"Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Avrupa politikasında Türklerin etkisi artıyor

Türklerin en yoğun yaşadığı Almanya’da Federal Mecliste (Bundestag) 5, toplam 16 eyaletten 5’inin meclislerinde 21 Türk kökenli milletvekili bulunuyor.

Alman Federal Meclisine ilk olarak 1994 yılındaki genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Leyla Onur ve Yeşiller Partisi’nden Cem Özdemir girdi. Alman Federal Meclisinde halen SPD’den 1, Yeşiller Partisi’nden 1 ve Sol Parti’den 3 Türk kökenli milletvekili bulunuyor. Berlin eyalet meclisinde ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden (CDU) Emine Demirbüken-Wegner, SPD partisinden Dilek Kolat, Ülker Radziwill ve Canan Bayram, Yeşiller Partisi’nden Özcan Mutlu ve Bilkay Öney, Sol Parti’den de Gıyasettin Sayan ve Evrim Baba olmak üzere toplam 8 Türk kökenli milletvekili yer alıyor. Bunların haricinde Hamburg, Bremen ve Aşağı Saksonya eyalet meclislerinde de Türk kökenli milletvekilleri yer alıyor.

AP'DEKİ TÜRKLER

Brüksel’in Strasbourg ile birlikte ev sahipliği yaptığı 785 üyeli Avrupa Parlamentosunda (AP) ikisi Bulgaristan’dan 5 Türk asıllı üye bulunuyor.

Bulgaristan’ın 2007 yılı başında AB’ye katılmasından sonra bu ülkeden Metin Kazak ve Filiz Hüsmenova Liberal, Almanya’dan Cem Özdemir Yeşiller, Almanya’dan Vural Öger ve Hollanda’dan Emine Bozkurt Sosyalist gruplarında siyaset yapıyor.

Belçika’da 2000 yılındaki yerel seçimlerde 28 Türk asıllı belediye ve il genel meclislerine girerken, 2006’daki yerel seçimlerinde bu sayı 77’ye yükseldi. Türk asıllı belediye ve il genel meclisi üyelerinin 4’te 3’ü Flaman ve Valon Sosyalist partilerinden seçildi.

HOLLANDA'DA BİR TÜRK BAKAN

Hollanda’ya 1960’lı yılların ikinci yarısında işgücü olarak yerleşmeye başlayan ve bugün nüfusu 400 bine yaklaşan Türk toplumunun, bu ülkede yerleşik toplum içinde en başarılı olduğu iki alandan biri ekonomi, diğeri siyaset. Halen Türk toplumunu 3 milletvekili, bir senatör ve bir bakan aktif siyasetin içinde temsil ediyor. Yerel yönetimlerde 200’e yakın belediye meclisi üyesi, eyalet yönetimlerinde de 15 Türk kökenli üye görev yapıyor.

Hollanda’da ilk kez 1986 yılında Rotterdam ve Amsterdam’dan birkaç üyeyle yerel yönetimlerde yer alan Türkler, 1990’lı yıllarda daha sık belediye meclislerine girmeye başladı.İki binli yıllardan itibaren ise meclislere giren üye sayısı 100’ün üzerine çıktı. Şu anda ise 200’e yakın Türk Hollanda’nın yerel siyasetinde etkin rol oynuyor.

Avusturya’da ise ilk kez Türkiye kökenli bir siyasetçi Federal Meclis üyeliğine seçildi. Ülkede 28 Eylülde yapılan erken genel seçimde Yeşiller Partisi’nin genel listenin 3. sırasında aday gösterdiği Alev Korun, Federal Meclise girebilen ilk Türk milletvekili oldu. Avusturya’da bugüne kadar ciddî anlamda siyasî hayatın içinde görev alan Türk politikacılar arasında, Viyana Belediye Meclisi üyesi olarak 2005 yılında seçilen Alev Korun (Yeşiller Partisi), Nurten Yılmaz (Sosyal Demokrat Parti) ve Şirvan Ekici’i (Halk Partisi) bulunuyor. Yaklaşık 70 bin Türk’ün yaşadığı İsveç’te 349 sandalyeli mecliste 3 Türk kökenli milletvekili görev yapıyor.

YUNANİSTAN'DA BATI TRAKYALILAR

Yunanistan millî siyaset sahnesinde Batı Trakya Türk azınlığından iki politikacı yer alıyor.

Yunanistan’ın 300 üyeli parlamentosunun iki sandalyesini, geçen yıl yapılan genel seçimlerde, ana muhalefet partisi PASOK listesinden girerek kazanan Ahmet Hacıosman ve Çetin Mandacı, Rodop ve İskeçe illerini temsil ediyor.

LORDLAR KAMARASI'NDA HİÇ TÜRK YOK

İngiltere’de Avam Kamarası ve Lordlar Kamarasında diğer azınlıkların aksine bugüne kadar hiç Türk kökenli milletvekili yer almadı. Türk toplumunda bu hedefe en çok yaklaşmış iki politikacı olan İşçi Partisi’nden Ayfer Orhan ve Muhafazakâr Parti’den Ertan Hürer, kendi toplumlarından daha etkili destek bekliyor.

/ Berlin

02.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistinlilerin Osmanlı vefası

  Avrupa politikasında Türklerin etkisi artıyor

  Kara kıt'a TİKA ile aydınlanıyor

  Gorbaçov siyasete dönüyor

  Kırgızlar dün bayram yaptı

  AB gözlemcileri Gürcistan’da

  Rusya, Lâtin Amerika’ya yaklaşıyor

  Irak’ta geçen ay 359 sivil öldü

  Jeffrey de soykırım iddialarına sıcak bakıyor

  Jeffrey de soykırım iddialarına sıcak bakıyor

  Kıbrıs’ta ‘tek devlet’ sesleri

  Avustralya’da ebeveyn dehşeti

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır