"Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Konya’da tarihe 15 milyon YTL

Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, Vakıflar Genel Müdürlüğünün son 5 yıldır Türkiye’de yaptığı çalışmalara paralel olarak kendilerinin de Konya’da çok sayıda Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait tarihî eserde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Genç, restorasyon çalışmaları için kaynak sıkıntılarının olmadığını vurgulayarak, ‘’2008 yılında, tarihî eserlerin onarım, bakım, restorasyon ve proje işlerine yapılacak harcama yıl sonuna kadar 15 milyon YTL’yi bulacak. Bizim maddî anlamda bir sıkıntımız yok" dedi.

Genç, 2007 yılı sonuna kadar 223 onarım bakım ve restorasyon, 155 proje çalışması gerçekleştirdiklerine işaret ederek, ‘’2008 yılında da çalışmalarımız yine hızlı bir şekilde devam ediyor. 2008 yılında 25 adet proje ihalesi yaptık. 30 civarında onarım bakım ve restorasyon çalışması gerçekleştirdik. Halen ihale aşamasında olan çalışmalarımız var’’ diye konuştu. Bölgedeki bütün eserlerin restorasyonlarını bitirmek arzusunda olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

‘’Amacımız, ecdadın bizlere emanet eserlerini fonksiyonel hale getirmektir. Hedefimiz 2009 yılında restorasyonu yapılmamış tarihî eser bırakmamak. Ancak çalışmalarımız bitmiyor. Bir tarihî eserde çalışmalar tamamlanınca bir başkasında çalışmalar başlıyor. Şu anda Kızılören, Üresin, Zıvarık, Alay, Koçyaka Hanları ile Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi’nde çalışmalar devam ediyor. Ereğli’deki Ulu Cami’nin ve Karapınar Selimiye Külliyesi’nin restorasyonları tamamlandı.’’

Genç, restorasyon çalışmaları için kaynak sıkıntılarının olmadığını vurgulayarak, ‘’2008 yılında, tarihî eserlerin onarım, bakım, restorasyon ve proje işlerine yapılacak harcama yıl sonuna kadar 15 milyon YTL’yi bulacak. Bizim maddî anlamda bir sıkıntımız yok. Bütün projeleri yürütecek kaynağa sahibiz, ancak hem müteahhit, hem kontrol hem de proje açısından hepsini aynı anda yürütmek mümkün değil’’ dedi.

Konya’daki tarihî Alaeddin Camii için yeni bir ihale hazırlığında olduklarını söyleyen Genç, ‘’Burada görselliği bir bütün olarak ele almaya çalışacağız. Aynı zamanda malzeme bütünlüğünü de oluşturmaya gayret göstereceğiz’’ diye konuştu.

Atıl durumdaki vakıf arsası ve gayrimenkulleri de değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü anlatan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Yap-işlet-devret yöntemiyle çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle şehir merkezindeki yatırıma elverişli olan arsaların, hastane, market, alış veriş merkezi, okul gibi değerlendirilmesini istiyoruz. Bu şekilde atıl durumdaki arsalar değerlendirilerek vatandaşımızın hizmetine sunulmuş oluyor.’’

Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Gülgün Atalay da, 2008 yılında Mevlânâ Müzesi, Sırçalı ve Karatay Medresesi ile İnce Minare müzelerinde röle ve restorasyon çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Karatay Medresesi’nde çalışmaların tamamlandığını belirten Atalay, Mevlânâ Müzesi’nde ise yıl sonuna kadar çalışmaların tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Atalay, 2008 yılındaki çalışmalar için 1.5 milyon YTL’lik bir harcama yaptıklarını da sözlerine ekledi.

/ Konya

31.08.2008


 

Türkiye, uluslararası kitap fuarlarında

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, 15. Pekin Uluslararası Kitap Fuarı ile 21. Moskova Uluslararası Kitap Fuarı’na katılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Pekin Uluslararası Kitap Fuarı, 2008 Pekin Yaz Olimpiyat Oyunları sebebiyle bu yıla mahsus olarak Tianjin şehrinde 1-4 Eylül 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Türkiye ile Çin arasında gelişen kültürel ilişkiler dikkate alınarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı, uzun bir aradan sonra bu yıl 15. Pekin Uluslararası Kitap Fuarı’na Türkiye’nin kültürel, edebî ve sanat zenginliğini tanıtan yaklaşık bin eserin yer alacağı 60 metrekarelik millî stantla katılacak.

Fuarda, ‘’2008 Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’nda Konuk Ülke Türkiye’’ başta olmak üzere, ‘’Türk Kültür ve Edebiyatının Dışa Açılımı Projesi (TEDA)’’ ve ‘’2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’’ ile ilgili görüşme ve tanıtım çalışmaları yürütülecek.

Bu yıl 15’incisi düzenlenecek Pekin Uluslararası Kitap Fuarı’nda sergilenecek Türk yayıncılık dünyasının seçkin eserleri, araştırmacıların hizmetine sunulmak amacıyla ‘’Her Ülkeye Türkiye Kitaplığı Projesi’’ kapsamında Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği aracılığıyla Çin’de bulunan üniversitelerin Türkoloji bölümlerine ve halk kütüphanelerine bağışlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘’Türkiye Kültür Yılı’’ ilân edilen Rusya Federasyonu’nda 3-8 Eylül 2008 tarihleri arasında düzenlenen 21. Moskova Uluslararası Kitap Fuarı’na da bin eserin yer alacağı 100 metrekarelik ulusal stantla katılacak.

Fuarda, ‘’2008 Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’nda Konuk Ülke Türkiye’’ ve TEDA ile ‘’2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’’ ile ilgili görüşmeler ve tanıtım çalışmaları yürütülecek.

Ayrıca, bakanlık ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliği ile Moskova Uluslararası Kitap Fuarı ve Rusya Federasyonu’nda ‘’Türkiye Kültür Yılı’’ faaliyetleri kapsamında, Doğan Hızlan, Ataol Behramoğlu, Alev Alatlı, Nazlı Eray ve Ayfer Tunç, 2-5 Eylül 2008 tarihleri arasında Moskova’da edebiyat faaliyetlerine katılacak. Bu yıl 21’incisi yapılacak Moskova Uluslararası Kitap Fuarı’nda sergilenecek Türk yayıncılık dünyasının seçkin eserleri, araştırmacıların hizmetine sunulmak amacıyla ‘’Her Ülkeye Türkiye Kitaplığı Projesi’’ kapsamında Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği aracılığıyla Rusya Federasyonu’nda bulunan üniversitelerin Türkoloji bölümlerine ve halk kütüphanelerine bağışlanacak.

/ Ankara

31.08.2008


 

Hızır Paşa Camii’ndeki kitabe, köprüye ait çıktı

MANİSA’NIN Salihli ilçesine bağlı Adala beldesinde tarihî Hızır Paşa Camii’nin duvarında yer alan kitabenin, sanılanın aksine camiye değil civarda bulunan bir köprüye ait olduğu belirtildi.

Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Salihli Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Bilgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adala beldesinde ibadete açık olan tarihî Hızır Paşa Camii’ndeki kitabe konusunda birçok söylentinin bulunduğunu bildirdi.

Bilgi, şöyle devam etti: ‘’Kitabe, 1983 yılında Adala’ya gelen Türk tarihi uzmanı Prof. Dr. Enver Konukçu tarafından incelendi. Kitabenin üzerinde ‘Adala ve Sart havalesinde Haran-ı Hümayun ağalarından Nasuh Ağa’nın inşası edilen köprüsü’ yazdığı ortaya çıktı. Dolayısıyla kitabenin camiyle hiçbir ilgisi olmadığı anlaşıldı. Caminin ise kendisine ait bir kitabesi bulunamadı.’’

Mehmet Bilgi, incelemeler sonucunda caminin kıble cephesinde bulunan kitabenin, buraya 500-600 metre uzaktaki Gediz (Hermos) Nehri üzerine camiden önce inşa edilen köprüye ait olduğunun kesinleştiğini kaydetti.

/ Manisa

31.08.2008


 

Miniklere Uğurböceği’nden yeni kitaplar

ÇOCUKLARA yönelik çıkardığı kitaplarla dikkat çeken Uğurböceği Yayınları üç yeni kitapla İslâmî hassasiyete sahip ailelere mensup çocuklara hitap ediyor.

Allah’ı merak ediyorum

Özkan Öze’nin kaleminden çıkan kitapta “Allah’ı niçin göremiyorum?”, “Allah ne kadar büyük?”, “Allah nerede”, “Allah nasıl bir varlık?” gibi sorulara çocukların anlayabileceği bir dille cevaplar bulunuyor.

Yazar arka kapak yazısında “sorulardan asla korkmayın, yeter ki doğru cevabı bulma yolunda çaba gösterin” diyerek çocuklara yol gösteriyor.

Deyim mi demeyeyim mi?

Kültürümüzde yer eden ve günlük hayatımızda kullandığımız deyimlerin ortaya çıkış öykülerinin anlatıldığı kitap, Melek Çe tarafından kaleme alınmış.

Eğlenceli çizgilerle süslenen kitap, çocukların genel kültürüne katkıda bulunabilecek bir eser.

Deyimlerin mânâlarını hikâyeler yoluyla çocuk okurlara anlatan eser bu yönüyle eğitici bir çalışma niteliği taşıyor.

Ali’nin Seccadesi

On yaşındaki Ali alkol bağımlısı bir babanın oğludur.

Bir gece rüyasında vefat eden anneannesini görür. Anneannesi ona bir seccade hediye ettiğini söyler.

Ali daima babasının azarlarına maruz kalır...

Hayatın içinden hikâyelerle karşımıza çıkan Cüneyd Suavi bu sefer bir çocuğun namaza başlama hikâyesiyle okurun karşısında. Çocukların rahatlıkla okuyabileceği kitap insan yüreğine dokunacak mahiyette bir eser.

Bilgi için: 0 (212) 512 80 80

FARUK SAİM AKHAN

31.08.2008


 

İngilizler ‘Beş Vakit’i sevdi

İNGİLTERE'NİN başşehri Londra’da gösterime giren “Beş Vakit” filminin yönetmeni Reha Erdem, filmi İngiliz sinema severler ile birlikte izledi. Sinema salonunu dolduran İngilizler, filme hayran kaldı. Londra’da Renoir Sinema Merkezi’nde gösterime giren film için yüzü aşkın İngiliz izleyici salonu doldurdu.

Ünlü İngiliz film eleştirmeni Jonathan Romney tarafından film öncesinde takdim edilen yönetmen Reha Erdem de izleyicilerle birlikte filmi izledi. Filmin ardından ise Reha Erdem, Jonathan Romney’in film ile ilgili sorularını cevapladı. Ardından Jonathan Romney izleyicilere soru hakkı tanıdı. Filmin ardından salonu terk etmeyen İngiliz sinema severler, soru -cevap kısmında özellikle filmi çok beğendiklerini yönünde görüşlerini dile getirdi. Film gösterimi ve soru-cevap kısmının ardından konuşan yönetmen Reha Erdem, halkın yoğun ilgisinden dolayı mutlu olduğunu söyledi. Filmin İngiltere gösterime girmesinin kendisini mutlu ettiğini ve heyecanlandırdığını anlatan Erdem, “Film ile ilgili İngiliz gazetelerinde çıkan birkaç yorumu okudum ve çok mutlu oldum. İyi daha ne olsun.” dedi. İngiliz gazetelerinde yer alan ve filmde Batı müziğinin kullanıldığı ile ilgili yorumlara da değinen Reha Erdem, “Batı ya da Doğu diye birşey yok. Yerde toprak, yukarda gök, yukarda Allah var. Başka birşey yok. Filmde inanç ögesi çok güçlü olduğu için, müzik filmde daha da yumuşuyor.” diye konuştu. Filme gösterilen ilgiye ise “çok şükür” ile karşılık veren Erdem, şöyle devam etti: “Bu ilgi insana umut veriyor. Böyle şeyler güzel. Türkiye’den gelmişiz. Bu kadar kapalı bir toplum içinden çıkıp bu kadar kabul görmek güzel birşey. 17 Ekim’de yeni filmim İstanbul’da gösterime girecek. Onunla ilgili pek birşey söylemek istemiyorum. Zaten onun heyecanındayım. Benim aklım daha çok yeni çıkacak filmde. Çünkü bu 2 yıl önce bitmiş bir film. İnşallah onun kaderi de bu film gibi olur.” şeklinde konuştu.

/ Londra

31.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır