"Gerçekten" haber verir 28 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Telif haklarında anlaşma sağladılar

Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) ile müzik meslek birlikleri arasında, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılımıyla ‘’Telif Hakları Sözleşmesi’’ imzalandı. Telif hakları tartışmasında bu anlaşmayla belli bir noktaya varılmış olduğunu ifade eden Günay, anlaşmanın çok geniş bir televizyon dünyasını kapsadığını, sadece birkaç televizyon kanalının bu grubun dışında kaldığını söyledi.

TVYD Başkanı Nuri Çolakoğlu da telif hakları konusunun bir şeyler üreterek geçimini sağlayan kendileri için de çok önemli olduğunu belirterek, özel TV yayıncılığı başladığından beri müzik meslek grupları ile bir dizi anlaşmazlıkların yaşandığını anımsattı.

Anlaşmaya göre televizyon kanallarının telif ödeyeceğini vurgulayan Çolakoğlu, şunları söyledi: ‘’Türkiye’nin önde gelen televizyon kuruluşları her yıl ödemesi gereken rakamı meslek birliklerinin ortak banka hesabına yatıracak. 55 kanal bu sene yaklaşık 20 milyon YTL gibi bir para ödeyecek. Bunlar meslek birlikleri arasında paylaştırılacak. Meslek birlikleri de kendi hak sahibi üyelerine ödemeleri yapacak. Benzer durumdaki TV kanallarının ödeyecekleri paraları aynılaştırdık. Böylece 8-10 basamaklı bir sistem ortaya çıktı. Bundan sonra da bu anlaşmaya dahil olmayan kanallar, benzeş kanalların statüsüyle anlaşmaya taraf olabilecekler. Müzik meslek birliklerinin gelirleri geçen seneye oranla yüzde 50 artıyor. Bu da bence hakların tanınması açısından çok önemli bir şey.’’ Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa da duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bir zamanlar telif hakları dendiğinde kendilerine, ‘’O da ne?’’ dendiğini hatırlattı.

Binboğa, ‘’Bugün sabırla, inatla ve iyi niyetle çıktığımız yolda, tüm TV yayıncıları, neredeyse yüze 90’ı, ‘telif en önemli insan hakkı’ diyerek bu imzayı atacağız. Eser sahipleri, yorumcular ve yapımcılar daha kaliteli eserleri sizlere sunmak için çalışıyor. Bu mücadeleyi dünyaya karşı ülkemizi taçlandırmak için de yapıyoruz’’ diye konuştu.

28.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  YOLCULUKLARINIZA MEVLÂNÂ MOLASI VERİN

  Telif haklarında anlaşma sağladılar

  Kısa ve diyalogsuz

  Mısırlı El-Tuni’den “mistik” ziyafet

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır