"Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Ulusal program kaçıncıya kadar

Türkiye üçüncü ulusal programını hazırlıyor, Avrupa Birliği sürecini yeniden canlandırma işaretlerini veriyor ama gelişmeler bu yönde değil.

Hükümet, ulusal programa hiç de sıcak bakmıyor. Oysa ulusal program Bakanlar Kurulu Kararı ile resmileşir.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, muhalefet partilerine gitmeden önce, Ağustos sonunda ulusal program taslağını bakanlar kuruluna sunduğunda hiç de sıcak karşılanmamıştı.

Bakanların olumsuz yaklaşımının Başbakan’dan kaynaklandığı söylendi.

Başbakanın öncelikleri ile ulusal programın öncelikleri aynı değil anlaşılan.

AKP, kapatma davasının rövanşı haline getirmek istediği için bu aydan itibaren tutkulu bir biçimde yerel seçimlere odaklandı.

Ulusal Program, Avrupa Birliği müktesebatıyla uyum için gereken reformların yapılmasını öngörüyor ve bunun için zaman da veriyor.

Bir nevi taahhüt.

Ulusal Reform taslağına bakıldığında, 2008 yılını sonuna kadar atılması gereken önemli adımlar olduğu görülüyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunan 12 yasa taslağının yanı sıra bu yıl sonuna kadar 16 yasa tasarısının parlamentoya sunulacağı ve parlamentodan çıkartılacağı sözü veriliyor.

Bunların arasında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında mali işbirliğinin yürümesi için gerekli olan yedi yasa tasarısı var.

Bazıları ise fasılların açılış kriteri niteliğinde. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun gibi.

2008 sonuna kadar değiştirilmesi gereken yasalar asında Sermaye Piyasası, Tüketici’nin Korunması, Ürün Güvenliği gibi hepimizin yaşamını doğrudan ilgilendiren önemli yasalar da bulunuyor.

* * *

BU kadar değil. Ulusal program çok önemli strateji belgeleri ve eylem planlarının çıkartılacağına dair de Avrupa Birliği Komisyonu’na söz veriyor.

Alkollü ürünler, ithal sigara ve tütünün vergilendirilmesine ilişkin eylem planı; Yargı reformu stratejisi; Sanayi stratejisi; Kamu iç mali kontrolü politika belgesi; Çevre strateji belgesi; Kamu alımları strateji belgesi; Tarım istatistikleri strateji belgesi; Gıda güvenliği; Veterinerlik ve bitki sağlığı politikası alanındaki AB müktesebatının uyumlaştırılması, uygulanması ve yürütülmesine temel teşkil edecek strateji.

Bu strateji ve planların da 2008 yılı sonuna kadar çıkartılması gerekiyor.

Yani üç buçuk ay içinde. Üç buçuk ay içinde bu kadar önemli konularda görüş birliği sağlamak, çıkar ortaklığı oluşturmak bırakın muhalefeti aynı partide bile zor.

Olmazsa ne olur? Gelecek yıla sarkar, uzun vadeli programlar aksar, fasılların açılmamasında AB’ye bahane kalmaz, yeni ulusal programlar hazırlayıp dururuz.

Dışişleri Bakanı Babacan Ulusal Programı, muhalefete ve sivil toplum kuruluşlarına sundu. Olması gereken de bu. Keşke CHP ve MHP liderleri, bakan ile görüşseler ve onu dinleselerdi.

Umuyorum, iç siyasete alet etmeden yanıtlarını verirler.

Ama işin esas sorumlusu yine de muhalefet değil, hükümettir. AKP, suçu muhalefete atmadan önce Avrupa Birliği’ne lafta değil, iç politika mesajları vermek için değil gerçekten sahip çıktığını samimiyetle göstermelidir.

* * *

ULUSAL Program taslağında, siyasi kriterlerle ilgili yasal ve uygulamaya yönelik adımlarda “hükümetimizin iradesi tam ve kesindir” deniyor.

Biraz aşağıda ilginç bir cümle duruyor.

“İfade ve basın özgürlüğü ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde, Şiddet içermeyen eleştiri mahiyetindeki ifadelerin cezalandırılmamasına yönelik tedbirler alınacaktır. Gerekli olan yasal düzenlemeler yapılacaktır.”

Bu ulusal program ne AKP hükümetinin ne de Başbakanı’nın psikolojisini yansıtıyor.

Üçüncüyü böyle yapalım, dördüncüye, beşinciye, altıncıya Allah kerim?

Hürriyet, 12 Eylül 2008

Ferai TINÇ

13.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  28 yıllık ayak sürüme...

  12 Eylül’le de kavga etseniz ya

  Ulusal Program’a kimler, neden karşı?

  Ulusal program kaçıncıya kadar

  Genelkurmay, iletişim, iktidar

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır