"Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

100 yıllık rüya: Mavi Tünel

HEDEFLENEN tarih 2012 yılında hizmete girdiğinde 223 bin hektar tarım arazisini sulayacak Konya Ovası’nın 100 yıllık rüyası Mavi Tünel, yer altı suyunu besleyecek, içme suyu teminine büyük fayda sağlayacak.

Mavi Tünel Proje Müdürü Ahmet Kalkan, yaptığı açıklamada, Mavi Tünel Projesi’nde, Akdeniz’e akan Göksu-Eğiste Deresi’nin Konya Ovası’nın sulanmasında kullanılmasının amaçlandığını söyledi. Bu proje kapsamında Bağbaşı Barajı’nda toplanacak suların 17 kilometrelik tünel ile Konya Ovası’na akıtılacağını ifade eden Kalkan, Konya’nın 100 yıllık rüyası olan projenin hızla sürdüğünü anlattı. 92 milyon avro bütçeli projenin Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel olmak üzere 2 kısımdan oluştuğunu vurgulayan Kalkan, ‘’Şu anda 17 kilometrelik tünel için Toroslar’ı deliyoruz. Klâsik tünel açma çalışmaları sürüyor. Bir süre sonra makine girecek ve tüneli açacak. Tünelimizin içi beton plaklarla segment kaplı olacak. Bu tüneli daha sağlam yapacak. Tünelimizin beton kaplı iç çapı 4,2 metre olacak’’ dedi. Kalkan, proje hizmete girdiğinde Konya Ovası’nda büyük değişim yaşanacağını ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Akdeniz boşa akan su, Mavi Tünel sayesinde Konya Ovası’nda 223 bin hektar tarım arazisini sulayacak. Yer altı suyunun beslenimi sağlanacak. Konya şehrinin uzun vade içme suyu teminine önemli destek verecek. Tarım üretimi artacağı için Mavi Tünel, ülke ekonomisine yılda 450 YTL’lik zirai katkı sağlayacak. Bunun yanı sıra tünel çıkışına kurulacak santral ile elektrik üretimi de yapılacak. Burada yılda 145 milyon KWH elektrik üretilecek. Bu üretimle de ülke ekonomisine yılda 11 milyon YTL’lik enerji katkısı sağlanacak. Ayrıca sulama imkânı olacağı ve üretim artacağı için 100 bin kişiye ilâve istihdam oluşacak.’’ Kalkan, Mavi Tünel Projesi’nde şu anda hedeflenen noktanın ilerisinde olduklarını vurgulayarak, ‘’oldukça hızlı ilerliyoruz ancak bazı pürüzler var. Kamulaştırma sorunu yüzünden zaman zaman çok yavaşlıyoruz. Bunun aşılması gerekiyor. Kamulaştırma sorununu kendi kiralama yöntemimiz ile geçici çözüyoruz ama mahkemeler halen sürüyor. Bu sorun çözülürse Mavi Tünel hedeflenen tarih 2012 yılından önce hizmete girebilir’’ diye konuştu.

/ Konya

31.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Fındıkta kademeli fiyat

  Memur zammında uzlaşma

  BOTAŞ’ın 11 milyar 922 milyon YTL alacağı var

  33 ilçeye daha kuraklık ödeneği

  100 yıllık rüya: Mavi Tünel

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır