"Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Ney pop müziğine yakışmıyor

5. KONYA Mistik Müzik Festivali etkinlikleri için Konya’da bulunan İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu Sanat Yönetmeni Neyzen Sadreddin Özçimi, neyle lise yıllarında tanıştığını söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde Türkiye’deki ilk Türk müziği konservatuvarının öğrencilerinden biri olduğunu anlatan Özçimi, ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Korusu’na neyzen olarak başladığını, 35 yıldır da ney üflediğini belirtti.

Halen İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğunda görev yaptığını dile getiren Özçimi, Mevlâna’nın, Mesnevi’nin ilk 18 beyitini ney üzerine kurgulayarak hazırladığını, eserlerinde neyi ‘’insan-ı kamile’’ benzettiğini ifade etti.

‘’Ney, insanın Yaradanı’na duyduğu özlemi anlatır, ayrılığın sesidir’’ diyen Özçimi, şunları kaydetti:

‘’Neyden çıkan sesler, Yaradana kavuşma arzusuyla dertlenen ve bundan dolayı yakıcı bir ses çıkaran kişinin inlemesine benzetilir. Son dönemde neyle ilgilenmek isteyen gençlerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Ancak ney, belli bir kültürün, felsefenin ortaya çıkarttığı, başka sazlarımızla aynı yerde tutamayacağımız farklı bir saz. Çünkü son 50-60 yıla kadar ney hep tekke müziğinde kullanılmış, yani dini musikide icra edilmiştir. Günümüzde olduğu gibi her türlü müziğin içine sokulmamış. İnsanlar tekkede abdestsiz gezmiyorlardı, neyi de ellerine abdestsiz almıyorlardı. Yani neye bu derecede saygı hürmet gösteriliyordu.’’

Ancak günümüzde neyin, pop dünyasından batı müziğine kadar her türlü müzik içinde kullanılmaya başlandığını anlatan Özçimi, ‘Özellikle pop dünyasına neyi hiç yakıştıramıyorum, ancak öyle bir akım aldı başını gidiyor’’ dedi.

Yanlış musiki politikaları yüzünden neyin ve Türk müziğinin olması gerektiği şekilde gençlere öğretilemediğini ifade eden Özçimi, ‘’Bu nedenle gençlerimizin kulaklarını bu müziğe alıştıramadık. Böylece her boş olan kabın dolması kanununa göre gençlerimizin kulakları günümüzün müzik akımlarıyla doldu. Müzikle ilgilenen gençlerimize tavsiyem, işi aslıyla öğrenip, aslını zedelemeden yapmalarıdır’’ diye konuştu.

25.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ney pop müziğine yakışmıyor

  Flamenkoyla ilahiyi buluşturdu

  Sırpların dışladığı sanatçı Türkiye’de

  “3 Maymun” Oscar’a aday adayı

  Hataylılar künefenin patentini aldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır