTL’ye olan geçişin bir benzerini yaşayacağız. Merkez Bankası’nın bu sürecin psikolojik değerlerini göz ardı ettiğini kanaatindeyim. Parayı kullanacak olan insan ve kullanma eylemi de bir davranış biçimidir. İnsanın ihmal edilmemesi gerekiyor. Geçmiş dönemde atlanmış olana, bu süreçte yeterli zaman varken bir an önce başlanması gerekiyor.’’ Verimli, Merkez Bankası tarafından günlük hayatın içinden mesajlarla hazırlanacak reklâmların medya yoluyla halka iletilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle yaşlı nüfusun yeni duruma adapte olmakta zorlandığı dikkati çekiyor.

30.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  TL’ye geçiş hasta etmesin

  Fındık fiyatı açıklanıyor

  Karadeniz yaylaları birleştiriliyor

  Karadeniz petrolde yeni Hazar olabilir

  İhracatta yeni adımlar atmalıyız

  MTV yerine, harç tekne imalatını arttırır

  Rusya’nın gümrük uygulaması anlamsız

  Dış borç ödemesi, 11 milyar doları aştı

  Türkiye’de gelecek vaat eden 14 sektör

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır