"Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Rice’dan Türkiye’ye övgü

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasında yürütülen dolaylı barış görüşmelerinde oynadığı rolü överek, ‘’Türkiye, hem ABD, hem İsrail, hem de Suriye tarafından güvenilen bir ülke’’ dedi.

Rice, Forbes dergisine verdiği ve metni Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan mülakatta, ‘’Türkiye ve Mısır’ın Orta Doğu meselelerinde oynadığı role ilişkin’’ bir soru üzerine Türkiye konusunda, ‘’Bana göre (ABD dışındaki) başka ülkelerin önderliği alması olumlu bir şey. Meselâ, Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasında oynadığı role ilişkin, ‘Bu ABD’nin oynayabileceği bir rol değil mi?’ Diye soran bir düşünce var. Belki bu rolü biz oynayabilirdik, ancak bazen bu rolü ABD’nin oynamaması daha iyi’’ şeklinde cevap verdi. Dışişleri Bakanı Rice, ‘’Türkiye, bizim güvendiğimiz bir müttefik. Türkiye, İsraillilerin ve bariz şekilde Suriyelilerin de güvendiği bir devlet. Öyleyse bu rolü neden Türkiye oynamasın? Sanırım, daha aktif bir diplomatik rol oynamaya hazır devletlerin artması gerçek bir artı’’ diye konuştu. Rice, kendilerinin de bu konuda Türkiye ile sürekli temas halinde olduklarını belirtti.

/ Washington

31.08.2008


 

Refah Geçidi Ramazan bereketine bir günlüğüne açıldı

GAZZE Şeridi ile Mısır arasındaki geçiş noktası Refah, geçen şubat ayından bu yana ilk kez iki günlüğüne açıldı. Mısır, geçiş noktasının Ramazan ayı öncesinde bir iyi niyet jesti olarak açıldığını bildirdi.

Geçişin sabah saatlerinde açılmasından sonra aylardır ülkelerine geçmek için bekleyen 300 dolayında Mısır vatandaşı dönüş imkânı buldu.

Söz konusu Mısırlılar, Şubat ayında, Refah ve çevresindeki sınır duvarlarının Filistinliler tarafından zorla yıkılması sırasında Gazze’ye girmişler ve bir daha da çıkış imkanı bulamamışlardı. Mısır tarafında Gazze’ye giriş için bekleyen Filistinlilerin de geçişi sağlanacak. Geçiş noktası yarın sabah 08.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında açık kalacak.

Gazze’deki fiili hükümetin Başbakanı İsmail Haniye, yazılı bir açıklama yaparak, geçiş noktasının açılmasından dolayı Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e teşekkür etti. Haniye, geçiş noktasının açık kalma süresinin uzatılacağı beklentisinde olduklarını da bildirdi. Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı da Gazze dışında tedavi için 400 hastaya geçiş izni verildiğini duyurdu. İzin verilen kişilerin, durumları kritik olan ve daha önce geçiş izni için başvuran kişiler olduğu belirtildi. Hastalar, yarın Gazze’den çıkacaklar.

Bakanlığın açıklamasına göre, 15 yaşından küçük hastalarla kadın hastalar için bir refakatçiye izin verilecek.

/ Kudüs

31.08.2008


 

Egemen Bağış : Gelen ağam giden paşam

Gürcİstan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, ABD’de iktidara kim gelirse gelsin, onlarla çalışacaklarını, Başkanlığa seçilecek kişinin Türkiye ile ilişkilerine önem vereceğini söyledi.

ABD’nin Denver kentinde yapılan Demokrat Parti kongresine katıldıktan sonra geldiği New York’ta Amerika Beşiktaşlılar Derneğinin 30 Ağustos Zafer Bayramı Balosuna katılan Bağış, ABD seçimleri ve Denver’daki temasları hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bağış, Demokrat Parti kongresine AKP’yi temsilen davet edildiğini belirterek, ‘’Türkiye olarak bizim Demokratlarla da, Cumhuriyetçilerle de iyi ilişkiler içinde olduğumuz malum. İktidara kim gelirse gelsin, Amerikan halkının siyasi iradesi kimi seçerse, biz onlarla çalışacağız, ama tabii iki tarafla da iyi ilişkiler kurmak durumundayız. Seçilmeyenler yine senatör olarak, vali olarak görevlerine devam ediyorlar, ikili ilişkilerde önemli rollere sahip oluyorlar’’ dedi.

/ New York

31.08.2008


 

Yunanistan, Kıbrıs-Osetya benzerliğine itiraz etti

İsraİl’İn Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Kumuçakos, Rusya Federasyonu’nun Güney Osetya ve Abhazya’yı bağımsız ülke olarak tanımasının, Kıbrıs’taki durum ile karşılaştırılamayacağını söyledi.

Kumuçakos, düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’yı tanınması ile Kıbrıs konularına değindi. Sorular üzerine ‘’uluslarararası kriz ve sorunların hiçbir zaman birebir aynı olmadığını’’ savunan Kumuçakos, Abhazya ile Güney Osetya’ya ilişkin durumun KKTC’nin tanınmasıyla karşılaştırılamayacağını ileri sürdü. Kumuçakos, Atina’nın devletlerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini ve korunması ilkesini desteklediğinin altını çizdi. Basın toplantısında Kıbrıs’ta iki taraf arasında sorunun çözümü için 3 Eylül’de başlayacak olan görüşmelere değinen Kumuçakos, Atina’nın Lefkoşa’nın çözüm çabalarını samimi bir şekilde desteklediğini ve B.M gözetimindeki temasların, herkesin çıkarı için iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon temelinde adil, kalıcı ve işler bir çözüm getirmesini umut ettiğini belirtti. Kumuçakos, ‘’Türkiye’nin Kıbrıslı Türk liderleri, müzakerelerde yapıcı bir rol oynamaları yönünde cesaretlendireceğine inanıyor ve ümit ediyoruz’’ dedi.

/ Atina

31.08.2008


 

Gürcistan Dışişleri Bakanı geliyor

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeshelashvili’nin İstanbul’a geleceğini bildirdi.

Konuk bakan Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bir araya gelecek. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Babacan ile Tkeshelashvili İstanbul’da yapacakları görüşmede, Gürcistan’da yaşanan son gelişmeleri, bölgesel konuları ve Türkiye ile Gürcistan’ın ikili ilişkilerini ele alacak.

/ Ankara

31.08.2008


 

Gorbaçov: Gerginlik sona erdirilmeli

SOVYETLER Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov Rusya ile Batı arasında artan gerginliğin kimseye yarar sağlamayacağını, bunun durdurulması için tüm güçlerin seferber edilmesini istedi.

Perestroika (yeniden yapılanma) ve Glasnost (şeffaflık) politikaları ile Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinin kansız bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan Gorbaçov, “Stop stop ve yine stop diyorum. Lütfen bu gerginliğin tırmanışını durdurun.” dedi. İnterfax’a açıklamada bulunan Gorbaçov, Rusya ve Batı ülkelerine çağrıda bulunarak, “Aksi durumda Karadeniz sahilimiz yabancı savaş gemileri ile dolacak. Provokasyona düşmemek lazım. Gerginliğin tırmanmaması için tüm güçler seferber edilmeli.” ifadelerine yer verdi. Avrupa’nın Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarını değerlendiren Mihail Gorbaçov, “Rusya’ya yaptırım planlayanlar bu durumun oluşmasını tetikledi. Bunu göz önünde bulundurmak lazım. Ancak durum çok gergin. Cepheleşme yerine Avrupa’da birlikte nasıl yaşayacağımızı, birleşik Avrupa’yı nasıl kuracağımızı ve yeni istikrarı nasıl sağlayacağımızı düşünmemiz lazım.” dedi. Gürcistan’ın Rusya ile diplomatik ilişkileri kesmesinin de büyük hata olduğuna değinen Gorbaçov, “AB zirvesi öncesi provokasyon peşindeler. Rusya ve Gürcistan halkları dostluk ve iyi ilişkilerin korunması konusunda dikkatli olmalı.” tavsiyesinde bulundu.

/ Moskova

31.08.2008


 

Putin: Ukrayna tansiyonunu yumuşattı

ALMAN ARD Televizyonuna konuşan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü çok önceden tanıdığını ve Kırım’ın tartışmalı bir bölge olmadığını söyledi.

Son günlerdeki çeşitli tarafların gündeme getirmeye çalıştığı ‘Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’dan sonraki hedefi Kırım’ olduğu yönündeki söylentiler Putin’i hiddetlendirdi. Putin, “Bizim Güney Osetya’da da herhangi bir hedefimiz yoktu. Onun için sıradaki hedefi konuşmak doğru değil.” dedi. Kırım’da herhangi bir etnik sorun yaşanmadığının altınız çizen Putin, Güney Osetya ile Gürcistan arasında etnik sorunların yanşadığına dikkat çekti. Ukrayna ile Rusya arasında sınır ihtilaflarının olmadığını bildiren Putin, Kırım’daki Kırım Tatarlarının yanı sıra Rus ve Slav nüfusun da problemleri olduğunu belirtti. Ayrıca Rus Başbakan Kırım’daki etnik grupların sorunlarını, Ukrayna’nın içişleri olarak gördüklerini kaydetti.

/ Kiev

31.08.2008


 

‘İran’a saldırı, dünya savaşını başlatır’

İRAN Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri, İran’a yönelik herhangi bir saldırının dünya savaşını başlatacağını savundu.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Tuğgeneral Cezayiri, “İran’ın üzerine bina edildiği değerlerin barış, kardeşlik, adalet ve eşitlik eksenli olduğunu” belirtti. “İran’ın aksi istikametinde yer alan ABD ve uluslararası siyonizm, savaş ve tehdit eksenli değerler üzerine kurulmuştur” diyen İranlı komutan, “İran’a yönelik bir saldırıda her şeyden önce sahte ve eğreti rejimler ortadan kalkar” ifadesini kullandı. Cezayiri, “İran’ın öğretilerinin kalplerde ve gönüllerde yer edindiğini, bu yüzden savaş ve tehditle ortadan kaldırılamayacağını” belirterek, “İran’a saldırı dünya savaşını başlatır” dedi. Herkesin dünyada barış ve huzur için çalışması gerektiğini kaydeden Cezayiri, “Ateş, kurunun yanında yaşı da yakar, kendisini ateşten çok uzakta görenler hata yapıyor” dedi. İranlı komutan, “ABD ve İsrail’in hadsiz hesapsız, aç gözlü politikalarının dünyayı uçurumun kenarına getirdiği” görüşünü savundu “Dünyaya demokrasi getireceği iddiasındaki ülkelerin baş aşağı gitmekte olduğunu” savunan Cezayiri, “Dünya, tutum ve düşüncelerde büyük değişikliğe şahit olacak” ifadesini kullandı.

/ Tahran

31.08.2008


 

Berlin, Ramazan’a hazırlanıyor

Ramazan ayına hazırlıklar, Almanya’nın başşehri Berlin’de de sürüyor. Berlin’deki fırıncılar, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan Ramazan pidelerini, tatlıcılar baklavaları hazırlarken, esnaf da sahur ve iftar sofralarında yer alacak ürünlerini marketlerin raflarına yerleştirmeye başladı.

Türklerin yoğun olduğu Kreuzberg semtinde ‘’İntergıda’’ adlı süper marketin sahibi olan İbrahim Dedeoğlu, Ramazan ayına hazır olduklarını belirterek, ‘’Ramazan ayı esnaf açısından yoğun geçer. En güzel bir şekilde orucumuzu tutacağız, ibadetlerimizi yerine getirmeye çalışacağız. Müşterilerimize de uygun fiyatlarda ürünlerimizi teklif etmeye hazırlanıyoruz’’ dedi. Başşehir Berlin’de bu yıl ilk kez, 1 Eylülden itibaren Ramazan ayı boyunca Türkiye Başbakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen bir faaliyet düzenlenecek. Şehirdeki camiler de teravih namazı için gelenleri ağırlamak için hazırlıklarını tamamladı.

/ Berlin

31.08.2008


 

10 bin metrede çarpışma ucuz atlatıldı

AMERİKAN ve Rus yolcu uçaklarının 10 bin metrede çarpışmaktan son anda kurtulduğu bildirildi. Amerikan Delta ve Rus Transaero şirketlerine ait Boeing yolcu uçaklarının dün gece Porto Riko’nun kuzeyinde 10 bin 58 metre irtifada çarpışmasına ramak kaldığını açıkladı.

Rus pilotun, çarpışma alarmının uyarısıyla aniden 90 metre alçalarak çarpışmayı önlediği belirtildi. Uçakların, Atlantik üzerinde radar kapsaması bulunmayan bir bölgede gece yarısı karşılaştığı kaydedildi. Uçaklarda kaç yolcu bulunduğu belirtilmedi.

31.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır