"Gerçekten" haber verir 24 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Okuyalım arkadaşlar



Uğurlamaya hazırlandığımız mübarek Ramazan ayı; dua ve ibadet ayı olmakla birlikte aynı zamanda ‘okuma ayı’dır. Bu ayda başta yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerim olmak üzere dinî kitaplar daha çok okunur, bir yandan nefisler terbiye edilirken, öte yandan da kâinat kitabı tefekkür edilmeye çalışılır.

Düzenlenen kitap fuarları ‘okuma mevsimi’ne renk katıyor. Bilhassa İstanbul ve Ankara’da açılan ve son yıllarda “Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” adını alan “dinî yayınlar fuarı” kitap dostlarının merkezi haline geldi. Elbette bu fuarlarda satılan kitapların tamamı ‘dinî muhteva’ya sahip değil, ama ağırlıklı olarak bu eksende yayın yapan yayınevleri fuara katılıyor.

Çeyrek asrı geride bırakan ve bu yıl 27.si açılan İstanbul Sultanahmet Camii avlusundaki fuar, bilhassa hafta sonu yoğun bir ziyaretçi tirafiğine sahne oluyor. Fuara katılan yayınevlerinin sayısının artması, fuar alanının caminin dış avlusuna taşmasına sebep olmuş. Bu şekilde devam edilirse, önümüzdeki yıllarda dış avluda da yer kalmayabilir.

Dinî yayınların ilgi görmesi, başka konularda yayın yapan yayınevlerinin de dikkatini çekiyor. Öyle ya, bir yandan ‘az okuyan’ bir millet olduğumuz söyleniyor; öte yandan da ‘dinî yayınlar’ satan fuarlarda stand bulmak zorlaşıyor. Bu durum, Türkiye’deki müsbet değişime de şahitlik etmiş oluyor.

Kitap fuarı ve diğer programlar sebebiyle Sultanahmet’de çok hareketli bir Ramazan idrak ediliyor. Ancak cami çevresindeki ‘ticarî alan’ın Ramazan ayına uyumlu olup olmadığı tartışmalı. Geçen yıllara göre nisbeten bir düzelme varsa da, yine ticarî kaygıların ön plana çıktığı söylenebilir.

Her zaman ifade etmeye çalışıyoruz: Ramazan ayındaki programlar mutlak surette Ramazan ayının manevî havasına uygun olmalıdır. Düzenlenen ‘eğlence’lerde bile buna dikkat etmek gerekir. ‘Sihirbaz’ gösterilerinin Ramazan programı adı altında sunulması doğru mudur?

Ramazan ayı Kur’ân ayı olduğuna göre, ağırlıklı olarak bu konularda programlar gerekir. Meselâ, Kur’ân okuma yarışmaları, hadis mealleri, ‘hoca’ların sohbetleri (vaaz değil), ilahî ve tasavvuf müziği konserleri her yerde tekrarlanabilir. Mutlaka Ramazan programlarında bunlar da var, ama nedense çok sınırlı.

Sultanahmet’de yatsı ve teravih namazını eda edip, kitap fuarını gezdikten sonra ‘Ramazan programları’nın icra edildiği bölüme yöneldik. Alkışlar arasında mehter marşı sesi geliyordu. Tam sahnenin karşısında yerimizi aldık ki, ‘mehter bölüğü’ son eserini seslendirip sahneyi terk ediyordu. Yoğun alkış arasında sahneden ayrılan mehter bölüğü, daha önce sahnelenen ‘sihirbaz oyunları’ndan kat kat fazla ilgi görmüştü. O halde, daha fazla ilgi gören mehter marşı, ‘ilâhilerden bir demet’ ve benzeri faaliyetlerin sayısı arttırılamaz mı? Üstelik mehter bölüğünün gösterilerine yabancı turistler de ilgi gösteriyor...

Önümüzdeki yıllarda Ramazan programı düzenleyecek belediyere şimdiden çağrı yapalım: Lütfen, hazırlanan programlar Ramazan ayının mânâ ve ehemmiyetine uygun olsun. ‘Sihirbaz gösterileri’ni başka gün ve aylarda yapın...

Kitap fuarları kapanmadan ziyaret edelim ve kucak dolusu kitaplarla evimize dönelim. Fuarlarda her keseye uygun bir kitap mutlaka vardır...

24.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.09.2008) - Yalnız bıraktığımız başörtülülerden özür dileriz

  (22.09.2008) - Neyin sonu, neyin başlangıcı?

  (21.09.2008) - Hatadan dönmek fazilettir

  (20.09.2008) - Haberlere de ‘akredite’ mi uygulansın?

  (19.09.2008) - Öğretmenevinde mescid olsa kıyamet mi kopar?

  (18.09.2008) - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ankara Sanayi Odası Başkanlığı ile Türkiye İsrafı Önleme Vakf

  (17.09.2008) - Yanlışı düzeltmek için beklemek niye?

  (16.09.2008) - Öfke baldan tatlıdır

  (15.09.2008) - Adabıyla yardım çok mu zor?

  (14.09.2008) - Dünyayı ateşe verenler

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır