"Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kara kıt'a TİKA ile aydınlanıyor

TÜRK İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA), Sahra Afrikası’nda yürüttüğü eğitim, sağlık ve sosyal alt yapı çalışmaları, yoksulluk ve hastalıklarla mücadele eden Afrikalara umut oluyor.

TİKA, temiz içme suyu ihtiyacının karşılanması için bölgede önemli çalışmalar yürütüyor. Halkın en hayati ihtiyacı olan temiz su temini için yüzlerce kuyu açan TİKA, bu yolla güvenlik ve huzurun tesisine de katkı sağlıyor.

Bölge halkının sağlık sorunlarının çözümü için de projeler yürüten TİKA, binlerce kişinin sağlık taramasından geçirilmesine katkıda bulunuyor. Halkta sıklıkla görülen katarakt ve fıtık gibi hastalıklar, Türk doktorları tarafından tedavi ediliyor. Sahra Afrikası’nda modern tarım tekniklerinin geliştirilmesi amacıyla tarım uzmanlarına eğitim verilmesini sağlayan TİKA, kreşlerden üniversitelere birçok eğitim kurumunun donanımını yapıyor. Üniversite öğrencilerine burs da veren TİKA, bölgedeki okulların fizikî şartlarının düzeltilmesi için de çalışmalarda bulunuyor. Üretim sektörleri ve ekonomik alt yapının geliştirilmesi faaliyetlerine de katkı sağlayan TİKA, bölgeye mikro kredi ve mikro finans konusunda uzmanı gönderiyor, deri ve gıda sektörünün gelişmesi yönünde projeler üretiyor. Bu kapsamda gıda üretiminde artış ve güvenli gıdaya ulaşımı sağlayacak teknikler öğretiliyor.

TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya, yaptığı açıklamada, Afrika’nın açlık, yoksulluk, kabileler arası savaşlar, bulaşıcı hastalıklar, sömürgecilik ve kölelik gibi olumsuzluklarla anıldığını hatırlattı. Son yıllarda Afrika’nın genç nüfusunun fazlalığı, zengin maden yatakları ve 50’ye yakın ülkeyle oluşturduğu siyasî potansiyelinin öne çıktığını belirten Kulaklıkaya, ‘’Son yıllarda tüm dünya ülkeleri Afrika’ya yöneldi’’ dedi. Türkiye’nin önümüzdeki yıl sonuna kadar 15 Afrika ülkesinde büyükelçilik açacağını belirten Kulaklıkaya, buna paralel olarak TİKA’nın da kıtadaki büro sayısını artıracağını sözlerine ekledi. Ankara / aa

02.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistinlilerin Osmanlı vefası

  Avrupa politikasında Türklerin etkisi artıyor

  Kara kıt'a TİKA ile aydınlanıyor

  Gorbaçov siyasete dönüyor

  Kırgızlar dün bayram yaptı

  AB gözlemcileri Gürcistan’da

  Rusya, Lâtin Amerika’ya yaklaşıyor

  Irak’ta geçen ay 359 sivil öldü

  Jeffrey de soykırım iddialarına sıcak bakıyor

  Jeffrey de soykırım iddialarına sıcak bakıyor

  Kıbrıs’ta ‘tek devlet’ sesleri

  Avustralya’da ebeveyn dehşeti

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır