"Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

IMF ile ihtiyati stand-by’a doğru

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, kamu sektörü olarak IMF’nin kaynaklarına ihtiyaç duymayacak bir noktada olduklarını ama yine de çıpa niteliği taşıyacak bir ihtiyati stand-by anlaşmasına ilişkin yapıcı bir yaklaşımları olduğunu bildirdi.

Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantısı kapsamında bir gazetecinin IMF ile ihtiyati stand-by anlaşması yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusu üzerine Şimşek, IMF heyetinin çalışmalarını tamamlayarak Türkiye’den ayrıldığını hatırlattı. Şimşek, şunları kaydetti: “Bunun ötesinde ihtiyati stand-by anlaşmasına ilişkin teknik düzeyde var olan diyalog tabii ki buradayken de devam etti. Şu anda o konuda herhangi bir teknik açıklama söz konusu değil. Önümüzdeki dönemde de teknik düzeyde diyalog devam edecektir. Başından beri söylüyorum, tabii ki biz kamu sektörü olarak IMF’nin kaynaklarına ihtiyaç duymayacak bir noktadayız. Ama yine de bir çıpa niteliği taşıyacak bir ihtiyati stand-by anlaşmasına ilişkin yapıcı bir yaklaşımımız var. Ama bu yapıcı yaklaşımın bir programa dönüşmesi için de tabii ki alacağınız sigortanın niteliği, kapsamı çok önemli...

Böyle bir ortamda tabii ki Türkiye’nin bir miktar esnekliğe ihtiyacı olacak. Biz bu çerçevede bakıyoruz. Eğer aramızdaki farkları giderebilirsek önümüzdeki dönemde belki ihtiyati stand-by anlaşması gündeme gelebilir ama bu aşamada sadece teknik düzeyde görüşmeler yapıldı. Bu anlamda yapıcı diyalog devam ediyor. Ama şu an itibarıyla o konuda daha fazla açıklayacak bir şeyim yok.” Türkiye ile IMF arasındaki görüşmelere G-20 toplantılarında devam edilecek.

İHTİYATİ STAND-BY NASIL İŞLİYOR?

İhtiyati stand-by seçeneğinde, IMF ile bir stand-by anlaşması yapılacak. Bu kapsamda yine programlanmış gözden geçirmeler olacak. Ancak bu düzenlemede yer alacak olan kredi, kullanılması taahhüt edilen bir kredi olmayacak. Yani gözden geçirmeler sonrasında Türkiye’nin hak edeceği kredi hakkını kullanıp kullanmaması, Türkiye’nin inisiyatifinde olacak. İhtiyati stand-by’ın süresi 1-1.5 yıl oluyor.

31.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Faiz düşünce borsalar yükseldi

  IMF ile ihtiyati stand-by’a doğru

  TMO’nun politikası herkesi tedirgin ediyor

  Köprü ve otoyolar 2 yıl içinde özelleştirilecek

  3 milyar yoksulla ilgilenilmel

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır