"Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Ali FERŞADOĞLU

Bediüzzaman’ın Kelâm ilmine getirdiği yenilikler (1)



Bediüzzaman, Risâle-i Nur ile, Kelâm sahasında yeni ilmî metotlar geliştirir. Öncelikle bütün İslâmî ve özellikle Kelâma dair mefhumları/kavramları, Kur’ânî bir dil ile ele alır ve yerli yerine oturtur.

Henüz 16 yaşlarında iken, Kelâm ilminin, İslâma, Kur’ân’a, imana yapılan hücumları durdurmaya kâfî gelmediğini tesbit eder. Van Valisi Tahir Paşa’nın konağında fizik, kimya, biyoloji, zooloji, botanik, astronomi, matematik ve sâir bütün ilimleri kendi kendisine mütalâa ederek; kitap yazacak ve uzmanlarıyla tartışıp onları mağlûp edecek tarzda hepsini öğrenir.

Bunu, Diyanet İşleri eski başkanlarından Ali Rıza Hakses, “Bütün ilim ve fenleri ezberlemişti. Ona karşı gençliğinde bütün İslâm uleması aciz kaldı” diyerek ifade eder. Aslında zamanın fen bilimcileri de aciz kalmıştı!

Özellikle fen ilimlerinin özlerinden ve kesinleşmiş prensiplerinden çıkan delilleri kullanarak yeni bir kelâm ilmi çığırı açar. Ki, iman, itikat, inanç esaslarını ispat ve izah eden kelâm ilmine getirdiği bu yenilikler, açtığı çığırlar, geliştirdiği yeni metotlar “Ehl-i Sünnet çizgisinden sapmadan”, çağın insanının yapısına, ilmî birikimine ve teknolojinin şartlarına paraleldir. Bir kısmını şöyle maddeleştirebiliriz:

* Önce bütün ilimlerin kaynağının Esmâ-i Hüsnâ olduğunu tesbit eder. Fen, din, sosyal ilim ayrımını ortadan kaldırarak “tevhid-i ilmi”, yani “ilim birliğini” gerçekleştirir. Aklın ışığının fen, kalbin nurunun din ilimleri olduğunu ve bu ikisinin birleşmesiyle hakikatin tecellî edeceğini beyan eder.

* Kelâmı; Kelâmullah olan Kur’ân’dan süzerek modern, çağdaş ilimlerle yeniler. Yâni, medrese içindeki modern ilimlerle kısa bir yolu, sâfî bir kulluğu ve tarikat/tasavvuftan daha yüksek bir velâyet yolunu bulur.1

* Aklı, kalbi, ruhu ve insanın diğer özelliklerini dikkate alarak; akıldan kalbe, kalbden akla geçerek örneklerle açıklamalarda bulunan yepyeni bir yol takip ederek felsefenin dahi ulaşamadığı yerlere ulaşıp, imân hakikatlerini tahkikî bir sûrette gösterir.2

* Risâle-i Nur, ibâdet yerinde ilim içinde, hakikata bir yol açmış. Sülûk ve evrad yerinde mantıkî bürhanlarla ilmî hüccetler içinde, hakikatü’l-hakaika (gerçeklerin gerçeği, gerçeğin ta kendisine) bir yol açmış; tasavvuf ve tarikat ilmi yerinde doğrudan doğruya kelâm ilmi içinde, ilm-i akîde ve usûlü’d-din (din metodu, prensipleri) içinde büyük bir velilik yolunu açmış.3

* Mücerred/soyut kelâm ilmiyle elde edilecek İlâhî bilginin de tam huzur vermeyeceğini,4 ifâde ederek, Kur’ân tarzında olması gerektiğini belirtir. Yâni, sadece “akıl ve ilim” ile değil, akıl, kalb, vicdan, sair his ve duygular da gıdasını almalı ki, “mârifet-i kâmile ve huzur-u tam” elde edilsin. Dolayısıyla Risâletü’n-Nur ise der: “Her kim olursan ol; bak, gör. Yalnız gözünü aç, hakikati müşahede et, saadet-i ebediyenin anahtarı olan imanını kurtar.”

* Eski kelâmcıların imkân ve hudûs delili metodunu geliştirir; bunlara yeni aklî-mantıkî, ilmî metodlar ekler. Bunların yanında rûh, hayat, san’at, gaye, hikmet, yardımlaşma, nizam/düzen, denge, temizlik, sîmalar, fıtrat, vicdan, tarih delilleriyle Kur’ân delili, Peygamber delilini ekler. Bunları da, aklî, mantıkî, ilmî materyallerle yoğurarak sunar; ruh, duygu, kalp ve vicdânları tatmin eder.

Dipnotlar:

1- Kastamonu Lâhikası, s. 172

2- Sikke-i Tasdik-i Gaybî, s. 166; Mesnevi-î Nûriye, s. 65

3- Emirdağ Lâhikası, s. 80

4- Mektubât, s. 317

29.09.2008

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.09.2008) - Hakikat mesleği ve kelâm

  (26.09.2008) - Tesbihat: Çağa uygun ibadet, hiper vird ve duâ

  (25.09.2008) - Risâle-i Nur, aynı zamanda çağdaş bir tasavvuftur

  (24.09.2008) - Hakikate nasıl varılır?

  (23.09.2008) - Hakikat mesleği nedir?

  (22.09.2008) - Her çağın zikir, fikir, şükür metodu ayrı

  (20.09.2008) - “Tarikat zamanı değil!” derken

  (19.09.2008) - Tarikatın kısa bir tarifi

  (17.09.2008) - Eski devrin tasavvuf ve tarikat yolu

  (16.09.2008) - Tasavvuf nedir?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Cevher İLHAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  Saadet BAYRİ

  Sami CEBECİ

  Süleyman KÖSMENE

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır