"Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Filistinlilerin Osmanlı vefası

ÜRDÜN'ÜN başşehri Amman’ın ücra mahallelerinde ya da mülteci kamplarında hayatlarını sürdüren Filistinliler, Osmanlı Devleti’nce baba ve dedelerine verilen kimlik belgesi ve evrakları hâlâ saklıyorlar.

Osmanlı Devleti döneminde ‘’seçkin ahaliler’’ arasında yer alan Filistinliler bugün ya çeşitli ülkelerdeki mülteci kamplarında ya da silâh sesleri ve şiddetin yıllardır eksik olmadığı Filistin topraklarında hayatlarını sürdürüyorlar. Birleşmiş Milletler verilerine göre, sadece Ürdün, Lübnan, Suriye ile Batı Şeria ve Gazze’deki 58 mülteci kampında 4 milyon 562 bin Filistinli yaşıyor. Herhangi bir ülkede vatandaşlıkları olmadığı için siyasî ve medenî haklardan mahrum çeşitli ülkelerde mülteci olarak yaşayanların sayısı da on binlerle ifade ediliyor. Sadece Ürdün’ün Jerash şehrindeki mülteci kampında herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayan 27 bin Filistinli’nin bulunduğuna dikkat çekiliyor. Osmanlı Devleti döneminde yaşadıkları barış ve huzurun özlemini arayan Filistinliler, bugün baba ve dedelerine Osmanlı Devleti’nce verilen ve kimlik belgesi yerine geçen tezkereler ile bazı evrakları hâlâ saklıyorlar. Ürdün’ün başşehri Amman’da mülteci olarak hayatını sürdüren 50 yaşındaki Filistinli Abdulhalim Hammad, yaptığı açıklamada, baba ve amcasının Osmanlı ordusuna yıllarca hizmet verdiğini söyledi. Babasının Osmanlı ordusundaki hatıralarıyla çocukluk döneminin geçtiğini ifade eden Hammad, ‘’Biz Osmanlı’nın büyüklüğünü baba ve dedelerimizden öğrendik. Osmanlı bizim için çok değerlidir. Osmanlı gittikten sonra Orta Doğu çok karıştı. Osmanlı Devleti yıkıldı, bütün İslâm toplumları da onunla birlikte yıkıldı. Bu sebeple çocukluğumdan itibaren Osmanlı’ya ve Türklere karşı içimizde büyük bir sevgi var’’ dedi.

1981 yılında 93 yaşındayken vefat eden babasının Türkçe de bildiğine dikkati çeken Hammad, “Babamdan kalan Osmanlı evraklarını kız kardeşim, Osmanlı Devleti’nce babama verilen tezkereyi de ben saklıyorum. Bugün Osmanlı olmasa da o evraklar bizim için çok değerli’’ diye konuştu.

/ Amman

02.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistinlilerin Osmanlı vefası

  Avrupa politikasında Türklerin etkisi artıyor

  Kara kıt'a TİKA ile aydınlanıyor

  Gorbaçov siyasete dönüyor

  Kırgızlar dün bayram yaptı

  AB gözlemcileri Gürcistan’da

  Rusya, Lâtin Amerika’ya yaklaşıyor

  Irak’ta geçen ay 359 sivil öldü

  Jeffrey de soykırım iddialarına sıcak bakıyor

  Jeffrey de soykırım iddialarına sıcak bakıyor

  Kıbrıs’ta ‘tek devlet’ sesleri

  Avustralya’da ebeveyn dehşeti

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır