"Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enerji zamları imalatçının belini büktü

YILDIRIM sanayici ve İşadamları Derneği (YISİAD) Genel Sekreteri Faruk Bayezıt, ‘’Son enerji zamlarından sonra sanayicinin ve imalatçının beli bükülmüş vaziyette’’ dedi. Bayezıt, yaptığı yazılı açıklamada, elektriğe gelen son yüzde 34’lük zammın yansımasının nihai tüketiciye yüzde 15 civarında olacağını belirterek, hükümetin seçimlerden bu yana elektriğe yaptığı zam oranının 62 seviyelerine geldiğini kaydetti.

İmalat sektörünün işçilik maliyetlerinden sonraki en büyük giderinin enerji olduğuna dikkati çeken Bayezit, şöyle dedi: ‘’Son enerji zamlarından sonra sanayicinin ve imalatçının beli bükülmüş vaziyettedir. Elbette yapılan bu zamlar imalatçıdan sonra tüketiciye yansıyacak. Galiba tünelin sonuna geliyoruz. Dolardaki yükseliş sürecektir. Dolar ve avro paritesi azalacaktır. Vakit çok geç olmadan reel ve ciddi tedbirler alınmalı.’’

Bayezıt, hükümetin acil olarak enerji yatırımları konusunda hızlı ve etkili bir çalışma içine girmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Çok değil bir yıl öncesine kadar gazetelerde ilan verircesine ‘Bitti’ diye lanse edilen Çınarcık ve Boğazköy barajları bir an önce tamamlanmalıdır. Enerjide dışa bağımlı üretim modelleri yerine nükleer santraller, rüzgar santralleri gibi yatırımların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Buna yatırım yapacak özel sektöre de teşvik anlamında ciddi destekler verilmelidir. Bu teşvikler yapılırken de bölgesel değil sektörel olarak yapılmalıdır. Aksi taktirde bölgesel teşvik nakliye teşviğine dönüşmektedir.

Elektrikte ucuzlama da olabilecek

ENERJİ ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ‘’Piyasa şartlarının maliyetleri azaltacak şekilde gelişmesi halinde, elektrik fiyatlarında bir ucuzlama da olabilecek’’ dedi. MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış’ın soru önergesine yazılı cevap veren Güler, 1 Temmuz 2008’den itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçildiğini hatırlatarak, bu fiyatlandırma sistemine geçiş amacıyla elektrik ve doğalgazın maliyetleri baz alınarak, satış fiyatlarında bir düzenleme yapıldığını belirtti. Maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçiş sürecinde yapılan düzenlemenin, elektriğe çifte zam anlamına gelmediğini ifade eden Güler, ‘’Elektriğin satış fiyatının, maliyeti baz alınarak belirlenmesi ve 1 Temmuz’dan itibaren de güncel maliyetler baz alınarak satış fiyatının oluşturulmasını esas almaktadır. Bu uygulama, elektriğe otomatik zam yapılacağı anlamına gelmeyip, piyasa şartlarının maliyetleri azaltacak şekilde gelişmesi halinde elektrik fiyatlarında bir ucuzlama da söz konusu olabilecektir’’ dedi.

/ ANKARA

09.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Enerji zamları imalatçının belini büktü

  Azeri Socar Tekfen’e ortak oldu

  Çeltikte, 1.20 YTL fiyat beklentisi

  Katılım Bankalarının kârı, yüzde 25 arttı

  MÜSİAD genç ‘dahi’leri arıyor

  Devletten ihracatçıya 8 destek

  Telekomda 50 bin kişiye iş imkânı

  Borsalarda ‘el koyma’ bayramı

  Sanayi üretimi Temmuz’da yüzde 3,4 arttı

  Demir-çelik sektörü büyüteç altında

  BP’den tasarruf sağlayan yenileme

  Zamda OECD birincisiyiz

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır