"Gerçekten" haber verir 03 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Nasrettin Hoca halen yaşıyor”

ATATÜRK Üniversitesi (AÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilaver Düzgün, dünyaya yayılmış Nasrettin Hoca fıkralarının günümüzde bile üretildiğini söyledi.

Doç. Dr. Dilaver Düzgün, yaptığı açıklamada, asırlardır fıkraları anlatılan Nasrettin Hoca’nın hem bir halk bilgesi hem de fıkra tipi olarak Türk milletinin doğurduğu en büyük mizah temsilcisi olduğunu kaydetti. Nasrettin Hoca’nın gerçekten yaşayıp yaşamadığı yönünde halen tartışmaların olduğunu ifade eden Doç. Dr. Düzgün, çeşitli kaynaklara göre Hocanın 1200’lü yıllarda yaşadığını bildirdi. Doç. Dr. Düzgün, ünü Türkiye’yi aşarak bütün dünyaya yayılan Nasrettin Hoca’nın, halk tarafından üretilen fıkraları sayesinde halen yaşadığını belirterek, ‘’Nasrettin Hoca’nın yaşam öyküsü ile hakkında anlatılan fıkralarındaki olayları, birbirinden ayrı düşünmek gerekir’’ dedi. Nasrettin Hoca’nın Türk milletinin önemli bir halk sözcüsü olduğunu anlatan Düzgün, şunları kaydetti: ‘’Halk tarafından şekillendirilen Nasrettin Hoca, belirli bir kişiyle sınırlı olmadığını düşünüyoruz. Nasrettin Hoca’ya atfedilen fıkraların ayıklanması ve gerçekten hoca fıkrası olup olmadığının yargısına varılması çok güçtür. Önemli olan Nasrettin Hoca fıkrasının topluma mal olup olmamasıdır. Anonim nitelik kazanmışsa fıkra artık Nasrettin Hoca fıkrası olmuştur.’’ Günümüzde de yaşanan birçok olayla ilgili üretilen fıkraların, ‘’Nasrettin Hoca fıkrası’’ gibi anlatıldığına işaret eden Düzgün, ‘’Halkımız en büyük fıkra tipini hiç unutmuyor ve onu yaşatmak için sürekli fıkra üretiyor’’ diye konuştu.

03.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Sivas’ın kayıp surları aranıyor

  Dicle’nin 10 gözlü köprüsü yenileniyor

  Yer altındaki servet gün yüzüne çıkıyor

  Antalya, Unesco dünya mirası listesine hazırlanıyor

  Tiyatroda klâsikler geçidi

  “Nasrettin Hoca halen yaşıyor”

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır