"Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Pakistan’da terör şoku

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, başkent İslamabad’da önceki akşam Marriott Oteline düzenlenen intihar saldırısında 53 kişinin hayatını kaybettiğini, ölenler arasında Çek Cumhuriyetinin İslamabad büyükelçisinin de bulunduğunu açıkladı. 500 kilodan fazla patlayıcının kullanıldığı saldırının El Kaide işareti taşıdığı belirtildi.

Pakistan’ın yeni Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, ülkeyi terörizm “kanserinden” kurtarma sözü verdi. Marriott Oteli’ne yapılan bombalı saldırıdan sonra televizyonda halka seslenen Zerdari, kurbanların yakınlarına taziyelerini sunarken, eşi eski başbakan Benazir Butto da suikaste kurban gittiği için acılarını çok iyi anladığını söyledi. Saldırıların sorumlularını kökü kazınması gereken bir “kanser” olarak nitelendiren Zerdari, terörizme son vermek için demokratik güçlere bir araya gelmeleri çağrısında bulundu. Zerdari, Marriott Oteli’ndeki saldırının sorumlularının kimler olabileceğine ilişkin açıklama yapmadı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Marriott Oteli’ne düzenlenen bombalı saldırıyı şiddetle kınadı. BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın saldırıda ölenlerin ailelerine, Pakistan halkına ve hükümetine başsağlığı dilediği belirtildi. Ban’ın, sivilleri hedef alan saldırıların asla mazur gösterilemeyeceğini vurguladığı kaydedildi.

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, önceki akşam İslamabad’da Marriott oteline düzenlenen intihar saldırısında ölenler arasında Çek Cumhuriyeti’nin İslamabad büyükelçisinin de bulunduğunu açıkladı. Başbakan Gilani, daha önce kayıp olduğu açıklanan Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Ivo Zdarek için, “Çek büyükelçisi de ölenler arasında, kimliği teşhis edildi” dedi.

Saldırıyı soruşturan Pakistanlı savcı, korkunç saldırıyı henüz üstlenen olmasa da, bunun El Kaide örgütünün izlerini taşıdığını bildirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen savcı, yaklaşık bir ton patlayıcının kullanıldığı saldırının El Kaide işaretini taşıdığını belirterek, “Bu saldırı açıkça El Kaide tarzı bir saldırı ve geçen Martta Lahor’da Federal Soruşturma Ajansına (FIA) yönelik saldırıya benziyor” dedi.

YAKLAŞIK 1 TON PATLAYICI KULLANILDI

Bu arada patlamanın şiddetiyle otelin bulunduğu yerde en az 6 metrelik bir çukurun oluştuğu ve otelin ön cephesinin tamamen yıkıldığı belirtildi. Güvenlik kaynakları, saldırıda 1 ton patlayıcı kullanıldığını ve bunun Pakistan tarihinde gerçekleşen bu çaptaki en büyük saldırı olduğunu belirtti. Patlamadan sonra otelde çıkan yangına ise otelin önünden geçen gaz borularının patlamasının sebep olduğu kaydedildi. Ölenlerden bir kısmının ise otelde yangın çıktıktan sonra üst kattan atlayarak öldüğü belirtildi. Yetkililer, otelin çökmesinden endişelendiklerini açıkladı. 290 odası bulunan otelde odaların en az üçte ikisinin yandığı belirtildi. Otelin içinde mahsur kalanlar olup olmadığı ise henüz bilinmiyor. Güvenlik kaynaklarının aktardığı bir başka bilgiye göre ise patlamadan 3 dakika önce bir kişi araçla otelin önüne gelerek “Biraz sonra burada büyük bir patlama olacak” uyarısında bulunmuş. Ardından da bomba yüklü kamyon gelerek infilak etmiş.

Öte yandan Türk büyükelçiliğinden yapılan açıklamada resmî kayıtlara göre patlamada ölen ya da yaralanan Türk olmadığı belirtildi. Patlamanın ardından ülkede güvenlik alarmına geçilirken, tedbir olarak bütün petrol istasyonları kapatıldı.

Bu arada patlamanın gerçekleştiği otelde bazı temaslar için Pakistan’da bulunan Dünya Bankası yetkililerinin de kaldığı kaydedildi. Otelin etrafında ise yerleşim birimi olmadığı, hükümet binaları ile yeşillik alanlar olduğu, bu yüzden saldırının halkı hedef almadığı düşünülüyor.

22.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Pakistan’da terör şoku

  Ramazan’da İsrail vahşeti

  Beklenen istifa

  Çin’de çifte felâket

  Filistin yönetimi Hamas’a karşı kılıç çekme hazırlığında

  Kafesten kaçan aslan dehşet saçtı

  Gürcistan: Rusya, 10 Ekim’e kadar çekilmeli

  Nijerya’da tek taraflı ateşkes

  İslâm karşıtlığı kabul görmedi

  CERN’de deneyler en az 2 ay duracak

  Robin-Hoodlar iş başında

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır