"Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Vahideddin okulda



Bayram arefesinde de ‘resmî tarih yanlışlarıyla’ uğraşmak mecburiyetinde kalmak üzücü.

Başta ‘büyük gazete’ olmak üzere bazı gazetelerde, son Osmanlı Padişahı Sultan Vahideddin’in bir fotoğrafının Burdur’daki bir okul duvarına asıldığı ifade edilerek ‘tepki’ göstermişler.

Habere göre, “tartışmalı padişah”ın fotoğrafı, okulu ziyarete giden bir ‘eğitim sendikası’ görevlilerince tesbit edilmiş ve ‘gereğinin yapılması için’ ilgililere şikâyette bulunulmuş. Tabiî bu tavra, beklendiği üzere hemen siyasî destek de gelmiş. CHP’li eski TBMM Millî Eğitim Komisyonu üyesi, başka okullarda da böyle ‘suç’lar işlendiği anlamına gelecek beyanlarda bulunmuş. CHP’li ‘uzman’, fırsattan istifade ile, ders kitaplarındaki ‘ihtilâl övgüsü’nün değiştirilecek olmasından dolayı duyduğu ‘rahatsızlığı’ da dile getirmiş. İlgili habere göre, Millî Eğitim Müdürü de “Okulda inceleme yaptıracağım, mevzuat neyse gerekeni yapacağız” demiş. (Hürriyet, 28 Eylül 2008)

Görünüşte sadece Sultan Vahideddin’in fotoğrafının asılmasına itiraz ediyorlar, ama gerçekte bütün padişahların tanınmasına, tanıtılmasına itiraz ederler. “Nereden biliyorsunuz?” diyen olursa; okul yıllarımızda benzer tartışmalara şahit olduğumuzu hatırlatmak isteriz. Maalesef, bazı öğretmenlerimiz; fırsat çıksa da Osmanlı padişahlarını, onlar üzerinden de bütün dindarları eleştirsek, aşağılasak diye beklerlerdi!

İnkâr edilmeye çalışılsa da bir ‘resmî tarih’ bir de ‘gerçek tarih’ bilgileriyle karşı karşıyayız. Resmî tarihe göre bütün padişahlar; yemiş, içmiş ve eğlenmiş. “Peki, o halde Osmanlı Devleti nasıl oldu da dünyaya hükmetti?” diye soracak olursanız o zaman da Kanuni Sultan Süleyman ve Fatih Sultan Mehmed Han gibi bir iki padişahı güya ayrı değerlendirirler. Bunun dışında bütün padişahları kötülemek için yarışırlar.

Sultan Vahideddin’in resminin okullara asılıp asılmaması önemli değil. Önemli olan onunla ilgili olan ve olmayan diğer bütün tarihî bilgilerin doğru olarak öğretilmesindedir. Her insan gibi Osmanlı padişahlarının da elbette hataları vardır. Ama bu hataları, kimsenin onlara ‘hain’ demesini gerektirmez.

Sultan Vahideddin, belki de hakkında en çok konuşulan padişahlardan biridir. Hatırlanacağı üzere, geçen yıllarda da benzer bir tartışma başlatılmış, dönemin başbakanı Bülent Ecevit, “Vahideddin hain değildi” demişti. Bu söz üzerine çok üzülen ‘tek parti’ anlayışına mensup kişiler, yıllarca “Karaoğlan” diyerek el üstünde tuttukları Ecevit’i bile defterlerinden silmişlerdi.

Peki millet bu tartışmalara ne diyor? Gerek okullarda ve gerek başka yerlerde, bunca yıldır devam eden aleyhte propagandaya rağmen Sultan Vahideddin ve diğer bütün Osmanlı padişahları hayırla yad ediliyor. Dolayısıyla, Sultan Vahideddin’in fotoğrafının “Türk büyükleri” listesinde yer alması kimseye bir şey kaybettirmez. “Eğitim sendikaları” da okulların başka problemleriyle ilgilense daha iyi olur.

Okul duvarına asılan o fotoğraf, ‘mevzuata aykırı’ diye indirilse bile Osmanlı sevgisi gönüllerden silinmez...

29.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.09.2008) - Suç bataklığından nasıl kurtuluruz?

  (27.09.2008) - Sahip çık, yasak kalksın!

  (26.09.2008) - Yasak ‘boğaz’a dayandı

  (25.09.2008) - Krize de karşı çık, darbeye de!

  (24.09.2008) - Okuyalım arkadaşlar

  (23.09.2008) - Yalnız bıraktığımız başörtülülerden özür dileriz

  (22.09.2008) - Neyin sonu, neyin başlangıcı?

  (21.09.2008) - Hatadan dönmek fazilettir

  (20.09.2008) - Haberlere de ‘akredite’ mi uygulansın?

  (19.09.2008) - Öğretmenevinde mescid olsa kıyamet mi kopar?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Cevher İLHAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  Saadet BAYRİ

  Sami CEBECİ

  Süleyman KÖSMENE

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır