"Gerçekten" haber verir 24 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

KUTLULAR: ASLA TAVİZ VERMEDİK

Yeni Asya'nın doğuş ve bugünlere geliş serencamını anlatan Mehmet Kutlular, bilhassa ihtilâl dönemlerinde ağır baskılara muhatap olduklarını hatırlatarak, “Hiçbir zaman boyun eğmedik, teslim olmadık, inancımızdan taviz vermedik, mazlumun yanında, milletin gözü-kulağı olduk” dedi.

Yeni Asya, 40. kuruluş yıldönümünü İstanbul - Çemberlitaş’taki Fırat Kültür Merkezi’nde görkemli bir törenle kutladı.

Bizim Radyo Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yaşar’ın sunuculuğunu yaptığı programın açılışında, kuruluşundan bugüne Yeni Asya’yı anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu. Sinevizyonda gazetenin, yakın tarihimizin dönüm noktalarını teşkil eden günlerde attığı manşetler bir kez daha hatırlandı.

Programın açılış konuşmasını yapan gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, Yeni Asya’nın yayın hayatına başlama serüvenini anlattı. Kutlular, 1967 yılında haftalık İttihat gazetesi ile, Zübeyr Gündüzalp’in öncülüğünde yayın hayatına başladıklarını belirterek, “Zübeyr Ağabey, basının öneminin farkında varan birisiydi. Bizi o gazete çıkarmaya teşvik etmiştir. O zamanlar, Nur talebelerinin meseleleri, baskınlar, gözaltılar ve mahkemeler manşetlere çıkıyor, ama beraat ettiği zaman hiç bir tanesi yazmıyordu. Gündüzalp Agabey, ‘Lahana yaprağı kadar da olsa bir gazetemiz olsun’ diyordu” diye konuştu.

Mehmet Kutlular, gazetenin inanç ve dâvâları savunma vasıtası olduğu için önemli olduğunu belirterek, “Gazete, inandığın değerleri kitlelere ulaştırma vasıtasıdır. Gazete, yayınlarında haklının mazlumun yanında olursa asıl vazifesini yapmış olur. Biz de bu prensipten katiyyen ayrılmadık” dedi. En büyük sıkıntıları ihtilâl zamanlarında yaşadıklarını belirten Kutlular, sağ cephenin haftlık gazetelerinde beraat haberlerini neşrettirmek için pazarlık yaptıklarını, gazete alarak, halka dağıttıklarını anlattı. Kutlular, 1970’e kadar İttihat ile yayın hayatlarının devam ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Sonra Zübeyr Ağabey dedi ki ‘Siyasal ve radikal İslâmcılık biraz gelişiyor, halbuki İslâmiyet bu değildir, Asr-ı Saadet mânâsıyla İslâmiyeti bu asra taşıyarak, bununu en güzel şekilde izahını yaparak, Üstad Bediüzzam’ın İslâm anlayışını, görüşünü ve siyaset anlayışını da ortaya koymak gerekiyor.’ Gazetemizi günlük olarak çıkarmaya başladık. Üstad, siyasette Asr-ı Saadet modeli olarak kabul ettiğimiz 4 halife devri gibi seçimle iktidara gelinmesini, demokratik İslâm’ı savunuyor. Radikal İslâm’a da şiddetle karşı çıkıyor, müspet hareketi istiyor. ‘İlmî, fikrî tartışmalar bunlar en selâmetli yoldur’ diyor. Biz de bu yolu seçtik.”

Mehmet Kutlular, 12 Mart ihtilâlinin gazete için kısmen rahat geçtiğini, ama 12 Eylül askerî darbesinin tüm dehşetiyle üzerlerine geldiğini söyledi. Darbecilerin, bütün partileri kapattıkları gibi, Yeni Asya’yı da 470 gün kapattığını kaydeden Kutlular, şöyle devam etti: “Yerine Yeni Nesil’i çıkardık. Gazete çıkarmak için Sıkıyönetim Komutanlığı’ndan izin alınacak diye yeni bir kanun çıkardılar. Biz de o zaman Mümin Çelik’in Tasvir gazetesini aldık. Ne olur ne olmaz diye bir de Hüryurt Gazetesi’ni satın aldık. Hakikaten Tasvir’i de kapattılar. Böyle kovalamaca seçimlere kadar geldik. Ama hiçbir zaman boyun eğmedik, teslim olmadık, inancımızdan taviz vermedik, mazlumun yanında milletin gözü-kulağı olduk. Yine rahmetle anmak istediğim Mustafa Nezihi Polat var ki, içimizde bir tek gazeteci oydu. Hem İttihat’ın, hem de Yeni Asya’nın genel yayın müdürü oldu. Ancak Bakırköy’de trafik kazasında genç yaşta kaybettik. Ama sonradan gazetecilerimizi yetiştirdik, Yeni Asya bir mektep oldu, ekol oldu.”

Programda, gazetemizin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla gönderilen kutlama mesajları okundu. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı Nazım Ekren, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Sabri Erdil, BBB Genel Başkanı, Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, Tekirdağ Milletvekili Ziyaettin Akbulut, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, İstanbul Milletvekili Mehmet Denizoğlu, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman ve Müfit Taşkın gönderdikleri mesajlarla Yeni Asya'nın 40. hizmet yılını kutladılar.

Gazetemiz Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Şen’in okuduğu Yeni Asya’yı anlatan şiiri büyük alkış aldı. Daha sonra, 40 yıldır gazetesini elinde bayrak gibi taşıyan ve bugünlere kadar taşırken de büyük bir onur duyan okuyucular adına 3 okur kürsüye çıkarak, duygularını paylaştı.

YENİ ASYA’YI YALNIZ

BIRAKMADILAR...

Geceye, Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Demokrat Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Dülger, KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Osman Develioğlu başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Daha sonra gazetemiz yayın ekibi, tek tek isimleriye kürsüye davet edildi. Yeni Asya A.Ş. Genel Müdürü Recep Taşçı, çalışanlara hediyelerini takdim etti.

Ardından Ali Oktay ve Bahri Güngördü davetlilere nefis bir müzik ziyafeti sundu.

Program, 40 yıllık okurlarımızdan salonda bulunanlara beratlarının Yönetim Kurulu üyelerimiz tarafından ve-rilmesi ile son buldu.

SERDENGEÇTİ’NİN

ŞİİRİNİ OKUDU

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ali Kapucu,

Osman Yüksel Serdengeçti’nin “Said Nur ve talebeleri” adlı şiiri seslendirdi.

YENİ ASYA KANAL AVRUPA’DA

Yeni Asya’nın 40. yılı vesilesiyle gazetemizde ve FKM’deki kutlama programında detaylı çekimler yapan Kanal Avrupa ekibinin hazırladığı program, 27 Şubat Cuma akşamı saat 22:00’de 11742 frekansından yayın yapan kanalda yayınlanacak. Programda, ekibin gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular ve Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz’le yaptığı görüşmeler, manşet toplantısından ve müessesemizde hizmet veren değişik birimlerden görüntüler yer alacak. Ayrıca, FKM’deki kutlama programından da enstantaneler yansıtılacak. Programın tekrarı aynı kanalda 2 Mart Pazartesi günü saat 14:00’te yayınlanacak.

OSMAN ZENGİN:

Nurcuların gazetesi

NurcularIn dünyadaki tek gazetesi Yeni Asya’nın 40 yıllık okuyucuları ve bu merasim münasebetiyle buraya toplanan aziz misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Bu mücahid gazetemizin, bendeniz de acizane 40 yıllık okuyucularındanım. Yeni Asya bizim bu kırk yıllık geçmişimizde çok hatıralar bırakmıştır. Gençliğimizin ilk yıllarında tanıştığım Yeni Asya, 21 Şubat’ta 40. yılına, ben de Allah nasip ederse bir ay sonra 21 Mart’ta 56. yaşıma basmış olacağım İnşaallah. Gazetemiz yayın hayatına başladığı o günlerde Nurcuların gazetesi olarak bilinirdi. Yani her Nurcu Yeni Asya alırdı. O gün bu gündür de zaten Yeni Asya denilince akla ilk gelen Nurcular değil midir?

Bu geçen zaman içinde neler gördük, neler geçirdi? Yeni Asya ile olan birçok hatıramız var. Bunların hepsini ifade etmeye çalışsak, her halde bir kitap hacmini bulur. Ama, ben bunlardan bir iki hatırayı anlatmak istiyorum sizlere: 1974 yılında gazetemizin Ankara baskısı da yapılıyordu. Biz gündüz Ulus’taki Kedi Seven Sokak’ta bulunan büromuzda yapılacak işleri yapıyor, gece de Rüzgârlı Sokak’taki Halkçı matbaasında Yeni Asya’nın Ankara baskısını yaparak, Anadolu’ya sevk ediyorduk. Orada bizden başka Millî Gazete ile, O zaman Cumhuriyet Gazetesinin solculuğunu dahi beğenmeyen, Yeni Ortam ve Halkçı Gazeteleri basılıyordu. Bir akşam Ankara Siyasal Bilgiler Fak. Basın Yayın Yüksek Okulunun talebeleri, gazetelerin nasıl basıldığını yerinde görmek için matbaayı gezmeye gelmişlerdi. Herkes gazetesini bir an evvel basmak için telaşla sağa-sola koşuştururken, bir de bu talebelerin ayak altında dolaşması işimizi zorlaştırıyordu. Neyse, onlar gitti, basım sırası bize gelmişti. Makinist matrislerimizi istedi. Matrisler her akşam uçakla İstanbul’dan merkezden bir yuvarlak kutunun içinde gelirdi. Bir de o akşam hazırlamış, basılma sıramızı bekliyordu. Hemen aldık götürdük. Makinist sayfaları kontrol ederken bir baktı, “7. sayfa nerede?,” dedi. Biz de, “orada işte” dedik. Fakat beraber baktık yoktu. Az önce görmüştük eksik yoktu. Matbaanın altını üstüne getirdik, diğer gazetelerle karışma ihtimaline karşı da aradık, ama yoktu. O zaman gazetemiz 8 sayfa olarak çıkıyordu. Ama 7. sayfa tam can alıcı sayfa, haberlerin devamıydı. Bazen başka sayfalarda yanlışlık olunca eskilerden falan tamamlayabiliyorduk. Ama bunu halletmek zordu. Sonra anladık ki, o sayfayı gelen talebeler çalmışlardı. O okulun talebelerinin çoğu solcuydu. Çok şuurlu bir şekilde yapmışlardı bunu. Dolayısıyla ertesi günün gazetesini çıkaramamış ve Anadolu’ya yollayamamıştık.

Gazetemiz Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Şen’in okuduğu Yeni Asya’yı anlatan şiiri büyük alkış aldı. Daha sonra, 40 yıldır gazetesini elinde bayrak gibi taşıyan ve bugünlere kadar taşırken de büyük bir onur duyan okuyucular, adına 3 kişi kürsüye çıkarak, duygularını paylaştı.

KARİKATÜR SERGİSİ

Davetliler, fuayede açılan, çizerimiz İbrahim Özdabak’ın karikatür sergisi ile kitap sergisini gezdi. Ayrıca davetlilere program öncesinde ikramda bulunuldu.

İSTANBUL’DA HASAN YALÇIN:

Manevî inayetlere mazhar olduk

Yenİ Asya, 1967 yılında neşriyata başlayan İttihat Gazetesiyle Risale-i Nur’u tanıdım. Bu vesileyle dinî bir hayata intisap ettik. Yeni Asya’nın çıkış maceraları içerisinde bulundum. 1970’de neşriyata başlayan Yeni Asya’da çalışmaya başladım. 7 sene çalıştım. Bu dönemde bir çok manevî inayetlere mazhar olduk. Sadece bir olayımı nakledeceğim. Gazete, o zaman devletin Güneş matbaasında basılıyordu. Matbaadan bize bir yazı geldi; akşam 17:00’ye kadar 50 bin lira bir para ödenmediği takdirde gazetemizin basılmayacağı yazılıydı. Mehmet Kutular Ağabey İstanbul dışındaydı. Parayı bulmamız lâzımdı. Dışarı çıktık, akşam beşe çeyrek kalaya kadar 37 bin 500 lira para toparladık eşten dosttan. Paramız eksik olduğundan gazetemizi matbaya gönderemedik. Müthiş bir yeis içindeydim. Holde sıkıntılı şekilde dolaşırken Allah rahmet eylesin, Fındıkzade’de Hafız Ağabey vardı merdivene doğru doğru çıkıyor, Gazeteye pek ziyarete gelmezdi. ‘Hafız abi hayırdır, bu saatte ne oldu?’ dedim. Dedi ki ‘Valla evde 12 bin 500 lira para duruyordu. Evde duracağına gazetede dursun lâzım olur belki, diyerek size getirdim.’ Parayı aldık, gazeteyi bastırdık. “

MÜMİNE GÜNEŞ:

YeniAsya hidayet demek

Benİm için Yeni Asya hidayet demek. Biliyorsunuz o devirdeki eğitim sebebiyle inancımızda bir boşluğa düşmüştük. Cenâb-ı Hak’ka açılması gereken manevî âlemlerimiz, cehennem içine düşmüştü. İttihat gazetesinde başlamıştım yazmaya Yeni Asya çıkmaya başlayınca "Her gün yazar mısınız?" diye bana teklif getirdiler. Haftada bir yazıyordum, bir süre düşünme süresi oluyordu. "Yazarım" dedim. Tabiî evde gelen giden oluyor. Babam bana bodrumda bir yer yaptı, orada tam yazımı bitiriyor yetiştiriyorum. Ötekisini yetiştirmem gerekiyor. Fazla bir mevzu da bilmiyorum okumuşluğum yok. Ama kalbimde öyle bir hidayet neşesi var ki, kalbimi dinliyorum ve onu yazıyorum.

Mustafa Polat ile bir anımı paylaşacağım. Yazımı götürmüştüm kendisine, bana gazetemizin çıktığını artık ölse de gözünün arkada kalmayacağını anlatmaya başladı. Yüzünde bir nur vardı. Ben hep o nura bakıyorum. “Abi sen niye bu kadar ölümden bahsediyorsun ki” dedim. Sonra “Bacı son otobüsü kaçıracaksın sen evine git” dedi. Ve ben ayrıldım. Sonra Mustafa Ağabey gazeteden çıkmış ve kaza geçirmiş, o bizim son görüşmemizmiş. O nuru hiç unutamam.

SPONSOR OLDULAR...

Yeni Asya Gazetesinin 40. yıl kutlamasında desteklerini esirgemeyen; Sultanlar Grup, Hospitadent, WİT Turizm, English Time, Has Kral Hayat Sofrası, Garantialsat.com, Yedirenk iletişim ve Çiğköfteci sırrı Usta’ya katkılarından ötürü teşekkür ediyoruz.

24.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  KUTLULAR: ASLA TAVİZ VERMEDİK

  GÜLEÇYÜZ: ŞAHS-I MANEVîNİN ZAFERİ

  SOYLU: YENİ ASYA HAKKIN TEMSİLCİSİ

  ‘Vergi kutsal’ hutbesi

  İsrail’le bir problem yok

  Kanada’dan örnek tavır

  Doğu’da kar ve tipi ulaşımı olumsuz etkiliyor

  İslâm Yaşar: Veda etmedim, ara verdim

  Başörtüsü dayanışması

  ‘AKP, en Atatürkçü parti’

  Bursa’da adaylık bilmecesi

  D. Feneri dosyası geliyor

  İhracatçıya ‘cansuyu’ desteği

  Gül, Afrika’dan seslendi

  Göçükteki operatöre 12 gündür ulaşılamıyor

  7 Cumhurbaşkanı değişti, o değişmedi

  Cansever dualarla uğurlandı

  Uluslararası Af Örgütü: İsrail ve Hamas’a ambargo uygulansın

  İsrail ordu sözcüsüne ayakkabı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır