"Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İslâm karşıtlığını kabul edemeyiz

Müslüman toplum ileri gelenlerine Başbakanlıkta iftar yemeği veren Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer, yasadışı bazı grupların eylemlerinin arkasına sığınarak değişik din ve kültür mensuplarını seçim propagandasına malzeme yapmanın çok çirkin ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Gusenbauer konuşmasında isim vermeden aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi lideri Heinz Christian Strache’in seçim propaganda afişlerinde kullandığı “Türkiye ve İslâm karşıtı” sloganları tasvip etmediğini ve kınadığını belirtti.

ABD ve İngiltere’da Yahudi karşıtlığı düşük düzeyde seyretmesine rağmen kıta Avrupasında Yahudi karşıtlığı yükseliyor. Pew’in araştırmasına göre, Avrupa’daki Müslüman karşıtlığı, Yahudi karşıtlığından yüksek. Araştırma sonuçlarına göre Almanların yarısı ve İspanyolların yarısından fazlası Müslümanlardan hoşlanmadığını söyledi. Polonya’da bu oran yüzde 46 olarak çıkarken Fransa’da yüzde 38 olarak çıktı. Araştırmaya göre, Yahudi karşıtı olanlar, Müslüman karşıtı olma ihtimali yüksek. Aynı araştırma göre, yaşları 50’nin üzerinde olan ve eğitim seviyesi düşük kimselerde karşıtlık oranı daha fazla. Uzmanlar, “Bu ülkelerin neredeyse hepsinde, Müslüman karşıtlığı, Yahudi karşıtlığından yüksek.” şeklinde yorumda bulundu. İspanya’da Yahudi karşıtlığı son üç yılda yüzde 21’den yüzde 46’ya çıktı. Polonya ve Rusya’da her üç kişiden biri Yahudilerden hoşlanmıyor. Almanya’da Yahudi karşıtlığı yüzde 25’e çıkarken Fransa’da yüzde 20’ye çıktı.

11 EYLÜL ETKİSİ

Öte yandan Amerika’daki 11 Eylül saldırısının yıl dönümü münasebetiyle İsveç’in değişik bölgelerinde çeşitli protestolar ve etkinlikler düzenlenirken başşehir Stockholm’de de “Terörist avı ve Hukuk Güvencesi” başlıklı konferansta Müslümanların durumu masaya yatırıldı. Bu konferansta, “11 Eylül 2001 olayından sonra tutuklanan ve o zamandan beri de sebepsiz yere tutuklu kalanlar ve Müslümanları tedirgin eden bazı konular üzerinde” tartışmalar yapıldı. İsveç kamuoyunun yakından tanıdığı konuşmacıların gerçekleştirdiği konferansa İsveç medyası büyük ilgi gösterirken, İsveç televizyonları konferansı yakından takip etti. Konferansı Charta 2008 ve ABF isimli resmî eğitim federasyonu ortaklaşa olarak ABF’nin salonunda gerçekleştirdi.

TERÖRE KARŞI TERÖR

Konferansı, Türk asıllı Yeşiller Partisi’den milletvekili Mehmet Kaplan yönetirken, İsveç’in meşhur yazarlarından ve dinler tarihi profesörlerinden Mattias Gardell de konuşmacı olarak yer aldı. Konferans öncesi özel açıklamalarda bulunan milletvekili Mehmet Kaplan; bu konferansta, sahasında uzman konukların olduğunu belirtti ve ekledi: “Amerika’nın başlattığı sözde teröre karşı savaşta nasıl bir terör kullanıldığını burada masaya yatırmak istiyoruz. Hakikaten üzücü olaylar yaşanıyor.” Dünyanın değişik yerlerinde terörle mücadele adına yapılan hukuksuzluklara değinen Kaplan, “en son İngiltere’de herhangi bir delili göstermeden bir insanın 42 gün gözaltında bulundurmanın olduğunu ve aynı düzenlemenin İsveç’e de gelebileceğine” dikkat çekti.

AVUSTURYA BAŞBAKANINDAN VİYANA'DA İFTAR

AVRUPA'DA bir yandan İslamofobi körüklenirken, diyalog çerçevesinde olumlu gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda son olarak Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer, aralarında Türk dernek temsilcilerinin de bulunduğu Müslüman toplum ileri gelenlerine Başbakanlıkta iftar yemeği verdi. Yemekte konuşan başbakan Gusenbauer, Başbakanlıkta geçen yıl başlatılan iftar yemeklerinin artık gelenek haline geldiğini belirterek, “Müslüman ve diğer dinlere mensup insanlarla Avusturya’da barış içinde bir arada yaşamaktan büyük memnuniyet duyduğunu” söyledi. Genel seçimler sebebiyle başlayan propaganda döneminde bazı siyasî partilerin, ülkedeki diğer din ve kültür mensuplarına yönelik olumsuz söylemlerini “hiç bir şekilde tasvip etmediğini ve kınadığını” ifade eden Gusenbauer,”ülkemizdeki diğer din ve kültür mensuplarına karşı her zaman saygılı ve toleranslı olmak zorundayız” dedi.

/ Washington-Stockholm

19.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İslâm karşıtlığını kabul edemeyiz

  Obama, anketlerde bir adım önde

  Moskova yönetimi, Latin Amerika'ya yardım eli uzattı

  Afganistan’da en kanlı yıl yaşanıyor

  Kadima’nın yeni başkanı Livni oldu

  Bush, krizi fark etti

  Karaciç’e yeni iddianame

  Malî kriz, Forbes’in listesini de etkiledi

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır