"Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faiz düşünce borsalar yükseldi

ABD Merkez Bankasının faizi yüzde 1’e çekmesi, diğer ülkelerin bunu izlemesi borsaları olumlu etkiledi. Yurtiçinde İMKB, dün güne yoğun alımlarla başladı. Dövizde ise yükseliş trendi tersine döndü.

Faiz düştü, borsalar rahatladı

GELİŞMEKTE olan ülkelere likidite sağlamak için gösterilen uluslararası çabalar ve ABD merkez bankası’nın (Fed) faiz indirimi, uluslararası borsalarda yüzde 11’in üzerine yükselişlere sebeb olurken, artan global risk iştahına paralel dolar 1.48 YTL’nin altına indi.

Fed’in olası bir derin resesyonun etkilerini yumuşatmak için gerçekleştirdiği faiz indirimi sonrasında Temmuz 2004’ten beri en düşük seviyeye inen ABD faiz oranlarının ardından ise emtia fiyatları artarken, yen değer kaybetti. Fed’in faiz oranını yüzde 1’e indirmesinin ardından Çin, Hong Kong, Norveç ve Tayvan’ın da faiz düşürmesi, Japonya Merkez Bankası’nın da bugün yapacağı toplantıda faiz indirmesi için baskıları artırdı.

Faiz indirimleri ve Japonya Merkez Bankası’nın da faiz indirimine gideceği beklentisi Asya borsalarını yükselişe geçirdi. Nikkei Endeksi yüzde 9 yükselirken, Hong Kong Borsası’ndaki artış yüzde 10.11’e kadar çıktı. Güney Kore Borsası’ndaki yükseliş ise yüzde 11’i geçti.

İMKB’de de olumlu havanın etkisiyle hızlı yükseliş görüldü. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansta 1.950 puan artışla 26 bin 845 puana yükseldi. Hisse senetlerinin değer kazancı yüzde 7.83 oldu. Avrupa borsalarında da yüzde 2’nin üzerinde artışlar görülürken, Moskova Borsası’nda kazançlar yüzde 8’i aştı. ABD vadeli hisse senedi piyasalarında da artışlar yüzde 3 düzeyinde. Fed ile Brezilya, Meksika, Güney Kore ve Singapur merkez bankaları arasında 120 milyar dolar hacimli swap hatlarının faaliyete geçirilmesi ve birçok ülkenin eş zamanlı faiz indirimin ardından yatırımcılar da nakit ağırlıklı portföylerinde, daha riskli yatırımlara yer vermeye başladılar. Tüm bu gelişmelerle doların düşüşü dün de sürdü ve 1,4660 YTL’ye kadar geriledi. Bankalararası piyasada en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 28 Ekim’de 1,5810/1,5830 YTL seviyesinden günü tamamlamıştı. Bu verilere göre YTL, dolar karşısında yüzde 7 değer kazandı. Son 16 günde yüzde 41 yükselen dolar sadece dört günde yüzde 15 geriledi. Bu arada Merkez Bankası dolardaki gevşeme sonrasında döviz satım ihalelerini durdurduğunu açıkladı.

31.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Faiz düşünce borsalar yükseldi

  IMF ile ihtiyati stand-by’a doğru

  TMO’nun politikası herkesi tedirgin ediyor

  Köprü ve otoyolar 2 yıl içinde özelleştirilecek

  3 milyar yoksulla ilgilenilmel

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır