"Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Dijital hastane dönemi geliyor

HASTANE hizmetlerinde kâğıt kullanımını ortadan kaldırıp, bütün hastane hizmetlerinin bilgisayar ortamında yürütülmesiyle tıbbi hataları ortadan kaldıracak ‘’Dijital Hastane’’ projesi, Türkiye’de ilk kez Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ha-yata geçirilecek.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte Türkiye’de 120 hastanenin bilgi işlem hizmetlerini yürüten Birim Bilgi Teknolojileri firması, hastane hizmetlerine yeni bir anlayış getirecek dijital hastane projesini geliştirdi.

Firmanın satış ve pazarlama direktörü Barış Dinler, yaptığı açıklamada, 5 yıldır Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bilgi işlem hizmetlerini yürüttüklerini, hasta yoğunluğu ve hastane yönetiminin teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesini göz önünde bulundurarak geliştirdikleri projeyi ilk kez Kayseri’de uygulamayı planladıklarını bildirdi.

Dijital hastane projesinin en basit anlamıyla hastane hizmetlerinde kâğıt kullanımını ortadan kaldıracağını ve bu sayede birçok avantaj sağlayacağını vurgulayan Dinler, şu bilgileri verdi: ’’İntel ve Cisco firması ile ODTÜ işbirliğiyle geliştirdiğimiz ve gelecek yıldan itibaren devreye girmesini he-deflediğimiz dijital hastane projesi, tüm hastane hizmetlerinin bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlayacak. Bu kapsamda, doktor ve hemşireler, her serviste bulunacak olan taşınabilir tıbbi asistan adını verdiğimiz tablet PC’leri kullanacak. Hastanın teşhis ve tedavisi bu taşınabilir bilgisayarlara kaydedilerek, hastanenin merkezi bilgisayar sistemine aktarılacak. Hastanın günlük izlenen verilerinin yanı sıra, röntgen, ultrason, tomografi, MR gibi tüm görüntüleme bilgileri bilgisayar ortamında izlenebilecek. Yani doktor, hastasının takibini hiçbir kağıda ihtiyaç duymadan bilgisayar ortamında yapabilecek. Hatta doktor, hastane dışında olduğunda bile internet üzerinde bu bilgilere ulaşabilecek.’’

HASTA KARIŞTIRMA TARİHE KARIŞACAK

SİSTEM kapsamında her hasta yatağına hasta monitörü yerleştirileceğini ifade eden Dinler, hastaya ait tüm verilerin bu monitörden izlenebileceğini belirtti. Sistemin vakit kaybını önleyeceğini, tedavi hizmetleri maliyetini azaltacağını, tıbbî hataları ve hasta karıştırma vak'alarını ortadan kaldıracağını anlatan Dinler, şöyle devam etti: ‘’Bu sistem için bir firma bize özel hasta monitörleri üretti. Dokunmatik ekranlı bu monitörlerle hasta, yatağından internete bağlanabilecek, televizyon izleyebilecek, film seyredip müzik dinleyebilecek, Yakınlarıyla görüntülü konuşma yapabilecek veya oyun oynayabilecek. Ayrıca, sistem dahilinde tüm hastalara dijital bileklik takılacak. Bu bileklik içindeki şifre tablet PC’ye okutularak hastaya ait veriler girilecek.

Ameliyat gibi bütün işlemler de bu bileklik kullanılacak. Bu sayede hasta karıştırma vak'aları da tarihe karışacak’’ Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. İsmail Tamer de, dijital hastane projesinin hastanelerinde uygulanabilmesi için gerekli altyapıyı daha önceden hazırladıklarını hatırlattı. Hastanelerinde bütün görüntüleme sistemlerinin bilgisayar ortamında yürütüldüğünü hatırlatan Tamer, dijital hastane projesinin pilot uygulamasının geriatri merkezi, çocuk cerrahisi, kardiyoloji ve acil serviste uygulanmaya başlandığını ifade etti. Tamer, sistemin, Türkiye’de ilk kez hastanelerinde uygulamaya konulacak olmasının heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Tamer, sistemi bütün sağlık sektörüne anlatacaklarını ve sistemin Türkiye’deki bütün hastanelere model olacağını sözlerine ekledi.

26.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  MECLİS ÜZERİNDE VESAYET KURUMU

  DP’nin 9. Büyük Kongresi 15-16 Kasım’da yapılacak

  AKP’ye soru: Ülkeyi kim yönetiyor?

  Cezaevlerinde 7 günlük açık görüş başladı

  Acil bir anayasa değişikliğine ihtiyaç var

  “Üniversite Kurultayı” Ankara’da başladı

  Çivi: Demokratik kitle harekâtı yapılmalı

  Krizin faturasını halk ödeyecek

  IMF’den Türkiye’ye özel kredi planı

  Üniversite mezunları kazmacı olacak

  Memurun fazla mesaisine 20 kuruş zam

  ARILARIN İŞİ SADECE BAL YAPMAK DEĞİL

  Dijital hastane dönemi geliyor

  YASEM’den satış eğitimi desteği

  Rize, meslekî eğitimde Türkiye’nin önünde

  92 kilo eroin ele geçirildi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır